Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Εργαζόμενοι της Foxconn...Την περασμένη Τρίτη ένας νεαρός άντρας πήδηξε στο κενό από τον 12ο όροφο εργατικού κοιτώνα στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στη πόλη Σενζέν στην Κίνα, που ανήκει στην ταϊβανέζικη πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών Foxconn.

Ηταν ο ενδέκατος αυτόχειρας εργαζόμενος της εταιρείας μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες. Αλλοι τρεις αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Οι δέκα από τις 13 αυτοκτονίες έγιναν μέσα στο γιγάντιο συγκρότημα-πόλη της Foxconn στο Σενζέν, όπου εργάζονται, ζουν -και πεθαίνουν- 420.000 εργάτες. Στα δύο ψηλότερα κτίρια του συγκροτήματος έχουν τοποθετηθεί εδώ και μήνες προστατευτικά δίκτυα για να εμποδίζουν τις αυτοκτονίες.

Η Foxconn είναι ένας γίγαντας στον χώρο της ηλεκτρονικής βιομηχανίας, με 850.000 εργαζόμενους, και προμηθεύει με εξαρτήματα και συναρμολόγηση τις εταιρείες Apple, Dell, Hewlett-Packard, Sony, Microsoft, Motorola, Nokia και πολλές άλλες μικρότερες. Το 2006 η κινεζική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «China business news» δημοσίευσε σειρά ρεπορτάζ που περιέγραφαν εφιαλτικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην περίκλειστη πόλη της Foxconn. Επταήμερη εργασία χωρίς ρεπό για τουλάχιστον το 25% των εργατών, έως και 80 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες τον μήνα, ένοπλοι φρουροί να φυλάνε το συγκρότημα, απαγόρευση κάθε συνομιλίας μεταξύ των εργαζομένων την ώρα εργασίας, παρακράτηση ημερομισθίων έναντι διαμονής και διατροφής στους κοιτώνες της εταιρείας, στρατιωτική πειθαρχία και τιμωρία εργαζομένων (όπως υποχρεωτική ορθοστασία) για μικρά παραπτώματα. Κι όλα αυτά για έναν μισθό πείνας, τότε ύψους 50 δολαρίων τον μήνα. Η Foxconn αρνήθηκε τις κατηγορίες, μήνυσε την εφημερίδα και ζήτησε αποζημίωση από τους δημοσιογράφους Ουάνγκ Γιου και Ουένγκ Μπάο 3,77 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, η εφημερίδα καταδικάστηκε μετά από συμβιβασμό σε ένα δολάριο πρόστιμο.

Η Foxconn επανήλθε στο προσκήνιο στις 16 Ιουλίου 2009, όταν αυτοκτόνησε ο 25χρονος Σουν Ντανγιόνγκ, επίσης από τον 12ο όροφο. Ηταν υπεύθυνος για τη φύλαξη των 16 πρωτότυπων iPhone τέταρτης γενιάς, που αποτελούσαν και το καλύτερα κρυμμένο βιομηχανικό μυστικό της Foxconn. Δυό ημέρες πριν από την αυτοκτονία του, ο Σουν ισχυρίστηκε ότι είχε χάσει ένα από τα 16 τηλέφωνα. Η κατοικία του ελέγχθηκε από την ασφάλεια της Foxconn και ο ίδιος ανακρίθηκε βάναυσα. Η εταιρεία έβγαλε ανακοίνωση ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του θύματος, αλλά η ανάκριση των αρχών δεν κατέληξε πουθενά.

Δημοσιογράφος του BBC που κινηματογράφησε εξωτερικά την είσοδο του εργοστασίου προπηλακίστηκε από την ασφάλεια.

Την περασμένη εβδομάδα και μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 11ου εργαζόμενου, η Foxconn ανακοίνωσε αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων της από τα 145 ευρώ σε 240. Ψηφιακά όνειρα, ρεαλιστική κόλαση...

 

25/07/2010 - enet.gr

 

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές θέλουν «ηθικά» προϊόντα

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;