Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

fiberΗ Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αποκτήσει ψηφιακό κέντρο σε κάθε κοινότητα, που θα βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει το καλύτερο ευρυζωνικό δίκτυο της Ευρώπης μέχρι το 2015, επιτρέποντας τη δημιουργία 600.000 νέων θέσεων εργασίας και εξασφαλίζοντας 28 δισ. δολάρια επιπλέον στο ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος με 50 εκατ. στερλίνες, για τη δημιουργία ευρυζωνικών κέντρων σε αγροτικές και απομονωμένες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι η πρώην κρατική τηλεπικοινωνιακή εταιρία ΒΤ και οι κατά τόπους δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα.

Η Μεγάλη Βρετανία, που καλλιεργεί σχέδια δημιουργίας κέντρου εταιριών υψηλής τεχνολογίας -στα πρότυπα της αμερικανικής Σίλικον Βάλεϊ- στα ανατολικά προάστια του Λονδίνου, κατέχει αυτή τη στιγμή τη δέκατη θέση στην κατάταξη των κρατών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Χαντ δήλωσε ότι η κρατική επένδυση, ύψους 830 εκατ. στερλινών θα αποτελέσει έναυσμα για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα ακολουθήσει το επενδυτικό παράδειγμα, ενώ υπογράμμισε ότι οι τοπικές κοινότητες πρέπει να οργανώσουν την παροχή υπερταχέων ευρυζωνικών συνδέσεων από τα ψηφιακά κέντρα στις περιοχές τους, μέχρι και τις κατοικίες των χρηστών. «Θέλουμε περισσότερα από το να γεφυρώσουμε απλά το ψηφιακό χάσμα», είπε ο Τζέρεμι Χαντ.

Τα τέσσερα πέμπτα των βρετανικών ευρυζωνικών συνδέσεων γίνονται μέσω DSL, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ οι υπόλοιπες επιτυγχάνονται μέσω καλωδιακών δικτύων από ιδιωτικές εταιρίες, όπως η Virgin Media. Η μέση ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης στη Μεγάλη Βρετανία είναι της τάξης των 5,2 μεγκαμπίτ το δευτερόλεπτο (5.2 Mbps).

Η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας του Λονδίνου δεν εκπλήρωσε τη δέσμευση της προκατόχου της για καθολική κάλυψη με ταχύτητα 2 Mbps μέχρι το 2015. Σήμερα, λιγότερα από 1% των βρετανικών νοικοκυριών διαθέτει «υπερταχεία ευρυζωνική» σύνδεση 24 Mbps. «Σε μία προσπάθεια να καθορίσουμε τί μορφή θα έχει το «καλύτερο δίκτυο» στην Ευρώπη, θα εφαρμόσουμε αξιολόγηση ανάλογα με την ταχύτητα, την κάλυψη, το κόστος και τις προτιμήσεις των καταναλωτών», αναφέρει το προσχέδιο της κυβέρνησης του Λονδίνου.

 

06/12/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;