Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το νέο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο θα ανιχνεύει νέα interfaces και νέους τρόπους χρήσης των συσκευών.

oulu universityΗ Intel Corporation, η Nokia και το Πανεπιστήμιο του Oulu της Φινλανδίας προχώρησαν στα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας που ίδρυσαν από κοινού η Intel και η Nokia. Το Intel & Nokia Joint Innovation Center, στο οποίο θα απασχολούνται περίπου 25 επαγγελματίες ερευνητές, αποτελεί το πιο πρόσφατο μέλος των Intel Labs Europe, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας της Intel.

Σε πρώτο χρόνο, οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν σε νέους, συναρπαστικούς τρόπους χρήσης των κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις όλο και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες των συσκευών. Η δημιουργία νέων interfaces τα οποία θα φέρνουν τη χρήση των κινητών πιο κοντά στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι άνθρωποι, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα, πιο φυσική εμπειρία χρήσης (intuitive user experience), κατά τον ίδιο τρόπο που οι σύγχρονες παιχνιδομηχανές αξιοποιούν την τεχνολογία ρεαλιστικών 3D γραφικών, ώστε να δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να βυθίζονται στον φανταστικό κόσμο των games.

Το νέο εργαστήριο είναι επαρκώς ευθυγραμμισμένο και με τις δραστηριότητες γύρω από την πλατφόρμα ανοικτού κώδικα MeeGo, την οποία παρουσίασαν πρόσφατα η Intel και η Nokia. Η πλατφόρμα MeeGo παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για την ανάπτυξη μιας νέας, τρισδιάστατης εμπειρίας στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων του εργαστηρίου θα ακολουθεί επίσης τις αρχές του ανοικτού κώδικα (open source).

«Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Oulu εστιάζει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στις τηλεπικοινωνιακές λύσεις του μέλλοντος, καθώς και στις τεχνολογίες ηλεκτρονικών και φωτονικών εφαρμογών, το καθιστούν ιδανικό τόπο για την ίδρυση του κοινού Κέντρου Καινοτομίας της Intel και της Nokia,» δηλώνει ο κ. Justin Rattner, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στην Intel και Διευθυντής των Intel Labs.

Επίσης, η έρευνα επάνω στις τεχνολογίες που επιτρέπουν την εμφάνιση ενός τρισδιάστατου ολογράμματος του προσώπου με το οποίο συνομιλούμε, δυνατότητα που μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί άλλη μια περιοχή που παρουσιάζει, ενδεχομένως, μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση οι καταναλωτές θα αποκομίζουν μια εντελώς νέα εμπειρία από τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

«Η τεχνολογία 3D θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο και να δώσει εντελώς νέα διάσταση στην εμπειρία που αποκομίζουμε από τη χρήση του,» δήλωσε ο κ. Rich Green, Αντιπρόεδρος και Γενικός Τεχνικός Διευθυντής στη Nokia. «Το νέο εργαστήριο που ιδρύσαμε από κοινού με την Intel θα αξιοποιήσει τη γνώση της ερευνητικής κοινότητας του Oulu για την τεχνολογία του 3D interface και, με το πέρασμα του χρόνου, θα θέσει ορισμένα βασικά θεμέλια για τα κινητά του μέλλοντος».

Το εργαστήριο θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαδικτυακής Τεχνολογίας (Center for Internet Excellence) του Πανεπιστημίου του Oulu, ενώ θα υπάρχει στενή συνεργασία και με τα εργαστήρια Oulu Urban Living Labs, τα οποία παρέχουν ένα μοναδικό περιβάλλον για έρευνα επάνω στην τεχνολογία αισθητήρων, καθώς και για πιλοτικές εφαρμογές διαφόρων καινοτόμων εφαρμογών τεχνολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Το κοινό Κέντρο Καινοτομίας της Intel και της Nokia ακολουθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις, παρόμοιο με αυτό που ακολουθείται από τα Intel Labs Barcelona και την Πολυτεχνική Σχολή της Καταλωνίας στην Ισπανία, από το Intel Visual Computing Institute και το Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ στη Γερμανία, ή από τα Intel Labs Berkeley και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ).

 

26/08/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;