Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κεντρικά γραφεία Nokia, ΦινλανδίαΤον φυσικό κύκλο ανόδου και πτώσης δείχνει να ακολουθεί η μεγαλύτερη παραγωγός κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, η Nokia.

Ξεκινώντας το 1992 με το 1011, το πρώτο της κινητό GSM τηλέφωνο, η φιλανδική εταιρεία έχτισε ταχύτατα την προηγούμενη δεκαετία την αυτοκρατορία της καθορίζοντας επί της ουσίας με το εμπορικό της σήμα έναν ολόκληρο κλάδο. Στο απόγειό της, μεταξύ 1996 και 2001, τα έσοδά της υπερπενταπλασιάστηκαν. Λίγο αργότερα, το 2005, πούλησε στη Νιγηρία το δισεκατομμυριοστό κινητό της τηλέφωνο.

Σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί τα ηνία στις παγκόσμιες πωλήσεις. Αυτές όμως συρρικνώνονται. Και μαζί τους οι μέσες τιμές των προϊόντων, το μερίδιο αγοράς, τα κέρδη, και η τιμή της μετοχής της.

Η εξέλιξη αυτή είναι το τίμημα μιας επιλογής που η ίδια η διοίκηση της Nokia έλαβε το 2004. Αν και τότε είχε «λαβράκι» στα χέρια της αφού η επιστημονική της ομάδα είχε δημιουργήσει ένα πρωτότυπο κινητό με οθόνη αφής και δυνατότητες αξιοποίησης του Ιντερνετ, δηλαδή έναν προάγγελο του iPhone που κυκλοφόρησε με τεράστια επιτυχία στην αγορά το 1997 η αμερικανική Apple, αυτή επαναπαύτηκε στις δάφνες της και εγκατέλειψε το project λόγω του υψηλού κόστους.

Με την απόφασή της αυτή η διοίκηση της Nokia διάβασε λάθος τις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο. Παρερμήνευσε τον τρόπο που η βιομηχανία παραγωγής κινητών τηλεφώνων θα άλλαζε και θα στηριζόταν στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Εχασε έτσι την ευκαιρία να βάλει τις βάσεις για την κυριαρχία στην ιδιαίτερα επικερδή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των ακριβών «smartphones».

Παρ' ότι σήμερα η Nokia έχει και σε αυτή την αγορά το μεγαλύτερο μερίδιο (περισσότερο από το 50% σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης) η κάτω βόλτα έχει ήδη αρχίσει. Το συνολικό της μερίδιο υποχώρησε παγκοσμίως από τον Ιούλιο του 2009 κατά 14%. Αντίθετα η Apple ή οι εταιρείες που παράγουν συσκευές κινητών που είναι βασισμένες στο λογισμικό Android της Google ανθούν.

Η Nokia προσπάθησε να απαντήσει πρόσφατα στην Apple και τις υπόλοιπες ανταγωνίστριές της με την κυκλοφορία του Ν8 και τριών νέων smartphones (Ε7,C7, αναβαθμισμένο C6) ωστόσο αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι η πορεία των πραγμάτων είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

 

10/10/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;