( 0 ψήφοι )

google & hachette livreΗ Google και η Hachette Livre ανακοίνωσαν σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας που ρυθμίζει τις συνθήκες ψηφιοποίησης έργων στη γαλλική γλώσσα που τα δικαιώματά τους κατέχει ο γαλλικός εκδοτικός οίκος.

«Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφει η Google με Γάλλο εκδότη», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της Hachette Livre Αρνό Νουρί, τονίζοντας πως η συμφωνία δεν είναι αποκλειστική και εξασφαλίζει «τον σεβασμό των δικαιωμάτων του γαλλικού εκδοτικού οίκου».

«Η συμφωνία, που αφορά 40.000 με 50.000 έργα, τα οποία σήμερα είναι απρόσιτα και αφορούν αποκλειστικά τη Γαλλία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο», τόνισε ο Νουρί. «Οι κύριες ρήτρες του πρωτοκόλλου συμφωνίας προορίζονται να επεκταθούν σε όλους εκείνους από τους γάλλους εκδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Βάσει της συμφωνίας εναπόκειται στην Hachette Livre να αποφασίσει ποια βιβλία θα διατίθενται ψηφιακά στο Google Books. «Αυτά μπορεί να προσφέρονται είτε μέσω ψηφιακής μορφής, είτε να χρησιμοποιηθούν με άλλες εμπορικές μορφές, όπως εκτύπωση κατόπιν αιτήματος», τονίζουν οι δύο πλευρές.

Η Hachette θα ανακτήσει τα ψηφιακά αρχεία του Google, θα διατηρήσει τα δικαιώματα των ψηφιοποιημένων βιβλίων και θα καθορίσει τις τιμές διάθεσής τους.

Η Google ήδη έχει ψηφιοποιήσει χωρίς άδεια και παρά τις προειδοποιήσεις των δικαιούχων περισσότερα από 12 εκατ. βιβλία την τελευταία 6ετία και έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικών διενέξεων. Το 2009 είχε καταδικασθεί για πλαστογραφία από δικαστήριο των Παρισίων, μετά την αγωγή των εκδόσεων La Martinire και του Εθνικού Συνδικάτου Εκδόσεων (SNE). Ο ιντερνετικός γίγας έχει ασκήσει έφεση.

«Η ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας, όμως το μοντέλο της συμφωνίας μέσω συμβολαίου είναι σύμφωνο με τα σχέδια των εκδοτών», τονίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του Google Books Νταν Κλάνσι.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από 2 μήνες που η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στο Παρίσι...

 

17/11/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;