Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

γράφημαΑισιοδοξία στη βιομηχανία και τη καταναλωτική εμπιστοσύνη...

Την οικονομική αβεβαιότητα κατά το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αποτυπώνει ο δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζει νέα επιδείνωση σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Η επιδείνωση βασίζεται, κυρίως, στο κακό κλίμα που επικρατεί στις υπηρεσίες πληροφορικής και στο λιανικό εμπόριο του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, καλύτερη είναι η εικόνα της βιομηχανίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, στις Υπηρεσίες ΤΠΕ καταγράφεται κατακόρυφη πτώση, εξαλείφοντας τη μικρή τάση αισιοδοξίας που υπήρξε το προηγούμενο τρίμηνο. Στο Λιανικό Εμπόριο συνεχίζεται η πτωτική πορεία για τέταρτο συνεχές τρίμηνο. Στη Βιομηχανία ΤΠΕ οι επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο παρουσιάζει άνοδο, αν και οριακή.

Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στις υπηρεσίες ΤΠΕ
Έντονη υποχώρηση των προσδοκιών σημειώνεται στις Υπηρεσίες ΤΠΕ με τον αντίστοιχο δείκτη να σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση της δεκαετίας. Οι προβλέψεις για τη ζήτηση το επόμενο διάστημα παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Το κλίμα το γ’ τρίμηνο ’10 είναι εξαιρετικά δυσοίωνο και πλέον έχει αποτυπωθεί πλήρως, τόσο η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όσο και η ζήτηση η οποία έχει μειωθεί επικίνδυνα. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κρίνουν ότι αυτή έχει μειωθεί, ενώ μόνο μια στις  πέντε δήλωσε ότι κινήθηκε ανοδικά. Οι προβλέψεις των επιχειρήσεων ΤΠΕ για τη ζήτηση τους επόμενους μήνες στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να δηλώνει τη δυσαρέσκειά της.


Νέα επιδείνωση των προσδοκιών στο λιανεμπόριο
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ εξασθενεί το γ’ τρίμηνο ΄10. Το κλίμα το γ’ τρίμηνο ’10 είναι αρνητικό με διάχυτη απαισιοδοξία, καθώς οι τρέχουσες πωλήσεις έχουν περιορισθεί. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες παραμένουν αρνητικές, αν και υπάρχει μια μικρή ενίσχυση, ενώ τα αποθέματα αμβλύνονται σημαντικά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο δείκτης του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα από το σύνολο του λιανεμπορίου, το οποίο πλήττεται σημαντικά από την αρνητική οικονομική συγκυρία.  Απαισιόδοξες όμως  παραμένουν οι προοπτικές των εμπορικών επιχειρήσεων για τις προσεχείς πωλήσεις, με 1 στις 3 επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ να προβλέπουν μείωση των πωλήσεων τους προσεχείς τρεις μήνες.


Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της Βιομηχανίας ΤΠΕ εμφανίζουν μικρή βελτίωση
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ εμφανίζει οριακή άνοδο το γ’ τρίμηνο ’10. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης παραμένουν απαισιόδοξες, ενώ ενισχύθηκε το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι τα αποθέματα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να εκτιμά ότι η παραγωγή δεν θα μεταβληθεί τους προσεχείς μήνες.

 

18/11/2010 © Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008-2010

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;