Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
οπτική ίναΕντός του Μαρτίου το υπουργείο υποδομών θα διορίσει σύμβουλο που θα εκπονήσει μελέτη για την υλοποίηση δικτύου FTTH (Fiber To The Home) σε όλη την Ελλάδα από το 2011.

Την ανακοίνωσε έκανε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο Νίκος Σηφουνάκης, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Είπε ότι η δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών είναι βασική προτεραιότητα, διευκρίνισε όμως ότι η μελέτη θα πρέπει πρώτα εξετάσει την σκοπιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

«Είναι μια υποδομή ανάλογη του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Μιλάμε, ουσιαστικά, για ψηφιακές λεωφόρους μεγάλης ταχύτητας μέσα από τις οποίες θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 2 δισ. ευρώ» ανέφερε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.

Η αρχή είχε γίνει το 2008, όταν o τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε ανακοινώσει σχέδιο για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε δύο εκατομμύρια ελληνικά σπίτια έως το 2013. Το κόστος εκτιμήθηκε τότε στα 3 δισ. ευρώ, με χρηματοδότηση από κοινοτικά και άλλα κονδύλια.

Το σχέδιο όμως συνάντησε πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2009 ότι θα στραφεί στην ενδιάμεση εναλλακτική λύση της τεχνολογίας VDSL (το 2013).

 

ndigital.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;