Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

visa exisitingΜε νέα όπλα, όπως η υπηρεσία που ειδοποιεί τον κάτοχο της κάρτας για ύποπτες συναλλαγές μέσω των ATM, αλλά και τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί το chip σε συνδυασμό με το PIN για όλες τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης, επιδιώκει να αντιμετωπίσει η Visa Europe το φαινόμενο της απάτης μέσω του πλαστικού χρήματος. Ο επικεφαλής στη Διαχείριση Κινδύνου της Visa Europe κ. Πιτ Λέκεμαν εξηγεί στη συνέντευξη τις σύγχρονες μορφές απάτης και τις δυνατότητες προστασίας των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα καθιερώνεται από το 2011 η τεχνολογία του chip σε συνδυασμό με το pin για όλες τις χρεωστικές κάρτες. Τι επιδιώκεται μέσα από αυτή την υπηρεσία;

Η τεχνολογία chip και pin προσφέρει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ένα περισσότερο πρακτικό και αξιόπιστο τρόπο πληρωμής για αγαθά και υπηρεσίες. Οι κάρτες Visa που ενσωματώνουν ένα microchip, μπορούν να αποθηκεύσουν 150 φορές περισσότερες πληροφορίες από τις κάρτες που έχουν μόνο μαγνητική ταινία. Αυτή η επιπλέον χωρητικότητα εξασφαλίζει σε εμπόρους και στους πελάτες τους περισσότερη ευκολία, μεγαλύτερη ασφάλεια και νέες δυνατότητες πληρωμών, μειώνοντας τις αντιδικίες για τις ύποπτες και αμφισβητούμενες πληρωμές. Οι πληρωμές με τη χρήση της τεχνολογίας chip και pin μπορούν να είναι τόσο γρήγορες ή και ακόμα ταχύτερες όσο με τα μετρητά. Με τις κάρτες chip και pin δεν χρειάζεται να ελεγχθεί μια υπογραφή, ενώ κάποιες πληρωμές μπορούν να εγκριθούν εκτός σύνδεσης (offline), εξοικονομώντας χρόνο και τηλεπικοινωνιακά έξοδα.

Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε μια κάρτα τεχνολογίας chip προστατεύονται με κρυπτογράφηση, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την παράνομη πρόσβαση. Οι αριθμοί pin συμβάλλουν στην αποτροπή της χρήσης των καρτών τεχνολογίας chip από οποιονδήποτε εκτός του νόμιμου κατόχου της κάρτας.

Κατά πόσο παρατηρείται αύξηση στον τομέα της απάτης με χρεωστικές κάρτες;

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία η αναλογία των περιπτώσεων απάτης σε σχέση με το συνολικό ύψος των πωλήσεων της Visa Europe μειώθηκε από 0,068% το 2008, σε 0,055% για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2010, σημειώνοντας μείωση 19%. Παρά το γεγονός ότι πάνω από το 70% των συναλλαγών πληρωμών της Visa πραγματοποιείται με χρεωστικές κάρτες και η αγορά χρεωστικών καρτών σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται δεν παρατηρούμε σχετική αύξηση της απάτης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ποσοστά απάτης είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές απάτης;

Visa CodeSureΖημίες από απάτες παρατηρούνται συχνότερα σε κατηγορίες που το chip δεν είναι αποτελεσματικό, όπως οι αγορές στο Διαδίκτυο και η απάτη εκτός συνόρων, καθώς επίσης και στις περιπτώσεις που η υιοθέτηση του EMV chip προχωρά με αργούς ρυθμούς. Οι απατεώνες επιτίθενται συνεχώς στα συστήματα πληρωμών και συνήθως διαθέτουν ιδιαίτερα εξελιγμένη υποδομή. Οι επιθέσεις αυτές ποικίλλουν από πολύ μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα η αντιγραφή δεδομένων καρτών σε μία επιχείρηση, μέχρι μεγάλης κλίμακας απόπειρες να αποκτηθούν δεδομένα από εμπόρους και επιχειρήσεις ή συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών.

Εξελίσσουμε μια μεγάλη γκάμα λύσεων, όπως την υπηρεσία Εντοπισμού σε Πραγματικό Χρόνο της Visa Europe (Visa Europe Real Time Scoring), η οποία βελτιώνει την ταχύτητα και ακρίβεια του εντοπισμού της απάτης κατά 15% σε σύγκριση με συστήματα που δεν λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ένα από τα τελευταία επιτεύγματα της Visa είναι η υπηρεσία που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «Visa Device Profiling», η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον χρόνο και είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να επιτρέπει στη Visa Europe να ειδοποιεί τα μέλη της για ύποπτες συναλλαγές μέσω ATM. Για τις συναλλαγές εξ αποστάσεως, η Visa ανέπτυξε το Visa CodeSure ένα σύστημα πιστοποίησης που λειτουργεί με κάρτα chip και pin και διαθέτει ενσωματωμένο πληκτρολόγιο που παράγει έναν μοναδικό κωδικό ασφαλείας. Η υπηρεσία μπορεί να βρει εφαρμογή σε τραπεζικές υπηρεσίες, όπως το online banking, το telephone banking και η μεταφορά χρηματικών ποσών.

 

16/10/2010 - Συνέντευξη στην Ευγενια Τζωρτζη / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;