Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

computer skeletonΣύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '90, η χρήση του ίντερνετ φαινόταν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων...

Πρόσφατες όμως έρευνες δίνουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς δείχνουν πως το Ιντερνετ δεν επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ζωή και την ψυχολογία του ατόμου. Αντίθετα, μάλιστα, φαίνεται πως τώρα το Ιντερνετ βοηθά στην αύξηση και τη διατήρηση κοινωνικών σχέσεων. Η εξάπλωση του Ιντερνετ στα περισσότερα σπίτια, καθώς και ο συνεχής πολλαπλασιασμός ιστοσελίδων κοινωνικών σχέσεων έχουν μετατρέψει το Ιντερνετ σε ένα εργαλείο κοινωνικών επαφών.

Μέσα από το Ιντερνετ μπορεί κάποιος να διατηρήσει την επικοινωνία με φίλους και συγγενείς που μένουν μακριά, αλλά και να επανασυνδεθεί με παλιούς φίλους, συμμαθητές ή συμφοιτητές. Επιπλέον, μπορεί να γνωρίσει καινούργια άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς προβληματισμούς ή απλώς άτομα για να ανταλλάξει δυο κουβέντες - καινούργιες φιλίες, προσωπικές σχέσεις, αλλά και απλές κοινωνικές επαφές δημιουργούνται καθημερινά μέσα από τον κόσμο του Ιντερνετ. Συχνά οι διαδικτυακές αυτές σχέσεις παίρνουν μορφή και συνεχίζουν πέρα από τα σύνορα του Διαδικτύου.

Αυτοί που φαίνεται πως επωφελούνται περισσότερο από τις κοινωνικές δυνατότητες του Ιντερνετ είναι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς και κοινωνικά δικτυωμένοι. Οι εσωστρεφείς όμως, δηλαδή αυτοί που είναι πιο «κλειστοί», δεν εκμεταλλεύονται το Ιντερνετ για να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το Ιντερνετ συμβάλλει στην απομόνωση των πιο «κλειστών» ανθρώπων, αλλά απλά δεν τους βοηθά να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω, το Ιντερνετ φαίνεται να είναι ένα εργαλείο που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, παρέχει τη δυνατότητα να αυξηθούν και να διατηρηθούν οι κοινωνικές μας σχέσεις. Οπως όμως με όλα τα εργαλεία, σημασία έχει το πώς το χρησιμοποιεί κάποιος και σε ποιο βαθμό. Αλλωστε το Ιντερνετ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον χρόνο που περνάμε με συγγενείς και φίλους.

 

13/08/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;