( 0 ψήφοι )

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ, μ' ένα κινητό τηλέφωνο Android...Οταν κάποτε μεγαλώσουμε και θα διηγούμαστε ωραίες ιστορίες δίπλα στο αναμμένο τζάκι (αισιοδοξούμε, θα υπάρχουν ακόμα καυσόξυλα τότε), θα λέμε ανάμεσα σε πολλά άλλα και κάτι τέτοιο: εταιρείες όπως η Nokia και η Sony Ericsson έκαναν γνωστό τον όρο «έξυπνο κινητό τηλέφωνο».

Η Apple δημιούργησε με το iPhone ένα «έξυπνο κινητό» για την αριστοκρατία και η Google προχώρησε στον εκδημοκρατισμό των «έξυπνων κινητών» κάνοντάς τα, με τη βοήθεια μιας συμμαχίας πρόθυμων κατασκευαστών, πιο προσιτά στους καταναλωτές.

Κάθε μέρα, διαβάζουμε σε αμερικανικές διαδικτυακές σελίδες, ενεργοποιούνται 300.000 κινητά τηλέφωνα στην καρδιά των οποίων χτυπά το λειτουργικό σύστημα Android της Google.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά λένε πως το 2011 τα 2/3 των «έξυπνων κινητών» που θα πουληθούν θα έχουν λιανική τιμή κάτω των 300 ευρώ (σ.σ. τιμή προ επιδότησης).

Με αυτό το δεδομένο και λαμβάνοντας υπ' όψιν πως τόσο το iPhone όσο και τα BlackBerry κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, ο λόγος γίνεται κυρίως για τις συσκευές με Android.

Στοιχεία της εταιρείας ερευνών GfK, που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες από τη Wind, καταγράφουν μια συνεχόμενη αύξηση στις πωλήσεις των κινητών τηλεφώνων με Android. Παράλληλα διαπιστώνεται σαφέστατη στροφή προς πιο φτηνές συσκευές, πράγμα που μέχρι ενός σημείου μπορούμε να το αποδώσουμε στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Πέρα όμως από την οικονομική στενότητα, είναι επίσης ξεκάθαρο πως μπορεί το iPhone να έχει το όνομα και το BlackBerry να έχει μια κάποια φήμη ως ιδανικό εργαλείο για πολυάσχολους επιχειρηματίες και πολιτικούς, αλλά τη χάρη (δηλαδή τη μεγάλη δημοτικότητα) την έχει τελικά το Android.

Πράγμα απολύτως λογικό, αν σκεφτούμε πως πρόκειται για μια πλατφόρμα που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από το iOS που χρησιμοποιεί η Apple στο iPhone και διατίθεται «πακεταρισμένη» σε πολλές διαφορετικές συσκευές. Αυτή η ποικιλομορφία είναι σημαντική προκειμένου να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές και αυτό, ιδίως για τη χειμαζόμενη ελληνική αγορά, είναι καλό πράγμα...

 

11/12/2010 - Νίκος Μουμούρης / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;