( 0 ψήφοι )

Software as a Service με MS Office 365 από το 2011

O Kurt DelBene, επικεφαλής του τμήματος του MS Office, κατά την παρουσίαση του Office 365 στο Σαν Φρανσίσκο στις 19 Οκτωβρίου 2010.Η Microsoft ανακοίνωσε στις 19 Οκτωβρίου το Office 365, μια διαδικτυακή υπηρεσία που βασίζεται στο λεγόμενο cloud computing για να προσφέρει όλα όσα περιλαμβάνονται στο MS Office, το SharePoint (ομαδική εργασία), το Exchange (επικοινωνία, ασφάλεια πρόσβασης) και το Lync (ενοποίηση μεθόδων επικοινωνίας). Σύμφωνα με την εταιρεία, το Office 365 θα της δώσει την δυνατότητα να προσεγγίσει εκατομμύρια περισσότερους οργανισμούς μέσω του «υπολογιστικού νέφους» αλλά και μικρές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Kurt DelBene, προέδρου του τμήματος Office της Microsoft:

«[..] Χάρη στο Office 365, ο φούρνος της γειτονιάς θα μπορεί να αποκτήσει για πρώτη φορά λογισμικό και υπηρεσίες επιπέδου ισάξιου με εκείνο μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν να μειώσουν το κόστος και να είναι πάντα πλήρως ενημερωμένες για τις τελευταίες καινοτομίες. Οι άνθρωποι θα μπορούν να εστιάσουν αποκλειστικά στη δική τους δραστηριότητα, ενώ εμείς και οι συνεργάτες μας θα αναλάβουμε το κομμάτι της τεχνολογίας».

Πόσο κοστίζει το Office 365
Με το Office 365 για μικρές επιχειρήσεις, εταιρείες που απασχολούν λιγότερους από 25 υπαλλήλους μπορούν να έχουν: Office Web Apps, Exchange, SharePoint, Lync και ένα εξωτερικό website μέσα σε μόλις 15 λεπτά, με καινοτόμα εργαλεία που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος –κι όλα αυτά στην τιμή των €5,25 ανά χρήστη, ανά μήνα.

Το Office 365 για μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρει ένα εύρος επιλογών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και κυβερνητικούς οργανισμούς, με τιμή εκκίνησης από €1,75 ανά χρήστη, ανά μήνα για βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το Office 365 για μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα επιλογής της χρήσης του Office Professional Plus, της πληρέστερης έκδοσης των πλέον δημοφιλών εφαρμογών παραγωγικότητας σε επίπεδο desktop, βάσει ενός πλάνου χρονοχρέωσης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Με €22,75 ανά χρήστη και ανά μήνα, ένας οργανισμός μπορεί να έχει το Office Professional Plus μαζί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φωνητικό ταχυδρομείο (voicemail), κοινωνική δικτύωση για επιχειρήσεις (enterprise social networking), υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων (instant messaging), διαδικτυακές πύλες (Web portals), extranets, τηλεδιάσκεψη φωνής και εικόνας (voice and video conferencing), διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη (Web conferencing), τηλεφωνική υποστήριξη σε εικοσιτετράωρη βάση (24/7 phone support), άδειες χρήσης για χρήση των εφαρμογών on-premises (on-premises licenses) και πολλά άλλα. 

Πότε θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία
Το Microsoft Office 365 θα είναι διαθέσιμο το 2011 σε παγκόσμια κλίμακα, αν και οι δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει (οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή και τελικά συμμετέχουν με τη χρήση της δοκιμαστικής έκδοσης με σειρά προτεραιότητας αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι έτσι εξασφαλίζεται η συμμετοχή στις δοκιμές αντιπροσωπευτικού αριθμού από κάθε κατηγορία ενδιαφερόμενων ιδιωτών και επιχειρήσεων).

Ενδιαφέρον τέλος είναι ότι το 2011 το Office 365 θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και την εφαρμογή διαχείρισης των σχέσεων των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους (CRM), με το Microsoft Dynamics CRM online καθώς και το Office 365 για την Εκπαίδευση.

[ Η ανακοίνωση του Office 365 έρχεται τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Ρέι Όζι, γνωστός ως ο πρωτεργάτης του cloud computing στην Microsoft ]

Πτώση από τα «σύννεφα»... - Αποχωρεί από τη Microsoft ο Ρέι Όζι

O Όζι έπεισε τη Microsoft να ασχοληθεί με το cloud computingΟ Ρέι Όζι, επικεφαλής αρχιτεκτονικής λογισμικού στη Microsoft μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της Μπιλ Γκέιτς, αποχωρεί από την εταιρεία για άγνωστο λόγο. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κολοσσός του λογισμικού, δεδομένου ότι ο Όζι ήταν πρωτεργάτης του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing).

Η αποχώρηση του στελέχους ανακοινώθηκε με email που έστειλε στους υπαλλήλους της Microsoft ο διευθύνων σύμβουλος Στιβ Μπάλμερ. Ο Όζι, είπε, θα αποχωρήσει έπειτα από μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα εστιαστεί στις επενδύσεις στον ευρύτερο χώρο της ψυχαγωγίας.

H εταιρεία δεν ψάχνει αντικαταστάτη, διευκρίνισε ο Μπάλμερ. Δεν διευκρίνισε όμως αν ο Όζι φεύγει με δική του επιλογή.

Ο Όζι, σήμερα 54 ετών, ήταν πρωτεργάτης του λογισμικού συνεργασίας και στην αρχή της καριέρας του δημιούργησε το σύστημα Lotus Notes, το οποίο αργότερα αγόρασε η IBM. Εργάζεται στη Microsoft από το 2005, όταν η εταιρεία αγόρασε τη δική του επιχείρηση, Groove Networks.

H μεγαλύτερη ίσως επίδρασή του στη Microsoft ήταν ένα υπόμνημα που έστειλε το 2005, με το οποίο πίεζε την εταιρεία να εστιαστεί στο Διαδίκτυο cloud computing. Ο όρος αναφέρεται σε λογισμικό που τρέχει σε απομακρυσμένους διακομιστές, αντί στο μηχάνημα του χρήστη, και είναι προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου.

Ήταν μια σημαντική αλλαγή για τη Microsoft, της οποίας η στρατηγική ήταν να εγκαθιστά το λογισμικό της σε όσο γίνεται περισσότερους υπολογιστές. Ο Όζι δημιούργησε τo Azure, την πλατφόρμα της Microsoft για cloud computing, η οποία έκανε φέτος ντεμπούτο με μέτρια επιτυχία. Η εταιρεία προχωρά τώρα και πέρα από το Azure, προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης διακομιστών και αποθήκευσης δεδομένων, μεταξύ άλλων.

Η αποχώρηση του Όζι έρχεται να προστεθεί στις παραιτήσεις άλλων σημαντικών στελεχών της Microsoft το τελευταίο διάστημα. O Στίβεν Έλοπ, επικεφαλής του τμήματος Office, αποχώρησε το Σεπτέμβριο για να αναλάβει τα ηνία της Nokia, ενώ Ρόμπι Μπαχ, επικεφαλής του τμήματος ψυχαγωγίας και συσκευών, έχει επίσης γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να φύγει.

Μετά την είδηση της αποχώρησης του Ρέι Όζι η μετοχή της Microsoft έπεσε κατά 2,2 μονάδες στις διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη των συναλλαγών.

 

19-20/10/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;