( 0 ψήφοι )

China / Pirtaed softwareΤις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα δείχνει εθισμένη στο πειρατικό λογισμικό, γεγονός που τη φέρνει αντιμέτωπη με αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας. Όμως την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση της Κίνας προειδοποίησε ότι θα αρχίσει την αυστηρή εφαρμογή των νόμων κατά τις πειρατείας λογισμικού το 2011, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την υπεράσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων, που έχουν ήδη έρθει στο προσκήνιο.

Το κρατικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ανακοίνωσε ότι οι νέοι κανονισμοί, που αφορούν στις προμήθειες λογισμικού κυβερνητικών υπηρεσιών, θα εφαρμοστούν το τρέχον έτος. Η ενέργεια αυτή είναι συνέχεια περσινής οδηγίας που απαιτούσε από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης να προσμετρήσουν την αγορά λογισμικού στα κεφάλαια της εταιρείας, κατά τον ετήσιο λογιστικό απολογισμό.

Ομάδες ελεγκτών θα εξετάσουν λεπτομερώς τις εθνικές κυβερνητικές υπηρεσίες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αναζητώντας παράνομο λογισμικό, ενώ τα κατώτερα κλιμάκια υπηρεσιών θα ελεγχθούν το Μάιο και τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση έρχεται ως συνέπεια της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ διπλωματών Η.Π.Α. και Κίνας, η οποία δεσμεύει την Κίνα να προωθήσει την αγορά λογισμικού με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, να καταδιώξει την πειρατεία στο διαδίκτυο, καθώς και την κλοπή ηλεκτρονικών εντύπων, όπως οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, καταπολεμώντας παράλληλα τα κυκλώματα κατασκευής απομιμήσεων.

Οι αξιωματούχοι του Πεκίνου συμφώνησαν επίσης για την έναρξη πιλοτικού έργου, στο οποίο οι 30 μεγαλύτερες εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο, που κυριαρχούν σε κάθε τομέα της κινέζικης επιχειρηματικότητας, θα προωθήσουν τη χρήση νομίμως αδειοδοτημένου λογισμικού. Το αμερικάνικο Τμήμα Εμπορίου αναφέρει ότι, αν η Κίνα επιτύχει την καταπολέμηση της πειρατείας, οι ετήσιες πωλήσεις λογισμικού των Η.Π.Α. προς την Κίνα θα αυξηθούν κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επισημαίνεται ότι οι κρατικές επιχειρήσεις ξόδεψαν 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008 για προμήθεια λογισμικού.

Οι κινεζικές αρχές έχουν σκληρύνει σταδιακά τα μέτρα κατά του πειρατικού λογισμικού τα τελευταία χρόνια, εν μέρει επειδή οι μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές συχνά εμπεριέχουν ιούς και back-doors που επιτρέπουν στους επιτιθέμενους να εισβάλουν σε κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών. Τέλος, η ευρεία διάδοση του παράνομου λογισμικού έχει ανακόψει την ανάπτυξη εγχώριων εταιριών κατασκευής και πώλησης προγραμμάτων υπολογιστών.

 

09/01/2011 - ipo / adslgr.com με πηγή από The New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;