Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks μάχεται εναντίον του εντάλματος

julian assange«Πολιτικά αδύνατη» χαρακτήρισε ο Τζούλιαν Ασάντζ την έκδοσή του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που απαγγείλουν οι ΗΠΑ κατηγορίες σε βάρος του, την τελευταία λέξη για την έκδοσή του θα έχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Ολα είναι θέμα πολιτικής» είπε ο 39χρονος Αυστραλός ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, ο οποίος ζει σε περιορισμό κατ’ οίκον στο Νόρφολκ της Ανατολικής Αγγλίας. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα γίνουν απόπειρες να επηρεαστεί η άποψη της Βρετανίας και να δημιουργηθούν εντυπώσεις σχετικά με την ηθική ακεραιότητά μας». Ομως, ο Ασάντζ τόνισε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον Βρετανό πρωθυπουργό να τον παραδώσει στις ΗΠΑ αν έχει εκδηλωθεί έντονη υποστήριξη προς το πρόσωπό του από τη βρετανική κοινή γνώμη.

Οργή Ομπάμα

Αυτή τη στιγμή ο Τζούλιαν Ασάντζ μάχεται εναντίον του εντάλματος για έκδοσή του στη Σουηδία, αρνούμενος κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς δύο Σουηδέζων για σεξουαλικά παραπτώματα. Πιστεύει όμως ότι η σοβαρότερη απειλή για την ελευθερία του και για την αποκαλυπτική ιστοσελίδα του, την WikiLeaks, είναι η οργή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα «προσπαθεί να αποσπάσει τη συνεργασία του Μπράντλεϊ Μάνινγκ», του 23χρονου Αμερικανού στρατιώτη που θεωρείται ως πηγή για τα 250.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα τηλεγραφήματα αυτά δημοσιεύει, σε δόσεις, από τα τέλη Νοεμβρίου, η WikiLeaks. Σύμφωνα με τον Ασάντζ, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ επιδιώκει να τον παραπέμψει σε δίκη ως συνεργό σε συνωμοσία και εξετάζει επίσης τη νομοθεσία που αφορά τις επιθέσεις σε δίκτυα υπολογιστών και την υποστήριξη προς την τρομοκρατία.

Καθισμένος μπροστά στο τζάκι, με το λάπτοπ στα γόνατά του, ο Ασάντζ εξηγεί ότι οι εννέα ημέρες που πέρασε στην φυλακή Γουόρτσγουορθ του Νότιου Λονδίνου τον έχουν προετοιμάσει για την πιθανότητα μακροχρόνιας κάθειρξης, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ. Είπε ότι η προοπτική του εγκλεισμού σε απομόνωση «δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια αλλά μια πραγματικότητα. Η κράτηση στην απομόνωση είναι πολύ δύσκολη. Αλλά ξέρω ότι, εφόσον υπάρχει κάποια δυνατότητα αλληλογραφίας, μπορώ να την αντέξω. Εχω το διανοητικό σθένος. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της ζωής μου με τη συμβατική έννοια». Ο Ασάντζ θεωρεί ότι αν οι ΗΠΑ επιτύχουν την έκδοσή του, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δολοφονηθεί μέσα στις αμερικανικές φυλακές, «σε στυλ Τζακ Ρούμπι». (Ο Τζακ Ρούμπι δολοφόνησε μέσα στις φυλακές του Ντάλας τον δολοφόνο του Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οζβαλντ...)

Αρνείται

Ο Ασάντζ κατηγόρησε την εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι δεν προχώρησε στις απαραίτητες διευκρινίσεις όταν δημοσίευσε τους ισχυρισμούς που εκκρεμούν σε βάρος του στη Σουηδία. «Το να χρησιμοποιεί κανείς περιγραφές που παραπέμπουν σε κλασική περίπτωση βιασμού χωρίς να διευκρινίζει ότι η γυναίκα συναίνεσε και ότι όλη την επόμενη εβδομάδα συνέχιζα να κοιμάμαι στο κρεβάτι της με δική της απαίτηση, είναι άκρως κακόβουλο» είπε, συμπληρώνοντας ότι «νομικά, η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έκδοση στις ΗΠΑ για πολιτικά εγκλήματα. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της βρετανικής κυβέρνησης να το πράξει».

Σε βιβλίο η ιστορία της ζωής του

Ο Ασάντζ είπε ότι η WikiLeaks δεν έχει αρκετά χρήματα για να τους νομικούς λογαριασμούς της, «παρ’ όλο που πολλοί γενναιόδωροι δικηγόροι μάς έχουν χαρίσει τον χρόνο τους». Δήλωσε ότι τα νομικά έξοδα για την υπεράσπιση της WikiLeaks και του ιδίου πλησιάζουν τις 500.000 στερλίνες και παραπονέθηκε ότι η απόφαση της Visa, της Mastercard και της PayPal να παγώσουν τις δωρεές προς την WikiLeaks, πιθανώς κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, έχει στερήσει από την οργάνωση το «πολεμικό θησαυροφυλάκιό» της, ύψους 500.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για τη χρηματοδότηση των δημοσιεύσεων της WikiLeaks για τους επόμενους έξι μήνες. Δήλωσε μάλιστα ότι στο απόγειό της, η οργάνωση δεχόταν 100.000 ευρώ ημερησίως σε δωρεές.

Πάντως, ο Ασάντζ φέρεται να έχει εξασφαλίσει επταψήφιο ποσό αμοιβής για το βιβλίο στο οποίο θα εξιστορεί την ιστορία της ζωής του και της WikiLeaks. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την άνοιξη στις ΗΠΑ και την Βρετανία.

 

31/12/2010 - The Guardian / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;