Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

TEDxAcademyΗταν όλοι τους εκεί. Ανθρωποι της τεχνολογίας, των κοινωνικών δικτύων, της επικοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο. Οχι, δεν αναφερόμαστε στους ομιλητές του TEDxAcademy. Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης, του πρώτου TED event που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, αυτής της μη κερδοσκοπικής συνάντησης «μυαλών» για την παραγωγή και διάδοση νέων, καινοτόμων ιδεών, ήταν... το κοινό!

Τόσο εκείνοι που είχαν την τύχη να βρεθούν στο Μουσείο Μπενάκη όσο και εκείνοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση από τη ζωντανή αναμετάδοση μέσω ίντερνετ, σχολιάζοντας στον ειδικό «χώρο» που είχε δημιουργηθεί στο Twitter. Η είδηση για το πρώτο «TED» που διοργανώνεται στη χώρα και μάλιστα με το «καυτό» θέμα «ένα νέο όραμα για την Ελλάδα» είχε κυκλοφορήσει ευρέως, χάρη στους συμβούλους επικοινωνίας της διοργάνωσης που, όπως όλοι σε αυτό το πρότζεκτ, συμμετείχαν εθελοντικά. Το ενδιαφέρον όσο πλησίαζαν οι μέρες φούντωνε, το ίδιο και η απογοήτευση: η εκδήλωση είναι sold out, ενημέρωναν οι διοργανωτές, τονίζοντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία εγγραφής και σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης, να αγοράσει το εισιτήριό του (30 ευρώ). Ομως ακόμα και αυτή η εναγώνια αναζήτηση θέσης ήταν μέρος της «εμπειρίας TED».

Τόπος με ιδιαιτερότητες

Κάπως έτσι, πάντως, κανείς δεν ήταν «τυχαία» εκεί. Γι’ αυτό και η διοργάνωση είχε φροντίσει να «κακομάθει» τους συμμετέχοντες διευκολύνοντάς τους στα πάντα και κυρίως τηρώντας τα ωράρια (εντάξει, σχεδόν). Αλλωστε, όπως τονίστηκε από τους περισσότερους ομιλητές, εδώ είναι Ελλάδα, τόπος με ιδιαιτερότητες...

«Ιδιαίτερο», αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι για να εισπράξει το ελληνικό κράτος τα 80 ευρώ μιας κλήσης για παρκάρισμα, ξοδεύει 200 ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας, όπως είπε ο Κ. Μάλλιος, στέλεχος της Μicrosoft. «Η τεχνολογία μπορεί να μας ξεκολλήσει», τόνισε. «Αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε περισσότερα ναι και λιγότερα όχι». Μήπως δεν είναι ιδιαιτερότητα ότι... καθαρίζουμε ξανά και ξανά το σπίτι μας, αλλά πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο, όπως παρατήρησε ο Στ. Ράμφος; «Δομικό μας χαρακτηριστικό η μερικότητα», είπε. «Οπως και το γεγονός ότι εάν έρθει κάποιος στο όνειρό μας και μας πει ότι πρέπει να στραφούμε στο... στάρι, η πειθαρχία στο ΔΝΤ θα πάει περίπατο. Ομως είμαστε στη φάση της τελικής κατακλείδας των μεγάλων μύθων, όπως η Μεγάλη Ιδέα ή η Ευρωπαϊκή Ιδέα. Για πρώτη φορά θα κοιταχτούμε κατάματα», ήταν η αισιόδοξη πρόβλεψή του.

Αυτό πάντως έπραξε ο Αρ. Δοξιάδης, επιχειρηματίας και κοινωνικός επιστήμων, λέγοντας ότι «για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει το 10-20% του εργατικού δυναμικού να... αλλάξει δουλειά», κατευθυνόμενο σε πιο ανταγωνιστικούς, εξωστρεφείς κλάδους. «Αλλά να μην τους υποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε. «Θα είναι οι μικροί επιχειρηματίες που θα μας ξελασπώσουν».

Η ομιλία του π. Αντ. Παπανικολάου, ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, οργάνωσης που βοηθά άπορα παιδιά και εφήβους, συγκίνησε εντός και εκτός αιθούσης. Οπως είπε η επικεφαλής της διοργάνωσης κ. Νίκη Συροπούλου, «αυτός ο άνθρωπος έκανε τόσα, αλίμονο εάν δεν μπορούμε να κάνουμε ένα TED!».

 

05/10/2010 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;