Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Transparency Report: Government RequestsΗ Google έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα από την αποκαλούμενη Αναφορά Διαφάνειας (Transparency Report), η οποία περιλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία για τις κυβερνήσεις που ζητούν προσωπικά δεδομένα χρηστών του ίντερνετ, καθώς και για τις προσπάθειες επιβολής λογοκρισίας στις ιστοσελίδες που ανήκουν στη Google.

Τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουάριος-Ιούνιος 2010 δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πέρασε στην πρώτη θέση σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά διαφάνειας, και ζήτησε προσωπικά δεδομένα χρηστών σε 4.287 περιπτώσεις, ενώ απαίτησε να αφαιρεθεί περιεχόμενο από ιστοσελίδες 128 φορές. Άλλες χώρες με μεγάλο αριθμό τέτοιων αιτημάτων ήταν η Βραζιλία με 2.435 (και 398), η Γαλλία με 1.017 (και 25), η Ινδία με 1.430 (και 30) και η Μεγάλη Βρετανία με 1.343 (και 48). Στην λίστα με τις χώρες δεν υπάρχουν δεδομένα για την Κίνα, όχι γιατί δεν έχει διατυπώσει τέτοια αιτήματα, αλλά γιατί τα θεωρεί άκρως απόρρητα κρατικά μυστικά και συνεπώς απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των αριθμών.

Όσο για την Ελλάδα, οι Αρχές δε φαίνεται να έχουν ζητήσει προσωπικά δεδομένα χρηστών στο πρώτο εξάμηνο του 2010, έχουν όμως απαιτήσει την αφαίρεση υλικού σε λίγες περιπτώσεις (κάτω από 10), με τη Google να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις.

Η Google υπογραμμίζει ότι το εργαλείο δεν είναι 100% ακριβές και δεσμεύεται να το βελτιώσει στο μέλλον.

Οπωσδήποτε, η πρωτοβουλία της Google παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τους φορείς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανωνυμία στο ίντερνετ. Θα έχει, επίσης, ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίσσονται οι αριθμοί σε βάθος χρόνου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Google θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα στοιχεία.

 

21/09/2010 - e-pcmag.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;