Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η σουηδική ιστοσελίδα ΡirateΒay και το ελληνικό gamato.info είναι δύο χαρακτηριστικές υποθέσεις πειρατείας...Το «κατέβασμα» μουσικής και ταινιών σήμερα γίνεται κυρίως μέσω torrents. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer»), τα οποία δεν βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποιον server, αλλά στους σκληρούς δίσκους των χρηστών.

Εκείνος που θέλει να «κατεβάσει» μια ταινία ή ένα τραγούδι μπαίνει σε ένα από τις εκατοντάδες ιστοσελίδες διαμοιρασμού αρχείων, επιλέγει αυτό που θέλει και το «τραβάει» απευθείας από τους υπολογιστές εκείνων που το έχουν «ανεβάσει».

Ολοι «κατεβάζουν» και «ανεβάζουν» ταυτόχρονα, ο ένας από τον άλλο. Προκειμένου ο χρήστης να επιτύχει υψηλές ταχύτητες downloading, πρέπει να έχει προηγουμένως «ανεβάσει» ένα άλλο αρχείο που θα είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες.

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος που θέλει να «κατεβάσει» μουσική, ταινίες και άλλα αρχεία μέσω torrents, είναι να προμηθευτεί ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει το πρωτόκολλο BitTorrent (BitTorrent Client). Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να εντοπίσει τα αρχεία που τον ενδιαφέρουν είναι να επισκεφθεί μια ειδική ιστοσελίδα, γνωστή ως «tracker». Από εκεί θα «κατεβάσει» το αρχείο torrent της αρεσκείας του και θα αρχίσει το downloading.

Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσει κάποιος «αρχεία», είναι να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Rapidshare. Η ιστοσελίδα επιτρέπει τη μεταφόρτωση αρχείων με όριο τα 200 ΜΒ για τους μη εγγεγραμμένους χρήστες και τα 2.000 ΜΒ για τους χρήστες premium (έναντι πληρωμής).

Η πειρατεία στη Βουλή
Η πιο «διάσημη» υπόθεση πειρατείας διεθνώς είναι αυτή της ιστοσελίδας PirateBay, μέσω της οποίας περίπου 23 εκατομμύρια χρήστες «κατέβαζαν» ταινίες και τραγούδια.

Τον Μάιο του 2006, η Αστυνομία της Σουηδίας έκανε έφοδο στις εγκαταστάσεις της ιστοσελίδας και τον Φεβρουάριο του 2009 άρχισε η δίκη των ιδιοκτητών του για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Δύο μήνες μετά, τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες άσκησαν έφεση και η υπόθεση άνοιξε ξανά στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010. Το 2006 ιδρύεται στη Σουηδία το Πειρατικό Κόμμα (Piratpartiet), με «σημαία» του την αλλαγή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα. Κατεβαίνει στις ευρωεκλογές του 2009 και εκλέγει έναν ευρωβουλευτή, λαμβάνοντας ποσοστό 7,1%.

Η ελληνική περίπτωση
Στην Ελλάδα τα ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας ρυθμίζονται από τους νόμους 2121/1993 και 2557/1997. Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση πειρατείας είναι αυτή του Gamato.info, της πάλαι ποτέ δημοφιλέστερης ιστοσελίδας διαμοιρασμού ταινιών και τραγουδιών.

Τον περασμένο Μάρτιο στήθηκε αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφιών εναντίον 11 προσώπων -εκ των οποίων τα έξι συνελήφθησαν- με την κατηγορία της εμπλοκής σε υπόθεση πειρατείας μέσω της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το Gamato.info είχε 850.000 μέλη. Η υπόθεση, που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, σήμανε κατά τον κ. Αστέρη Μασούρα, εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας DigitalRights.gr, «την έναρξη των εχθροπραξιών στον ελληνικό πόλεμο του copyright».

Τρίτη στην Ευρώπη η Ελλάδα
Η ανταλλαγή αρχείων στο διαδίκτυο αποτελεί καθημερινή πρακτική για δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, το 65,8% των χρηστών του ίντερνετ ανταλλάσσει πειρατικά αρχεία. Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις γάλλους χρήστες παραδέχεται ότι «κατεβάζει» παράνομα τραγούδια και ταινίες. Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον ευρωπαϊκό πίνακα της πειρατείας, με ποσοστό 57%. «Οι συνολικές οικονομικές απώλειες για την Ελλάδα πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ»...

 

12/10/2010 - tanea.gr

 

Διαβάστε επίσης:

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;