Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Apple αναμένεται να αλλάξει ριζικά την ψυχαγωγία αναπτύσσοντας κινηματογραφικές και τηλεοπτικές οθόνες που θα προβάλλουν "ψευδοολογραφικές" εικόνες και μάλιστα χωρίς τα ειδικά γυαλιά!Οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές οθόνες της εταιρείας θα προβάλλουν «ψευδο-ολογραφικές» εικόνες που θα είναι αποτέλεσμα της ανίχνευσης των κινήσεων του θεατή!

Μετά τις τρισδιάστατες ταινίες, η Apple αναμένεται να αλλάξει ριζικά την ψυχαγωγία αναπτύσσοντας κινηματογραφικές και τηλεοπτικές οθόνες που θα προβάλλουν «ψευδο-ολογραφικές» εικόνες και μάλιστα χωρίς τα ειδικά γυαλιά! Η αμερικανική εταιρεία έχει καταθέσει πατέντα για αυτοστερεοσκοπικό σύστημα απεικόνισης (δηλαδή τρισδιάστατη, 3D, εικόνα χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών), το οποίο ανιχνεύει τη θέση του κεφαλιού του κάθε θεατή και προσαρμόζει την προβολή της εικόνας βάσει αυτής.

Η εν λόγω τεχνολογία αναμένεται να γοητεύσει τους λάτρεις της τεχνολογίας και να προσφέρει μία ακόμα πιο ρεαλιστική εμπειρία στους θεατές. «Μια εξαιρετική πτυχή της εφεύρεσης είναι το ότι μπορεί να παράγει εμπειρίες θέασης που δεν διαφέρουν από τη θέαση ενός πραγματικού ολογράμματος», αναφέρει η εταιρεία στην πατέντα και η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η «ψευδο-ολογραφική εικόνα» είναι αποτέλεσμα της ανίχνευσης των κινήσεων του θεατή. «Ανιχνεύοντας την αλλαγή της τοποθεσίας των ματιών του θεατή, η αριστερή και η δεξιά τρισδιάστατη υπο-εικόνα προσαρμόζονται βάσει των κινήσεων, ώστε να παράγουν εικόνες που μιμούνται ένα πραγματικό ολόγραμμα», αναφέρεται στην πατέντα και προστίθεται: «Επιτρέπει στον θεατή, για παράδειγμα, να κινείται γύρω από ένα εικονικό αντικείμενο και να το παρατηρεί από διάφορες πλευρές και γωνίες».

Τρισδιάστατες ταινίες προβάλλονται ήδη στον κινηματογράφο και μέσα σε μερικά χρόνια οι 3D τηλεοράσεις θα βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, ενώ μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν λανσάρει κανάλια, όπου προβάλλουν ταινίες 3D. Σε αντίθεση με τις τεχνολογίες αυτές, η πατέντα της Apple έχει οδηγήσει στην υπόθεση ότι ο κολοσσός υπολογιστών σκοπεύει να καταργήσει τα τρισδιάστατα γυαλιά. Τον περασμένο μήνα ερευνητές του αμερικανικού Κολεγίου Οπτικών Επιστημών δημιούργησαν το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα που δεν απαιτεί χρήση ειδικών γυαλιών.

Το μειονέκτημα
Συστήματα που προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες χωρίς γυαλιά έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν και από ερευνητικά ιδρύματα και άλλες εταιρείες, όμως έχουν το μειονέκτημα ότι δεν δίνουν τη δυνατότητα ιδανικής προβολής για πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Αυτά είναι ιδανικά για λάπτοπ, κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, όχι όμως για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές οθόνες.

 

28/12/2010 - Έρη Πανσελήνα / ethnos.gr/

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;