Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η συσκευή θα αντικαθιστά την πιστωτική κάρτα και το πορτοφόλι στις αγορές

NFC touch interactionsΕίναι γνωστό ότι τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα είναι κάτι πολύ παραπάνω από… τηλέφωνα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συσκευές δορυφορικής πλοήγησης ή ως γκάτζετ ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, η επόμενη γενιά smartphone θα αναλάβει και τον ρόλο ενός «ηλεκτρονικού πορτοφολιού», το οποίο θα υποκαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες στα ταμεία των καταστημάτων. Αποτέλεσμα; Ο κάτοχος του τηλεφώνου θα ολοκληρώνει τις αγορές του πολύ πιο γρήγορα και εύκολα: πλησιάζοντας τη συσκευή στο ειδικό τερματικό που θα διαθέτει το κατάστημα, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει είναι να πληκτρολογήσει το PIN για να επικυρωθεί η συναλλαγή μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, πριν από λίγες ημέρες, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, όπου αποκάλυψε πως το νέο smartphone του ιντερνετικού κολοσσού, το Nexus S, θα προσφέρει τη δυνατότητα για τέτοιες «ανέπαφες» πληρωμές, όπως ονομάζονται. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Nexus S θα «τρέχει» το Android 2.3 ή αλλιώς Gingerbread, το νέο λειτουργικό για smartphone που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες η Google. Επίσης, θα είναι εξοπλισμένο με ένα τσιπ NFC «επικοινωνίας κοντινού πεδίου» (Near-Field Communications, NFC) –δηλαδή με ένα μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα το οποίο θα του επιτρέπει να εκπέμπει ραδιοκύματα μικρής εμβέλειας, σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 10 εκατοστά.

Ετσι, όταν το κινητό βρεθεί κοντά στο τερματικό ενός ταμείου το οποίο είναι συμβατό με την τεχνολογία NFC, οι δύο συσκευές θα «αναγνωρίζονται» αυτόματα, ανταλλάσσοντας ασύρματα όσα δεδομένα είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Σύμφωνα με τον Σμιντ, καθώς τα δεδομένα θα μεταδίδονται κρυπτογραφημένα, οι συναλλαγές μέσω του κινητού θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια από τις μαγνητικές ταινίες των πιστωτικών καρτών, ενώ σε περίπτωση κλοπής η λειτουργία θα απενεργοποιείται με ένα απλό τηλεφώνημα. Δυνατότητες, που, όπως είναι φυσικό, θα μπορούν να αξιοποιήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές κινητών Android στα νέα τους μοντέλα που θα «τρέχουν» το Gingerbread, αν ενσωματώσουν σε αυτά ένα παρόμοιο τσιπ.

Το παράδειγμα του Nexus S αναμένεται να ακολουθήσουν και ανταγωνιστές της Google: η Nokia έχει ήδη εξαγγείλει πως μερικές από τις συσκευές που θα κυκλοφορήσει το 2011 θα υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC, ενώ φημολογείται πως και η Apple θα εφοδιάσει το επερχόμενο iPhone 5 με ένα τσιπ «επικοινωνίας κοντινού πεδίου». Παράλληλα, στις ΗΠΑ ετοιμάζεται ήδη η πρώτη πλατφόρμα «ανέπαφων» πληρωμών σε εθνική κλίμακα, καθώς οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και η τράπεζα Barclays γνωστοποίησαν πως μέσα στο επόμενο 18μηνο θα είναι έτοιμοι να εγκαταστήσουν σε κάθε κατάστημα ένα τερματικό.

Αλλωστε, σχεδόν όλα τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου πειραματίζονται με παρόμοιες πλατφόρμες, με τη Visa για παράδειγμα να ανακοινώνει ότι σε λίγο καιρό πελάτες της στην Τουρκία, την Ιταλία και την Πολωνία θα μπορούν να πληρώνουν μέσω του κινητού τους σε επιλεγμένα καταστήματα –δοκιμάζοντας μάλιστα εξαρτήματα τα οποία επιτρέπουν και στα τηλέφωνα παλαιότερης γενιάς να υποστηρίξουν την τεχνολογία NFC.

Βέβαια, η «επικοινωνία κοντινού πεδίου» ενσωματώνεται σε κινητά από το 2003, κυρίως από τη Nokia. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα είχε μειωμένη δημοφιλία, αφού χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά σε ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία. Η περιορισμένη απήχηση οφειλόταν στο γεγονός ότι τα αντίστοιχα μοντέλα ήταν ελάχιστα, με συνέπεια ο μικρός αριθμός χρηστών να αποθαρρύνει τόσο τις τράπεζες από το να δημιουργήσουν τα απαραίτητα δίκτυα όσο και τα καταστήματα λιανικής από το να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πληθώρα εφαρμογών

Η πραγματοποίηση «ανέπαφων» πληρωμών είναι μία μόνο από τις εφαρμογές που υπόσχεται το «πάντρεμα» της τεχνολογίας NFC με τα κινητά τηλέφωνα. Επειδή οι δέκτες «επικοινωνίας κοντινού πεδίου» είναι σχετικά φθηνοί, μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλά αντικείμενα (αφίσες, ετικέτες, ενημερωτικές πινακίδες) ώστε, κάθε φορά που ένας χρήστης πλησιάζει το κινητό του, να προβάλλονται στην οθόνη της συσκευής πρόσθετες πληροφορίες – για παράδειγμα, το τρέιλερ της ταινίας που διαφημίζει μια αφίσα. Σε πιλοτική δοκιμή μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στη φινλανδική πόλη Oulu, είχε μοιραστεί στους κατοίκους ένας κατάλογος από ετικέτες NFC για όλα τα προϊόντα σούπερ μάρκετ· έτσι, ακουμπώντας το τηλέφωνο στις ετικέτες των προϊόντων που επιθυμούσαν, οι καταναλωτές μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτόματα στο τηλέφωνό τους τη λίστα με τα ψώνια και να τα παραγγείλουν online. Επίσης, ένα smartphone με τσιπ NFC έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις πλαστικές κάρτες-«κλειδιά» που χρησιμοποιούνται σε διάφορα συστήματα ασφαλείας, όπως στα ξενοδοχεία. Το ξενοδοχείο Clarion Hotel στη Σουηδία είναι το πρώτο στον κόσμο που επιτρέπει στους πελάτες του να ανοίγουν την πόρτα του δωματίου τους, φέρνοντας απλώς το κινητό τους κοντά στην ηλεκτρονική κλειδαριά.

 

28/11/2010 - Κώστας Δεληγιάννης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;