Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ωστόσο, o δημιουργός της WikiLeaks μάλλον θα παραμείνει στη φυλακή

Ο Τζούλιαν Ασάντζ σε βανάκι της Λονδρέζικης αστυνομίας...Την απελευθέρωση με εγγύηση και περιοριστικούς όρους του Τζούλιαν Ασάντζ, δημιουργού της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks, ενόσω αναμένεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής του από τη Βρετανία στη Σουηδία, αποφάσισε προχθές βρετανικό δικαστήριο. Ωστόσο ο Ασάντζ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη φυλακή καθώς η σουηδική πλευρά ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση.

Το ενδιαφέρον για την υπόθεση ήταν τεράστιο και ο δικαστής έδωσε ειδική άδεια, με αποτέλεσμα το ακροατήριο να γεμίσει και με ορθίους. Εξι προσωπικότητες, μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο δημοσιογράφος Τζον Πίλτζερ, βρέθηκαν στο δικαστήριο και προσέφεραν εγγύηση 20.000 στερλινών έκαστος ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Ασάντζ, ενώ η σχεδιάστρια και φίλη του Ασάντζ, Σάρα Σόντερς, προσέφερε 150.000 στερλίνες, «σχεδόν όλη της την περιουσία». Το δικαστήριο πληροφορήθηκε ότι δέκα προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, προσέφεραν επίσης υψηλό ποσό εγγύησης.

Οι σουηδικές αρχές ζητούν να ανακρίνουν τον Ασάντζ για τις κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων στις συναινετικές σχέσεις του με δύο Σουηδέζες το καλοκαίρι. «Αμφιβάλλουμε αν η συγκεκριμένη κατηγορία βιασμού θα εθεωρείτο βιασμός στην αγγλική νομοθεσία», είπε ο δικηγόρος του, Τζέφρι Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον έχει υπερασπισθεί υποθέσεις ελευθερίας του λόγου και έχει υπάρξει συνήγορος μεταξύ άλλων του συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί.

Η προχθεσινή ηµέρα άρχισε µε µια έκκληση του Τζούλιαν Ασάνζ από τις φυλακές Γουάντσγουορθ, όπου κρατείται από τις 7 Δεκεµβρίου, προς όλο τον κόσµο να προστατεύσει «τη δουλειά και τους συνεργάτες του» από τις «παράνοµες και ανήθικες επιθέσεις» που δέχεται το Wikileaks. Τη µετέφερε στον έξω κόσµο η µητέρα του, Κριστίν, η οποία µετέβη από την Αυστραλία όπου ζει στη Βρετανία προκειµένου να βρεθεί κοντά στον γιο της. Η Κριστίν Ασάνζ επισκέφθηκε τον Τζούλιαν στη φυλακή και του µετέφερε το ερώτηµα τηλεοπτικού σταθµού της Αυστραλίας: «Η δηµοσιοποίηση των αµερικανικώνδιπλωµατικών τηλεγραφηµάτων άξιζε τον κόπο;»

«Παραµένω πιστός στα ιδανικά που έχω εκφράσει. Η κατάσταση αυτή δεν θα τα κλονίσει, αντιθέτως τα ενισχύει», ήταν η γραπτή απάντηση του 39χρονου Αυστραλού. Παράλληλα, ο Ασάνζ άσκησε έντονη κριτική στις εταιρείες που έχουν διακόψει τις εµπορικές τους δραστηριότητες και µαζί την καταβολή χρηµάτων από δωρεές στη Wikileaks. «Ξέρουµε τώρα πως η Visa, η Mastercard, η Paypal και οι υπόλοιπες είναι εργαλεία της αµερικανικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε.

Κάποιοι είπαν πως µε αυτό τον τρόπο ζήτησε εµµέσως και νέες αντεπιθέσεις από τους Ανώνυµους Χακτιβιστές, ο Ασάνζ πάντως έχει ταχθεί κατά των κυβερνοεπιθέσεων εν γένει...

Ο 39χρονος Αυστραλός βρισκόταν στη φυλακή από την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση προσωρινής κράτησής του. Η τελική απόφαση σχετικά με την έκδοσή του ή όχι στη Σουηδία αναμένεται εντός μερικών μηνών, ενώ η επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο ορίστηκε στις 11 Ιανουαρίου.

Ο Ασάντζ ψηφίστηκε «άνθρωπος της χρονιάς» από τους αναγνώστες του περιοδικού ΤΙΜΕ για το 2010 (Readers' choice), με τριπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, ενώ οι υποστηρικτές του στο ίντερνετ εξαπέλυσαν μεγάλες διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον των οργανισμών που διέκοψαν τη συνεργασία τους με τη WikiLeaks.

 

15/12/2010 - Reuters, A.P., AFP / kathimerini.gr - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;