Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Οι κρυφές προσπάθειες από μερικές χώρες, για πολιτικούς λόγους, να δημιουργήσουν εναλλακτικά διαδίκτυα, μπορούν να βάλουν σε μεγάλο κίνδυνο την ακεραιότητα του Παγκόσμιου Ιστού (Web). Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Ροντ Μπέκστρομ, επικεφαλής της ICANN, της εταιρίας, με έδρα την Καλιφόρνια, που εποπτεύει την λειτουργία και οργάνωση του Ίντερνετ διεθνώς.

Όπως είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μερικά κράτη –τα οποία απέφυγε να κατονομάσει- προσπαθούν λάθρα να δημιουργήσουν παράλληλα διαδίκτυα, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι τελικά δεν θα τολμήσουν να αποκοπούν από το…γνήσιο Ίντερνετ.

Οι πληροφορίες φέρουν κατ’ εξοχήν την Ρωσία και την Κίνα ως τις χώρες εκείνες που αναπτύσσουν εναλλακτικά δίκτυα, ώστε να παρακάμψουν το σύστημα (και τον έλεγχο) της ICANN.

Ο Μπέκστρομ είπε ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν διάφορα κίνητρα, όπως ανησυχίες για λόγους ασφάλειας ή πολιτικές σκοπιμότητες. Τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της ICANN είναι «να κρατήσει τους πάντες στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου» και παραδέχτηκε ότι θα προκύψουν προβλήματα αν κάποιες χώρες «ντουμπλάρουν» τα top level domains (π.χ. .com) με νέες διαδικτυακές διευθύνσεις.

Όπως ανέφερε, κάτι τέτοιο, ειδικά αν εξαπλωνόταν, θα οδηγούσε σε σοβαρές συγκρούσεις, εκτίμησε όμως ότι είναι απίθανο να συμβεί. Δεν παρέλειψε επίσης να απορρίψει τις συνήθεις κατηγορίες ότι η ICANN «παίζει το παιγνίδι» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, είναι πια ανεξάρτητη.

 

28/01/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;