Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η «πράσινη» ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους μεγάλους στόχους σε όλο τον κόσμο και όλες οι μεγάλες εταιρείες κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να προτείνουν συσκευές που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Το κοινό ακόμα δεν έχει δείξει την απαιτούμενη ανταπόκριση, αλλά η ελπίδα είναι ότι σταδιακά θα αρχίσει να προτιμά τις«πράσινες» συσκευές, τόσο για λόγους οικολογικής ευαισθησίας όσο και για οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=15021145&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=


Στον χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών, όταν λέμε «πράσινες» συσκευές αναφερόμαστε κυρίως σε δύο πράγματα. Κατ΄ αρχάς, τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών για την κατασκευή των συσκευών, ώστε όταν αποσύρονται να είναι εύκολη η ανακύκλωσή τους και να μη δημιουργούνται προβλήματα με τοξικές ουσίες. Στο σημείο αυτό οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων πρωτοπορούν και ήδη υπάρχουν αρκετές συσκευές στις οποίες όλα τα μέρη είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά. Επίσης, μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει για να αποφεύγεται η χρήση βαρέων μετάλλων στις μπαταρίες (όπως ο μόλυβδος) ή άλλων επικίνδυνων υλικών όπως το βηρύλλιο (σε ακουστικά και ηχεία). Παρόμοιες κινήσεις γίνονται και στην κατασκευή οθονών για τηλεοράσεις, αλλά και σε άλλες συσκευές.

Μεγάλη μείωση επικίνδυνων σκουπιδιών φέρνει και η συμφωνία των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων για ενιαία στάνταρντ στους φορτιστές. Σημαντικές είναι και οι βελτιώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, κυρίως στον χώρο των τηλεοράσεων και τον υπολογιστών και δευτερευόντως σε κινητά και άλλες μικροσυσκευές. Η προώθηση της τεχνολογίας OLED, τα ειδικά προγράμματα ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνης ανάλογα με τις συνθήκες σε ένα δωμάτιο, οι χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι δίσκοι SSD τείνουν να γίνουν το στάνταρντ στην τεχνολογία. Στις μικροσυσκευές, η ενσωμάτωση ηλιακού συλλέκτη στην πλάτη της συσκευής ή η χρήση ενός αυτόνομου ηλιακού φορτιστή μπορούν να καταργήσουν την ανάγκη φόρτισης από την μπρίζα.

Κινητά
Η κυκλοφορία του Blue Earth της Samsung στη χώρα μας σηματοδοτεί μια νέα, φιλική προς το περιβάλλον, εποχή στον χώρο των ηλεκτρονικών. Πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, το οποίο είναι «ελεύθερο» από τοξικά υλικά και στην πλάτη του διαθέτει ηλιακό συλλέκτη ο οποίος αρκεί για τη φόρτισή του μέσα σε 10 ώρες περίπου. Ταυτόχρονα, διακρίνεται για τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία.

Σύντομα αναμένεται και η κυκλοφορία της νέας σειράς κινητών τηλεφώνων GreenHeart της Sony Ericsson, με δύο μοντέλα, τα Elm και Hazel. Και αυτά είναι κατασκευασμένα κατά 100% από ανακυκλωμένο πλαστικό, διαθέτουν φορτιστή χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, επιπλέον όμως έχουν εξελιγμένες δυνατότητες σερφαρίσματος στο Ιντερνετ, πρόσβασης σε υπηρεσίας όπως Facebook, Twitter και Google Maps, καθώς και εξελιγμένη τεχνολογία μείωσης του θορύβου κατά την ομιλία ή την ακρόαση μουσικής. Αντίστοιχες κινήσεις έχει κάνει και η Motorola με το νέο μοντέλο W233 Renew (δεν έχει έρθει ακόμα στην Ευρώπη), αλλά και η Nokia η οποία φροντίζει να κατασκευάζει όλα της τα μοντέλα με ανακυκλωμένα υλικά, τουλάχιστον σε ποσοστό 80%.

TV και λάπτοπ
Στον χώρο της κατανάλωσης ενέργειας, μια ecofriendly τηλεόραση μπορεί να μειώσει δραστικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα τέτοιο μοντέλο είναι η LCD LC-40LE600 της Sharp, η οποία είναι κατασκευασμένη χωρίς υδράργυρο και ενσωματώνει αισθητήρα φωτισμού OPC ο οποίος προσαρμόζει αυτόματα την εικόνα στον φωτισμό του δωματίου. Πολύ σημαντική είναι και η επιλογή ενός υπολογιστή που να διακρίνεται για τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Στον τομέα αυτό τα μεγαλύτερα βήματα έχουν γίνει στους φορητούς υπολογιστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Esprimo X9515 της Fujitsu Siemens (από τη σειρά proGreen). Είναι ένα μοντέλο το οποίο διαθέτει επεξεργαστή ρυθμισμένο να λειτουργεί με όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση και ειδικό πλήκτρο που ενεργοποιεί ρυθμίσεις οικονομίας ρεύματος σε όλα τα εξαρτήματά του.

 

22/06/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;