( 0 ψήφοι )

Υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλείας της Κίνας καταδικάστηκε σε θανατική ποινή με αναστολή, για την αποδοχή δωροδοκίας σε αντάλλαγμα της παροχής υπηρεσιών σε οργανωμένη απάτη σχετικά με λογισμικό Antivirus.

Rising AntiVirus LogoΠρόκειται για τον Yu Bing, πρώην διευθυντή του Τμήματος Παρακολούθησης του Διαδικτύου από το Γραφείο Δημόσιας Ασφαλείας του Πεκίνου. Ειδικότερα, απέστειλε μέσω της υπηρεσίας του δημόσια προειδοποίηση για ιό, λέγοντας στο κοινό να κατεβάσει λογισμικό προστασίας από την εταιρία Rising Antivirus, ώστε να προστατευτεί από συγκεκριμένο είδος ιού. Ο ιός όμως είχε σχεδιαστεί εξ αρχής από την ίδια εταιρία, η οποία δωροδόκησε το Yu Bing, προκειμένου να αποστείλει τα e-mail και να διαφημίσει την εταιρία.

Η υπόθεση αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διεφθαρμένοι αξιωματούχοι συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να τους δώσουν εμπορικό πλεονέκτημα και κατόπιν διώκονται για την αυθαιρεσία. Το γεγονός ότι οι εταιρίες λογισμικού προστασίας της Κίνας δημιουργούν τους ιούς που διατείνονται ότι καταπολεμούν με τα προϊόντα τους, αποτελεί κοινό μυστικό στη βιομηχανία που επικυρώνεται με το πρόσφατο παράδειγμα του Yu Bing. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η τακτική αυτή είναι προσοδοφόρα και φαντάζει ως λογικό επιχειρηματικό πλάνο. Η γρήγορη εξέλιξη της Rising Antivirus καταδεικνύει το τεράστιο όφελος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της καταπολέμησης ιών που έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρία.

Στέλεχος εταιρίας κατασκευής υπολογιστών δήλωσε:

"Δε θα χρειάζονταν τα προγράμματα προστασίας υπολογιστών, αν δεν υπήρχαν ιοί. Μόνο αν έχουμε περισσότερους ή πιο καταστροφικούς ιούς θα παραμείνει υψηλά η ζήτηση για λογισμικό antivirus. Έτσι λοιπόν, οι εταιρίες κατασκευής antivirus έχουν ειδικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης για την παρασκευή των ιών. Αυτό βοηθάει άλλωστε τις εταιρίες να βελτιώνουν την τεχνολογία ανίχνευσης και καταπολέμησης ιών."

Ένας άλλος μηχανικός λογισμικού είπε στη Fist Financial Daily ότι τη δεκαετία του '90 πολλές εταιρίες antivirus υιοθέτησαν τη στρατηγική δημιουργίας ιών και της μετέπειτα καταπολέμησής τους. Το φαινόμενο όμως περιορίστηκε μετά το 2000.

Ο πρώην πρόεδρος της Rising Antivirus, Liu Xu, νυν πρόεδρος της Eastern Micropoint, δήλωσε δημοσίως στο τέλος του 2008 ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες περιοχές για τις εταιρίες antivirus ως προς την κατασκευή και διάδοση ιών. Πολλοί τύποι κακόβουλου λογισμικού έχουν αναπτυχθεί από νόμιμες εταιρίες, ενώ άλλα προϊόντα αιωρούνται μεταξύ κακόβουλου και νόμιμου λογισμικού.

 

19/12/2010 - adslgr.com με πληροφορίες από theepochtimes.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;