Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τέσσερα χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 65.000 ευρώ σε εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Παράλληλα, η Αρχή διέταξε τη διαγραφή των παράνομων αρχείων που διατηρούσε η εν λόγω εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η Αρχή μετά από καταγγελίες πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρεία, που ασχολούνταν με πελατολόγια τα οποία έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού διευθύνσεων σε ψηφιακό χάρτη, ενώ περιλαμβάνουν επαγγέλματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρονική διεύθυνση, κ.λπ. πολιτών διαφόρων επαγγελμάτων.

Η συλλογή των προσωπικών δεδομένων έγινε από Επιμελητήρια, Δικηγορικούς, Φαρμακευτικούς, Οδοντιατρικούς και Ιατρικούς Συλλόγους, από τον ιστοχώρο του ΟΤΕ, από σελίδες του διαδικτύου, κ.λπ.

Ακόμη, όπως αναφέρει η Αρχή, το 2004 η εταιρεία έναντι 170.000 δολαρίων πώλησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένα που περιελάμβαναν τη βάση δεδομένων των τηλεφώνων της Ελλάδος, ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και λογισμικό για την αναζήτηση και εύρεση στοιχείων από το σύνολο των δεδομένων που πωλήθηκαν.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και να «αντιγράφει σε πολλαπλά αντίτυπα» τα αρχεία.

Ειδικότερα, η Αρχή επέβαλε στην εν λόγω εταιρεία:

1. Πρόστιμο 25.000 ευρώ για την παραβίαση του Ν. 2472/1997 που συντελείται με την παράνομη επεξεργασία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, η Αρχή διατάσσει την καταστροφή του εν λόγω αρχείου και υποχρεώνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας να ενημερώσει, εγγράφως, όλους τους πελάτες του ότι η τήρηση του αρχείου αυτού είναι παράνομη.

2. Πρόστιμο 5.000 ευρώ για την παραβίαση του Ν. 2472/1997 που αφορά τη μη παροχή ενημέρωσης προς τα υποκείμενα των δεδομένων για τη συλλογή που πραγματοποιείται από επαγγελματικές ενώσεις και επαγγελματικούς οδηγούς. Η Αρχή κοινοποιεί την παρούσα απόφαση στις επαγγελματικές ενώσεις ενημερώνοντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι υποχρεούνται να ενημερώνουν τα μέλη τους (υποκείμενα των δεδομένων) για τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων που συλλέγουν από αυτά.

3. Προειδοποίηση για την παράβαση του άρθρου 10, παρ. 4 του Ν. 3471/2006. Η εταιρεία οφείλει να τροποποιήσει τον ηλεκτρονικό οδηγό που εκδίδει και να επιτρέπει τη γεωγραφική αναζήτηση μόνο σε όσους συνδρομητές τηλεφωνίας έχουν δώσει εκ νέου τη συγκατάθεση τους για χρήση των δεδομένων τους στο πλαίσιο της δυνατότητας γεωγραφικής αναζήτησης.

4. Πρόστιμο 25.000 ευρώ για την παραβίαση του Ν. 3471/2006 για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεομοιοτυπίας (FAX), χωρίς τη συγκατάθεση των συνδρομητών.

5. Πρόστιμο 10.000 ευρώ για την παράβαση του Ν. 2472/1997 που συντελέστηκε με την παράνομη διαβίβαση δεδομένων σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

naftemporiki.gr με πηγή από ΑΠΕ - ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;