Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

mobile gpsΠριν πάρετε το αεροπλάνο ή το τρένο για να φτάσετε στον προορισµό των χειµερινών σας διακοπών, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει στο κινητό σας τις απαραίτητες εφαρµογές που θα το µετατρέψουν στον καλύτερο τουριστικό οδηγό που είχατε πότε. Ειδικά φέτος, που ο καιρός στην Ευρώπη έχει µετατρέψει σε Οδύσσεια τα ταξίδια, κάθε βοήθεια, ψηφιακή και µη, είναι ευπρόσδεκτη.

Η οργάνωση ενός ταξιδιού αλλά και η αντιµετώπιση όλων των απρόοπτων που µπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκειά του έχουν γίνει πιο εύκολα χάρη στις εφαρµογές που διατίθενται σήµερα για όλα τα έξυπνα κινητά.

Τα ταξιδιωτικά apps για smartphones σάς δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχετε κάθε λεπτοµέρεια του ταξιδιού σας εν κινήσει.

Οι εφαρµογές που είναι διαθέσιµες για το iPhone, το Blackberry, τα µοντέλα της Nokia και οι συσκευές µε Android µπορούν σήµερα να αντικαταστήσουν επάξια τους τουριστικούς οδηγούς, τους χάρτες και τις ατζέντες µε τηλέφωνα και ευρετήρια.

Το µόνο που χρειάζεται είναι να πάρετε στα χέρια σας το κινητό σας τηλέφωνο. Πατώντας τα κατάλληλα πλήκτρα θα εµφανιστούν στα χέρια σας όλες οι πληροφορίες που ψάχνετε: από τα στοιχεία της πτήσης σας και της κράτησής σας στο ξενοδοχείο µέχρι τη διαδροµή που θα ακολουθήσετε µέχρι να φτάσετε, τα εστιατόρια στα οποία θα δειπνήσετε και τα σηµεία στα οποία µπορείτε να σερφάρετε δωρεάν στο ίντερνετ. Λίγοι έχουν φορητό υπολογιστή όταν ταξιδεύουν –όλοι όµως έχουν µαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο. Οι εφαρµογές για τα smartphones είναι εργαλεία απλά στη χρήση, που συνήθως βασίζονται στο ενσωµατωµένο GPS που έχει το τηλέφωνό σας για να σας δώσουν προσαρµοσµένες πληροφορίες για την τρέχουσα θέση σας ή να εντοπίσουν σηµεία ενδιαφέροντος, όπως φαρµακεία, τράπεζες και βενζινάδικα.

Αλλες εφαρµογές µετατρέπουν παραδοσιακά ταξιδιωτικά εργαλεία –όπως είναι τα λεξικά και οι οδηγοί πόλης– σε ψηφιακή µορφή.

Χρησιµοποιώντας το κινητό σας µπορείτενα µάθετε µε ακρίβεια πού βρίσκεται το πλησιέστερο νοσοκοµείο, ποιος είναι ο µέσος χρόνος αναµονής στο σηµείο ελέγχου του αεροδροµίου, πώς να καλέσετε ταξί ή πώς να πείτε «Πού είναι η τουαλέτα;» στα ιταλικά.

Σήµερα πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν δηµιουργήσει ειδικές εκδόσεις των ιστοτόπων τους για smartphones, επιτρέποντας στους χρήστες τους να αγοράσουν εισιτήρια, να κάνουν check in, να επιλέξουν κάθισµα και να τροποποιήσουν την κράτησή τους.

Μόνο το iPhone διαθέτει περίπου χίλιες εφαρµογές που απευθύνονται σε ταξιδιώτες και τουρίστες. Πολλές από αυτές διατίθενται δωρεάν, ενώ άλλες έναντι µικρού αντιτίµου. Οι εφαρµογές ταξιδιού του Android πρωτοεµφανίστηκαν τον Σεπτέµβριο του 2008. Εάν έχετε συσκευή που τρέχει αυτό το λειτουργικό σύστηµα, ψάξτε τις πολυάριθµες δωρεάν εφαρµογές που µπορούν να κάνουν το ταξίδι σας ευκολότερο.

Εάν είστε χρήστης BlackBerry και είστε συχνά στον δρόµο, δεκάδες έξυπνες εφαρµογές υπόσχονται να µετατρέψουν τη γιορτινή σας απόδραση σε απολαυστική εµπειρία.

Εάν θέλετε να συνδυάσετε τη χαλάρωση µε τη γνώση, έχουν φτιαχτεί για εσάς πολλές εφαρµογές που σας επιτρέπουν να εµπλουτίσετε τις επισκέψεις σας σε µουσεία. Οι επισκέπτες πολλών ευρωπαϊκών µουσείων µπορούν να χρησιµοποιήσουν τα τηλέφωνά τους σαν φακούς. Καθώς περιηγούνται µέσα στο µουσείο, έχουν τη δυνατότητα να δουν εικόνες αόρατες µε γυµνό µάτι όπως εικονικά γλυπτά ή συνεντεύξεις µε καλλιτέχνες απλά «στοχεύοντας» µε τη φωτογραφική µηχανή του τηλεφώνου τους πάνω σε έργα τέχνης. Ετσι δηµιουργείται εκείνο που οι προγραµµατιστές αποκαλούν «ενισχυµένη πραγµατικότητα» (augmented reality). Μέσω barcodes, πουβρίσκονται τοποθετηµένα σταέργα, οι επισκέπτες µπορούν νασαρώσουν και να δουν την ψηφιακή εκδοχή του κάθε έργου.

Τέτοιες εφαρµογές χρησιµοποιούν ήδη τα µουσεία Stedelijk στο Αµστερνταµ και το MoMA της Νέας Υόρκης, η σχετική εφαρµογή του οποίου έχει κατέβει πάνω από 400.000 φορές σε διάστηµα τεσσάρων µηνών.

 

28/12/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;