Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

κινητό τηλέφωνοΤον τελευταίο καιρό φτάνουν στο e-mail μου έρευνες και μελέτες που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την ελληνική αγορά επικοινωνιών. Κάποιοι τις χρησιμοποιούν τις έρευνες αυτές είτε για να στηρίξουν τις αποφάσεις τους, είτε για να προωθήσουν τον εξοπλισμό τους, είτε για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το ερώτημα είναι πάγιο: ποιοι είναι οι πραγματικοί αριθμοί, ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες στην ταραγμένη Ελλάδα, τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε το 2011;

ISTLab: Mobile Internet για το 16% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, πόσοι;
Ο μέσος όρος χρήσης του Μobile Ιnternet ανέρχεται στο 16% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Κινητές Υπηρεσίες Δεδομένων - Έρευνα Χρήσης 2010 που εκπόνησαν σε συνεργασία η ερευνητική ομάδα Ασύρματου και Κινητού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ISTLab/WRC) (επιστημονικός υπεύθυνος Γιώργος Γιαγλής) και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (επιστημονικός υπεύθυνος Χρ.Γεωργιάδης).

Nokia: Mobile Internet για 4 από τους 10 χρήστες ίντερνετ. Δηλαδή, πόσοι;
Μια ακόμα εκτίμηση έρχεται από πρόσφατη έρευνα της Nokia, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τέσσερις στους δέκα χρήστες ίντερνετ μπαίνουν και από το κινητό. Πόσοι όμως είναι οι χρήστες ίντερνετ στην Ελλάδα (σταθερή σύνδεση);

Με δεδομένο ότι οι σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις τον Ιούλιο του 2010 στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2.100.000 σύμφωνα με το ενημερωτικό σημέιωμα από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (PDF | 4 σελίδες | 256Kb), οι χρήστες ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιοι και υπολογίζονται γύρω στα 5 εκατομμύρια. Επομένως, η έρευνα της Nokia πρέπει να αναφέρεται σε 2 εκατομμύρια χρήστες το πολύ.

Αν είναι 7 εκατομμύρια οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας, τότε το πολύ 1,2 με mobile Internet
Αν είναι 5 εκατομμύρια οι χρήστες σταθερού Ίντερνετ, τότε το πολύ 2 με mobile Internet

Το ISTLab αναφέρεται στο ποσοστό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Πόσοι είναι όμως οι χρήστες/συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα;

Αν με σχετική ασφάλεια, υποθέσουμε ότι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας είναι τουλάχιστον κατά 30% λιγότεροι από τον βαθμό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που ξεπερνάει εντυπωσιακά τον πληθυσμό, τότε αναφερόμαστε σε 7-8 εκατομμύρια χρήστες. Αν είναι 7 εκατομμύρια, τότε το ISTLab αναφέρεται σε περισσότερους από 1,12 εκατομμύρια συνδρομητές που έχουν μπει στο ίντερνετ και από το κινητό. Λιγότερους από 2 εκατομμύρια που φαίνεται να υπολογίζει η Nokia, ωστόσο ο αριθμός παραμένει εντυπωσιακός μπροστά σε αυτά που έρχονται:

Οικονομικά smartphones: «Αυξάνεστε και πληθύνεστε»
Οι χρήστες ίντερνετ από το κινητό αυξάνονται και είναι φανερό ότι δίκτυα και κατασκευαστές, προμηθευτές εξοπλισμού, προγραμματιστές έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι η χρήση του ίντερνετ από το κινητό είναι μονόδρομος (και για εμάς τους καταναλωτές ώστε να ζήσουμε την εθιστική εμπειρία και να αξιοποιήσουμε τη δομημένη πληροφόρηση από ωραίες και δωρεάν ή εξαιρετικά οικονομικές κινητές εφαρμογές και για τα δίκτυα που βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται και ευελπιστούν σε μια αύξηση του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή από την κίνηση δεδομένων).

Επενδύσεις στην προώθηση της ανάπτυξης εφαρμογών από Έλληνες προγραμματιστές, εισαγωγή πληθώρας σχετικά οικονομικών κινητών τηλεφώνων με 3G και Android ή Samsung bada OS με επιδότηση από τα δίκτυα στην Ελλάδα (όπως τα ZTE Blade και το Huawei Ideos από τη Wind και το Vodafone Joy 845 από την Vodafone, τα οικονομικά -κάτω από € 170- κινητά της Nokia C3, C5, 5230 από την Cosmote κ.λπ.), ενσωμάτωση ελάχιστης ιντερνετικής κίνησης (έστω 50ΜΒ) στα προγράμματα συμβολαίου και μάλιστα σε αυτά με πάγιο κάτω των 40 ευρώ που επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των συνδρομητών (ένα από τα άλλα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας του ISTLab ήταν ότι το 76% των χρηστών κινητού τηλεφώνου στην Ελλάδα πληρώνει μέχρι 40 ευρώ μηνιαίως, μόνο 21% πάνω από €40 και το πολύ €100, ενώ μόλις 3% πάνω από €100). 

 

03/12/2010 - Ανθή Παναγιωτάκη / tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;