Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Η τεχνολογία στις μπαταρίες μετρά περίπου 200 χρόνια ζωής

Μπορεί τα διάφορα γκάτζετ να μας εκπλήσσουν συνεχώς με τις καινοτομίες τους και να μας φαίνονται μικρά τεχνολογικά θαύματα, αλλά η τεχνολογία στις μπαταρίες μετράει περίπου δύο αιώνες ζωής. Για κατασκευαστές και καταναλωτές, τα ζόρια αρχίζουν τώρα...

 

Πριν από δέκα χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα δεν μας ενημέρωναν για τα αποτελέσματα στους αγώνες του πρωταθλήματος, δεν είχαν βιντεοκάμερα και ήταν αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουμε για να παίξουμε Σκραμπλ με κάποιον που βρισκόταν στη Νότια Κορέα. Τα σημερινά κινητά τα κάνουν όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που ξεζουμίζουν ακόμη περισσότερο τις μπαταρίες τους. «Βλέπουμε τεράστιες βελτιώσεις στην τεχνολογία- καλύτερους επεξεργαστές, ισχυρότερη μνήμη και μεγαλύτερους σκληρούς δίσκους», λέει ο Άνταμ Λιτς, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας. «Το μοναδικό πράγμα στο οποίο βλέπουμε μικρή βελτίωση είναι στις μπαταρίες, οι οποίες αποδεικνύονται σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην τεχνολογία», προσθέτει.

Την προσεχή εβδομάδα η Αpple πρόκειται να παρουσιάσει το τελευταίο... μωρό της- μια επιτραπέζια συσκευή, σύμφωνα με φήμες. Ένα από τα ερωτήματα που θα τη συνοδεύσει, θα είναι ασφαλώς το εξής: «Πόσο κρατάει η μπαταρία της;». Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αναμένονται σιγά σιγά στο προσκήνιο, τα ερωτήματα για τις μπαταρίες μπορούν μόνο να αυξάνονται. Ιδού δυο ειλικρινείς απορίες ακόμη: γιατί δεν βελτιώνεται η τεχνολογία των μπαταριών; Τι κάνουν οι ειδικοί γι΄ αυτό; Ειδικά η δεύτερη ερώτηση απαιτεί μια σαφή απάντηση: οι μπαταρίες λειτουργούν ακόμη με κυκλώματα των οποίων οι βασικές αρχές αναπτύχθηκαν πριν από 200 και πλέον χρόνια. Ήταν το 1780 όταν ο Ιταλός γιατρός φυσικός Λουίτζι Γκαλβάνι ανακάλυψε κατά τύχη ότι από τα νεκρά πόδια βατράχων μπορεί να «παραχθεί» ηλεκτρισμός- με άλλα λόγια ότι η χημική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική. Ο σύγχρονός του Αλεσάντρο Βόλτα βασίστηκε σε αυτή την ανακάλυψη για να κατασκευάσει την πρώτη σύγχρονη μπαταρία του κόσμου.

6+1 συμβουλές για τη μπαταρία

Πώς θα φορτίζουμε το κινητό σε 1 λεπτό;
Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η μπαταρία παραμένει μια συσκευή που αποθηκεύει χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με μορφή ηλεκτρισμού, χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Όπως σημειώνει ο Πίτερ Μπρους, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους, ενώ η απόδοση των υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε δυο χρόνια, η ενέργεια των μπαταριών αυξήθηκε μόλις κατά πέντε φορές μέσα σε 110 χρόνια. «Εάν θέλεις να αποθηκεύσεις περισσότερη ενέργεια, πρέπει να αναπτύξεις νέα υλικά και νέες ιδέες. Δεν αρκεί να κάνεις τα ίδια πράγματα πιο μικρά», επισημαίνει.

Θέμα χρόνου
Ο Πίτερ Μπρους ανήκει στους ειδικούς που αγωνίζονται να πάρουν περισσότερα από τις σύγχρονες μπαταρίες. Οφείλει πολλά όχι μόνο στον Αλεσάντρο Βόλτα, αλλά και στον Σταν Γουίτινγχαμ, που τη δεκαετία του 1970 μάς έδωσε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Το στοιχείο που χρησιμοποίησε ο γεννημένος στη Βρετανία Αμερικανός χημικός ήταν το λίθιο. «Χωρίς τις μπαταρίες λιθίου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κινητά τηλέφωνα ή iΡod», λέει σήμερα. «Μας έδωσαν πολλά, αλλά ο κόσμος θέλει περισσότερα». Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του προσπαθούν τώρα να λύσουν δύο προβλήματα: το ένα είναι πώς να διαρκούν οι μπαταρίες τόσο ώστε να χρειάζονται φόρτιση μόνο μία φορά την εβδομάδα. Το δεύτερο είναι ο χρόνος της φόρτισης. Δεν θα ήταν πολύ βολικό να φορτίζαμε το κινητό μας μέσα σε ένα λεπτό;


21/01/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;