Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Steve Jobs - Jonny IveΠαρά τις φημολογίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που οικοδομείται με επιστημονική συνέπεια γύρω από το πρόσωπο του Στιβ Τζομπς, ο ιδιόρρυθμος «μάγος» δεν μεγαλουργεί μόνος του. Δίπλα του έχει τον επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού Τζόναθαν Άιβ.

Οταν επανέκαμψε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Apple, βρήκε τον Τζόναθαν Άιβ στο ισόγειο της εταιρείας, ανάμεσα σε εκατοντάδες προπλάσματα προϊόντων. Τότε κατάλαβε πως η εταιρεία του διέθετε μία πολύτιμη πηγή έμπνευσης. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από την ίδια εμμονή στη λεπτομέρεια. Την παραμονή της συνέντευξης Τύπου για την προώθηση του iPod, ο Τζομπς διαπίστωσε ότι η εισδοχή των ακουστικών δεν «έκανε» κλικ, όταν εκείνα τοποθετούνταν στη συγκεκριμένη θέση. Κάλεσε μαζί με τον Άιβ όλους τους μηχανικούς, αποσυναρμολόγησαν τις συσκευές και τοποθέτησαν άλλες εισδοχές, ώστε να παράγεται ο συγκεκριμένος ήχος. Κανείς δεν κοιμήθηκε εκείνη τη νύχτα. Θα το πρόσεχε άραγε κανείς; Οι καταναλωτές σίγουρα, και οι ανταγωνιστές επίσης.

«Η Αpple βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτού του νέου “κινήματος”, το οποίο πρεσβεύει ότι ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι που το προσθέτεις στο τέλος, όταν θέλεις να διαλέξεις χρώμα και σχήμα ή να αποφασίσεις πόσο στρογγυλές γωνίες θα έχει μία συσκευή», επισημαίνει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον, Κιθ Σόγερ. «Ο σχεδιασμός είναι κάτι το οποίο πρέπει να στηρίξεις και να προωθήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα».

Ενα ακόμα πεδίο, στο οποίο συγκλίνουν οι δύο συνεργάτες της Apple, είναι ότι λογισμικό και χαρντγουέαρ πρέπει να συνεργάζονται, χωρίς αυτό να γίνεται ορατό. Οι συσκευές iPhone και iPod συναπαρτίζουν ένα σύστημα, το οποίο εμπεριέχει μία βιντεοθήκη, ένα δισκοπωλείο και ένα βιβλιοπωλείο, εξηγεί ο κ. Σόγερ. «Η σκέψη της Apple αφορά συνολικά την εμπειρία του χρήστη από το iTunes, το πώς θα εξασφαλιστούν πνευματικά δικαιώματα χωρίς την ανάμειξη της δισκογραφικής κ.ο.κ. Εδώ έγκειται η επιτυχία του iPod».

Υποκριτική δεινότητα

steve jobs circusΟ Στιβ Τζομπς, με βαθιά γνώση της φιλοσοφίας της Ανατολής και των τεχνικών αυτοσυγκέντρωσης, έχει μεγάλη φήμη για τις ικανότητές του επί σκηνής. Οταν εμφανίζεται μπροστά σε κοινό, συνεπαίρνει τους πάντες, γιατί έχει την ικανότητα να «παραμορφώνει την πραγματικότητα, προσαρμόζοντάς την στους δικούς του στόχους», όπως λένε όσοι βρέθηκαν στο ακροατήριό του. Οσοι, τώρα, είχαν την... ατυχία να εισέλθουν στον χώρο, όπου έκανε πρόβα για την παρουσίασή του και να τον διακόψουν, ένιωσαν μια ομοβροντία λέξεων να εξαπολύεται επάνω τους.

Παρά τα χρόνια, που πέρασαν από ιδρύσεως της Apple, η ιδιορρυθμία και η εμμονή στη λεπτομέρεια του Στιβ Τζομπς δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο, η εταιρεία του έχει αλλάξει, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι πλέον στοχεύει στις μαζικές αγορές. Τα καταστήματα της Apple παραμένουν πάντως οι φημισμένοι ναοί της μινιμαλιστικής αισθητικής που τους ξεχώρισε, ενώ οι περίτεχνες συσκευές του «μάγου» Τζομπς διατηρούν πιστούς και αφοσιωμένους οπαδούς, που δεν τις εγκαταλείπουν ποτέ.

Μπορεί η λέξη συμβιβασμός να ακούγεται υπερβολική, ωστόσο, η Apple πλέον έχει μια διαφορετική θέση στον κόσμο και διαφορετική σκοπιμότητα, επισημαίνουν αναλυτές. Το επόμενο χτύπημα της Αpple δεν θα είναι τίποτε άλλο από... μία ακόμα συσκευή-ταμπλέτα. Λέγεται ότι ο Στιβ Τζομπς έδωσε εντολή στην προμηθεύτρια εταιρεία Foxcon να κατασκευάσει το προσεχές τρίμηνο 500.000 iPad2. Ισως λοιπόν τον Μάρτιο, όταν θα έχουν εισέλθει καταϊδρωμένοι στην αγορά και άλλοι ανταγωνιστές, ο Στιβ Τζομπς με το δεύτερο iPad του να τους αφήνει και πάλι να «πνιγούν στη σκόνη του»...

 

08/01/2011 - Reuters, A.P., Bloomberg / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;