27 Δεκεμβριου 2009
Posted in
Επικαιρότητα
Το όνειρο ενός ταξιδιού μπορεί να αποδειχθεί τεχνολογικός εφιάλτης, στοιχίζοντας σε χρόνο και χρήμα για χιλιάδες ανυποψίαστους χρήστες, που κινδυνεύουν να πέσουν θύμα κακόβουλων ενεργειών, ακόμη και για τους πιο έμπειρους. Μέχρι πρότινος, το μεγαλύτερο ρίσκο για έναν ταξιδιώτη ήταν οι διαδικτυακές προσφορές να μην είναι τόσο καλές όσο δείχνουν στην ηλεκτρονική ματιά. Πλέον, οι σημερινοί ταξιδιώτες δεν κινδυνεύουν να μην μείνουν ευχαριστημένοι, αλλά να μην αναχωρήσουν ποτέ!
Έρευνα του Kaspersky Lab κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως επισημαίνει, προηγμένα προγράμματα, που τρέχουν αυτόματα σε μεγάλο βαθμό και λειτουργούν με μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων, μπορούν να υποκλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία.
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος περιλαμβάνει την αποστολή crimeware μέσω email, με ψεύτικα emails τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από μεγάλα online ταξιδιωτικά πρακτορεία. Αυτά τα μηνύματα περιλαμβάνουν συνημμένα αρχεία που περιέχουν ψεύτικα τιμολόγια τα οποία, όταν ο χρήστης κλικάρει πάνω τους, εγκαθιστούν Trojans σε υπολογιστές που δεν είναι προστατευμένοι με αναβαθμισμένα προγράμματα antivirus.
Τα Trojan ξετρυπώνουν passwords, δεδομένα πιστωτικών καρτών και αριθμούς ταυτοποίησης συναλλαγών, και -έχοντας πια εγκατασταθεί στο σύστημα- είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθεί κανείς. Τα περισσότερα προγράμματα malware έχουν πολλούς «άσους στο μανίκι» για να αποτρέψουν την ανακάλυψή τους και δεν θα βρείτε κανένα ίχνος από τον ανεπιθύμητο επισκέπτη σας.
Δέλεαρ η έκπτωση
Ένα πολύ καλό δέλεαρ για ηλεκτρονική ολοκλήρωση των ταξιδιωτικών συναλλαγών είναι συνήθως η ποικιλία, η αμεσότητα και η οικονομία χρήματος. Διεθνείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες όπως το orbitz.com ή το lastminute.com επιτρέπουν στους χρήστες να οργανώσουν και να κλείσουν τις διακοπές τους, εξοικονομώντας έως και 25% σε σχέση με τα πακέτα των ταξιδιωτικών πρακτορείων.
Ενώ, σύμφωνα με στατιστικές που καταρτίστηκαν από την ένωση βιομηχανιών BITKOM, το 41% των Γερμανών ήδη αγοράζει μέσω Internet και η τάση αυξάνεται συνεχώς. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά και οι επιτήδειοι... ενδεχομένως καλύτερα!
Τι να προσέχετε...
Σύμφωνα με όσα συστήνει στη λίστα ελέγχου Διαδικτυακής Κράτησης Ταξιδιών που έχει εκδώσει το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών NRW, οποιοσδήποτε κλείνει ταξίδι για τον ίδιο ή την οικογένειά του μέσω διαδικτύου θα πρέπει να προσέχει να απευθύνεται μόνο σε σοβαρές εταιρείες.
Ταυτόχρονα, μέσα από επτά σύντομες συμβουλές που πρέπει να προσέχετε πάντα, επιχειρεί να προσδιορίσει την αξιοπιστία των διαδικτυακών κρατήσεων:
-
Ο πωλητής είναι μεσάζων ή ο διοργανωτής του ταξιδιού;
-
Είναι η διαδικασία κράτησης εύκολη και κατανοητή;
-
Είναι ξεκάθαρες οι παράμετροι του ταξιδιού σας;
-
Μπορούν οι σελίδες να εκτυπωθούν εύκολα;
-
Ξέρετε τι πρέπει να πληρώσετε και πότε;
-
Έχετε πιστοποιητικό κάλυψης κινδύνου;
-
Είναι δυνατή η ασφαλής μεταφορά δεδομένων;
24/12/2009 - imerisia.gr
τελευταία άρθρα
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
- Η απροετοίμαστη ψηφιακή Ελλάδα (που δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι)
- Ο πόλεμος της κλωνοποίησης του δίσκου
- Η αναδυόμενη αγορά των φτηνών μετασκευασμένων (refurbished) υπολογιστών
- Mac Pro 2019: Ότι θέλετε να γνωρίζετε!
- Η κατάσταση της πληροφορικής το 2019
- Πως θα έπρεπε να είναι η... Infosystem 2018
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV