Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

windows phone 7Το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, με το οποίο λάνσαρε στην αμερικάνικη αγορά και η Apple το iPhone, θα ρίξει στην αρένα των smartphones και τα πρώτα κινητά τηλέφωνα με το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Το λειτουργικό Windows Phone 7 ανακοινώθηκε στις 11 Οκτωβρίου.

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επιλογές στα smartphones με την προσθήκη αυτών που θα φέρουν τα Windows Phone 7 αποκλειστικά από το δίκτυο της AT&T: η εταιρεία θα διαθέσει τρία μοντέλα, σε τιμή κάτω των 200 δολαρίων -παρεμπιπτόντως στα 199 δολάρια είχε διατεθεί νωρίτερα από την AT&T και το iPhone 4 με διετές συμβόλαιο. Αργότερα, και πάντως εντός του 2010, κινητά με Windows θα διατεθούν και από την T-Mobile και το 2011 από τις Verizon και Sprint. Συνολικά, η Microsoft έχει κλείσει συμφωνίες με 60 δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε 30 χώρες. Στην ελληνική αγορά οι Windows Phone 7 συσκευές θα διατεθούν κατά την εορταστική περίοδο του 2010, ενώ περισσότερες συσκευές θα κυκλοφορήσουν το 2011.

Συνολιικά, κατά την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του, το νέο λειτουργικό σύστημα θα τρέχει σε εννέα νέα κινητά τηλέφωνα κατασκευής LG, Samsung, HTC και Dell -κάποια θα έχουν πληκτρολόγιο, κάποια θα είναι εξ ολοκλήρου αφής. Για την προώθησή τους, η Microsoft έχει προϋπολογίσει επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι όμως η τιμή, τα δίκτυα διάθεσης και οι κατασκευαστές αρκετά για να εγγυηθούν αυτή τη φορά την επιτυχή, έστω και καθυστερημένα, είσοδο της Microsoft στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των smartphones;

Live Tiles
H αρχική οθόνη με τα Live Tiles επιχειρεί να εξασφαλίσει μια «προσωπική» εμπειρία από τη χρήση του κινητού, καθώς σε αυτήν προβάλλεται το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει. Τα Live Tiles ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Ιστό, όπως ειδήσεις, επαγγελματικά ραντεβού ή το status των φίλων. Επιπλέον, νέα Live Tiles μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν βάσει οποιουδήποτε περιεχομένου θέλει ο χρήστης, όπως εφαρμογές, ιστοσελίδες και μουσική.

Είναι φανερό ότι η Microsoft επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση των δικών της smartphones από το iPhone δίνοντας έμφαση σε χαρακτηριστικά που αφορούν κυρίως στην προσαρμογή τους στις προτιμήσεις του χρήστη. Ένα από αυτά είναι η άμεση προβολή των ενημερώσεων από τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως κι αυτό αρκετό, τη στιγμή που οι ίδιοι οι κατασκευαστές ή τα δίκτυα διαθέτουν τα κινητά τους με τέτοιες δυνατότητες;

Πού είναι οι Εφαρμογές;
Η Microsoft έχει ήδη στήσει το νέο διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών το οποίο θα ανοίξει σύντομα τις πόρτες του (λογικά μαζί με την κυκλοφορία των πρώτων συσκευών). Έτσι, οι developers έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα πρόκληση: σε ποιά πλατφόρμα να εστιάσουν για να αναπτύξουν εφαρμογές, στο δημοφιλές iOS για το iPhone, στο ανερχόμενο Android, στο κυρίαρχο Symbian ή στο νέο Windows Phone 7; (και οι επιλογές δεν σταματούν εδώ...)

Οτιδήποτε Microsoft στο smartphone
Φυσικά, η Microsoft δεν άφησε αναξιοποίητο το πλεονέκτημα που διατηρεί στο desktop και φρόντισε να δώσει ένα κίνητρο σε όσους λατρεύουν το Xbox 360 ή έχουν Zune. Τα smartphones με Windows Phone 7 θα τρέχουν και «επαγγελματικό» λογισμικό, όπως το Microsoft Office Mobile.

Στο νέο λειτουργικό, υπάρχει ειδικό κουμπί αναζήτησης που ψάχνει στις επαφές τους, σε email και στον Παγκόσμιο Ιστό. Από την αρχική οθόνη το κουμπί αναζήτησης αξιοποιεί το Bing για κινητά τηλέφωνα, παρέχοντας αποτελέσματα από τον Παγκόσμιο Ιστό, χάρτες και άλλα.

Παράλληλα, η λύση Windows Live βοηθά του χρήστες να διαχειρίζονται τις εικόνες τους, το Windows Live Calendar, το Office OneNote Mobile και άλλα. Ακόμα, η νέα δωρεάν υπηρεσία του Windows Live, Find My Phone, μπορεί εξ αποστάσεως να καλέσει, να κλειδώσει, να διαγράψει ή να εντοπίσει την τοποθεσία του τηλεφώνου στο χάρτη.

Η Microsoft υπόσχεται ότι πολλά παιχνίδια -ακόμα και ομαδικά μέσω Xbox Live- που τρέχουν στην παιχνιδομηχανή της θα τρέχουν και στα smartphones της, η μουσική που ακούν οι συνδρομητές του Zune θα αναπαράγεται και σε αυτά.

Ωστόσο, σταδιακά γίνεται φανερό ότι τα πρώτα smartphones με Windows Phone 7 δεν θα είναι «επαγγελματικά»: δεν θα υποστηρίζουν το λεγόμενο tethering για τη σύνδεση λάπτοπ με το Ίντερνετ αξιοποιώντας τη σύνδεση του τηλεφώνου, δεν θα υποστηρίζει την μεταφορά δεδομένων μέσω USB ή έστω Wi-Fi και η κάρτα SD δεν θα είναι αποσπώμενη, και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μνήμης αφού δεν θα υπάρχουν slot για την εισαγωγή καρτών μνήμης -η ανταλλαγή δεδομένων θα επαφίεται στο λεγόμενο cloud δηλαδή στην μεταφορά δεδομένων σε υπηρεσίες αποθήκευσης στο Διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα κινητά με τα νέα Windows αναμένονται όπως προαναφέρθηκε την εορταστική περίοδο. Από την Ελλάδα σχετική δήλωση έκανε η κ. Πάολα Χαϊδούλη, Brand Communication Manager της LG Electronics Hellas: «Το LG Optimus 7 με Windows Phone 7, αποτελεί καρπό της στενής συνεργασίας με τη Microsoft και αντιπροσωπεύει την κοινή προσπάθειά μας να εισάγουμε μια πιο δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία στα smartphones. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα που είμαστε από τις πρώτες εταιρείες που υιοθετούν το πρωτοποριακό λειτουργικό, προκειμένου να παρέχουμε στους καταναλωτές ένα πραγματικά καινοτόμο κινητό τηλέφωνο».

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Όλα τα smartphones με Windows Phone 7 θα φέρουν επεξεργαστές της Qualcomm της σειράς Snapdragon με επεξεργαστική ισχύ τουλάχιστον 1GHz. Πολλά παιχνίδια από το Xbox Live, στο οποίο συρρέουν 25 εκατομμύρια συνδρομητές, θα τρέχουν στα νέα κινητά. Όλα τα κινητά Windows θα τρέχουν μια ειδική έκδοση του MS Office, θα φέρουν την μηχανή αναζήτησης Bing, θα αναπαράγουν και θα παραπέμπουν για μουσική στο Zune με το ομώνυμο λογισμικό και θα δέχονται status update από σάιτ κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook στις επαφές του τηλεφώνου. Πολλά παιχνίδια της Electronic Arts θα διατεθούν για τα κινητά με Windows πριν τα Χριστούγεννα 2010, και στις ΗΠΑ θα είναι εφικτό το dowload τηλεοπτικών σειρών από την υπηρεσία U-verse της AT&T.  

Το πρώτο smartphone με Windows Phone 7 Θα είναι το Samsung Focus που θα διατεθεί από την AT&T αντί 200 δολαρίων με διετές συμβόλαιο. Το κινητό της Dell με Windows Phone 7 ονομάζεται Dell Venue Pro, τα κινητά της HTC, (HTC HD7, Mozart, Trophy και Surround) και της LG Quantum.

Δείτε τα κινητά της HTC με Windows Phone 7 στο κανάλι της HTC στο YouTube.
Δείτε τα πρώτα κινητά με Windows Phone 7 στο κανάλι Windowsphone στο YouTube.

 

12/10/2010 - tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;