Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

power sheetΤα χρησιμοποιούμε καθημερινά και για την πλειονότητα έχουν γίνει στην κυριολεξία δεξί χέρι -για τους υπόλοιπους είναι απλά το αριστερό!

Ο λόγος για το ποντίκι, το εργαλείο που μας βοηθά σε ό,τι και αν κάνουμε μέσα από τα pc μας. Το συμπαθές ηλεκτρονικό «τρωκτικό», που εδώ και λίγα χρόνια σαραντάρισε, και μέσα στις 4 δεκαετίες ζωής του, άλλαξε συχνά μορφή, σχήμα, χρώμα, υλικό, έχασε την... ουρά του και υπέστη διάφορες τροποποιήσεις προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστο για τους χειριστές του.

Ολα ξεκίνησαν το 1968, όταν ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ, στις 9 Δεκεμβρίου, έκανε την πρώτη δημόσια επίδειξη του ποντικιού. Βεβαίως το μοντέλο τότε έμοιαζε περισσότερο με ογκώδες κουτί, παρά με το αεροδυναμικό ποντίκι που έχουμε συνηθίσει, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν η παγκόσμια πρώτη ενός γκάτζετ που θα άλλαζε τις ζωές μας. Από τότε το ποντίκι μίκρυνε, στολίστηκε, συνδεόταν ευκολότερα με USB, απέκτησε μπίλια για να την απολέσει αργότερα όταν έγινε οπτικό, έγινε πιο tech και multitouch, βγήκε σε ασύρματο για να μην παιδευόμαστε με καλώδια, και πάντα επιτελούσε χρέη ακούραστου και απαραίτητου βοηθού -σκεφθείτε μόνο να είχατε να κάνετε κάποια δουλειά στο pc σας χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο, και χωρίς ποντίκι. Φρίκη!

Με τις δεκαετίες όμως να περνούν και την τεχνολογία να κάνει άλματα, φαίνεται πως ο πιστός μας βοηθός θα καταργηθεί. Και τούτο επειδή τα νέα μοντέλα laptop και pc που ήδη έχουν στα σκαριά οι εταιρείες θα λειτουργούν με ακόμα πιο tech δεδομένα. Και μάλλον χωρίς ποντίκι!

Οθόνες αφής και ειδικές μικρές χρηστικές «πλατφόρμες» είναι οι πρώτοι -ήδη υπάρχοντες- απόγονοι του ποντικιού. Οι οθόνες αφής μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εξοβελίσουν και τα πληκτρολόγια, αφού όλες οι εργασίες θα εκτελούνται απευθείας σε μια οθόνη που θα μοιάζει πολύ με αυτές των κινητών τηλεφώνων αφής. Οσο για τη συγγραφή κειμένων; Οι ηλεκτρονικοί κειμενογράφοι να είναι καλά, οι οποίοι θα σας ακούν να υπαγορεύετε κείμενο και θα το «γράφουν» αυτόματα στις οθόνες σας. Μια δυνατότητα που υπάρχει και σήμερα, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Η άλλη εναλλακτική μοιάζει πολύ με μίνι υποπόδιο και ουσιαστικά είναι ένα είδος multitouch πλατφόρμας -επιφάνειας αφής- μέσω της οποίας θα μπορείτε να κάνετε πανεύκολα οποιαδήποτε δουλειά θέλετε στους υπολογιστές σας χωρίς να κινδυνεύετε από σύνδρομα καρπιαίου σωλήνα και τα λοιπά προβλήματα υγείας για τα οποία τα ποντίκια έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς.

Και φυσικά -στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον- οι «αντικαταστάτες» μπορεί να είναι ακόμα πιο εξελιγμένοι: ήδη επιστήμονες έχουν δημιουργήσει συσκευές που θα λειτουργούν χωρίς καν να κουνάμε τα χέρια μας -αποκλειστικά με φωνητικές εντολές. Στο πλαίσιο αυτό, ποιος μπορεί να αποκλείσει στις επόμενες δεκαετίες να δούμε πραγματικά θαύματα στον τομέα της τεχνολογίας. Συσκευές να λειτουργούν με τη σκέψη και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα...

Περισσότερα για τα ποντίκια και τους αντικαταστάτες τους (ενδεικτικά) στα:

 

30/11/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;