Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

«Ηθικές» μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν την «αμαρτία» από τα αποτελέσματα στην οθόνη σας...

JudChrisIslamΣειρά νέων μηχανών αναζήτησης του Ιντερνετ, που δημιούργησαν ευσεβείς Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, φιλτράρουν τις αναζητήσεις των χρηστών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τους απομακρύνουν από τους πειρασμούς του οινοπνεύματος και της πορνογραφίας, μεταξύ άλλων.

«Θεωρούμε ότι οι άλλες μηχανές αναζήτησης απευθύνονται στο κοινό χωρίς περιορισμούς. Θέλουμε να προσφέρουμε λύση για αναζήτηση του Διαδικτύου σε ασφαλές περιβάλλον, που δεν θα σας οδηγεί σε χυδαία περιεχόμενο και ανήθικες ιστοσελίδες, όπως αυτές με πορνογραφικό περιεχόμενο», λέει ο Ρεζά Σαρντέχα, ιδρυτής της μηχανής αναζητήσεων ImHalal.com με έδρα το Αμστερνταμ που απευθύνεται σε Μουσουλμάνους. Αν κάποιος δακτυλογραφήσει τη λέξη «οινόπνευμα» στην ιστοσελίδα του κ. Σαρντέχα, η μηχανή αναζήτησης θα φέρει στην οθόνη του χρήστη αποτελέσματα που εξηγούν τις θέσεις και τις ενστάσεις του Ισλάμ απέναντι στο αλκοόλ. Αν πάλι, γράψετε τη λέξη «πορνογραφία», η μηχανή δεν θα σας εμφανίσει κανένα αποτέλεσμα.

O 21χρονος Κουβεϊτιανός αναφέρει ότι η ιστοσελίδα του προσελκύει επισκέπτες από χώρες όπως το Πακιστάν, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω ότι όλοι μας οι χρήστες δεν είναι Μουσουλμάνοι, ενώ μία φορά την εβδομάδα λαμβάνουμε email από Χριστιανούς που μας λένε ότι η υπηρεσία μας τους αρέσει πολύ, γιατί επιτρέπει στα παιδιά τους να πραγματοποιούν ασφαλείς αναζητήσεις χωρίς να πέφτουν πάνω σε τολμηρό περιεχόμενο», λέει ο κ. Σαρντέχα.

Για τους Χριστιανούς, η μηχανή αναζήτησης SeekFind.org προσφέρει «εργαλείο για όσους ψάχνουν βιβλικές ή θεολογικές πληροφορίες από ευαγγελική οπτική γωνία», λέει η ιδρυτής της ιστοσελίδας Σία Χούντμαν. Σύμφωνα με τη σελίδα, η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί σταχυολογώντας «μόνο ιστοσελίδες με βιβλικό περιεχόμενο». Για την κοινότητα των Εβραίων πιστών, η μηχανή αναζήτησης Jewogle.com εξυπηρετεί τις θεολογικές τους ανάγκες.

Ο ειδικός της βιομηχανίας του Διαδικτύου Ντάνι Σάλιβαν αναφέρει, όμως, ότι καμία από τις παραπάνω ιστοσελίδες δεν «πήρε φωτιά», πράγμα που δεν σημαίνει ωστόσο ότι «δεν μπορεί να αποδειχθούν αξιόλογες και κερδοφόρες». Ο κ. Σάλιβαν προειδοποιεί, όμως, ότι πολλές ειδικευμένες σελίδες αναζήτησης αποτυγχάνουν, όπως έγινε με την ειδικευμένη σε θέματα Αφροαμερικανών μηχανή αναζήτησης RushmoreDrive, που διέκοψε τη λειτουργία της το 2009.

 

20/09/2010 - kathimerini.gr με στοιχεία από AFP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;