Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η ζωή στο µικρό φινλανδικό χωριό Pukkila άλλαξε ριζικά όταν η τιµή των µετοχών της Nokia, τις οποίες κληροδότησε ένας από τους µετόχους της σε 25 οικοτρόφους του γηροκοµείου, εκτινάχθηκε στα ύψη!Χάρη στην κληρονοµιά που τους άφησε ο συµπατριώτης τους και µέτοχος της Nokia Οβί Νουρµί, 25 συνταξιούχοι του µικρού φινλανδικού χωριού Πάκιλα (Pukkila), βορειοανατολικά του Ελσίνκι, έγιναν εκατοµµυριούχοι.

Η ζωή στο χωριό άλλαξε ριζικά. Ακόµα και σήµερα, παρά τη βουτιά στην τιµή της µετοχής της εταιρείας, οι δικαιούχοι διακρατούν τις µετοχές σαν µάννα εξ ουρανού. Για αρκετό καιρό ένας νεαρός βοηθός στο γηροκοµείο του χωριού Πάκιλα διάβαζε κάθεπρωί στις εννέα, σε έξι - επτά συνταξιούχους, τις «επιδόσεις» της τιµής της µετοχής της Nokia από τοπική εφηµερίδα. Εκεί εργαζόταν και ο Νουρµί, ο οποίος είχε φύγει από τη Φινλανδία την εποχή του Μεσοπολέµου. Επειτα από δεκαπέντε χρόνια στις ΗΠΑ επέστρεψε στο Ελσίνκι, αλλά δεν ξέχασε το χωριό του.

Το 1962, άφησε κληρονοµιά στο χωριό του µερικές εκατοντάδες µετοχές της Nokia όταν η εταιρεία ήταν ακόµη άγνωστη, αλλά υπό δύο όρους, όπως αναφέρεται σε δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Le Monde»: Πρώτον, οι 25 οικότροφοι του γηροκοµείου του χωριού θα επωφελούνταν από τα µερίσµατα. Δεύτερον, δεν θα µπορούσαν να πουλήσουν µετοχές.

Αντιπαράθεση για τους όρους της διαθήκης
Για αρκετά χρόνια το κληροδότηµα δεν είχε καµία επίδραση. Ο δήµαρχος µάλιστα είχε αγοράσει µε τα µερίσµατα επιπλέον µετοχές. Οταν όµως η Nokia άρχισε τη µαζική παραγωγή κινητών τηλεφώνων, η τιµή των µετοχών εκτινάχθηκε στα ύψη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την εποχή της φούσκας των µετοχών τεχνολογίας, το χωριό Πάκιλα έγινε διάσηµο. Οι 25 συνταξιούχοι έγιναν εκατοµµυριούχοι χάρη στο κληροδότηµα. Αποτέλεσµα; Οι δύο όροι της διαθήκης βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων. Πολλοί υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να πουληθούν οι µετοχές. Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό και η διαδικασία διήρκεσε τρία χρόνια, κατά τα οποία η τιµή µετοχής της Nokia είχε επταπλασιαστεί και η αξία του µεριδίου στο Πάκιλα είχε φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ. Αφού διευθετήθηκε το ζήτηµα, τέλη του 2000 πουλήθηκαν οι πρώτες µετοχές του χωριού όταν η τιµή ήταν γύρω στα 55 ευρώ.

Πλέον ο πληθυσµός στο Πάκιλα έχει αυξηθεί κατά µερικές εκατοντάδες, αλλά το χωριό έχασε τους χωρικούς... Επίσης η τιµή µετοχής της Nokia έχει πέσει κατά πολύ, γύρω στα 7 ευρώ. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στιγµή της πρώτης πώλησης, όταν κάποιοι πίστευαν ότι θα µπορούσε να αυξηθεί ακόµα. Τώρα, κανένας δεν θυµίζει το ερώτηµα», δηλώνει ο δήµαρχος Τζούχα Μιριλάινεν. Σήµερα η αξία των µετοχών που κατέχει το Πάκιλα είναι 6,8 εκατ. ευρώ. Ο αρχικός ενθουσιασµός έχει υποχωρήσει και κανείς δεν ζητά να µάθει την πορεία της µετοχής της Nokia.

Απέρριψαν τη συνένωση του χωριού τους
Ωστόσο, το «µάννα» φυλάσσεται καλά. Πριν από τρία χρόνια οι κάτοικοι απέρριψαν µε οµόφωνη απόφαση τη συνένωση του χωριού τους µε µια µεγαλύτερη γειτονική πόλη. «Δεν θέλαµε, οι κάτοικοι της πόλης αυτής να πάρουν τη θέση µας στο γηροκοµείο», λέει η Κίρστι Νιέµινεν, µια συνταξιούχος 68 ετών...

Καινούργιο γηροκοµείο
Η πώληση των µετοχών σε υψηλή αξία επέτρεψε στο χωριό να αποκτήσει ένα καινούργιο γηροκοµείο, το πιο ωραίο της περιοχής, λένε οι κάτοικοι. Τα δωµάτια είναι ευρύχωρα και οι συνταξιούχοι, που παραµένουν 25, έχουν ατοµικά δωµάτια. Υπάρχει ακόµη, µεταξύ άλλων, πισίνα, καφετέρια, αίθουσα αθλητισµού, γιαπωνέζικος κήπος, φαρµακείο, δύο σάουνες, κέντρο υγείας, οδοντίατρος, νοσοκόµα. Το κόστος έφτασε 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10,5 εκατ.προήλθαν από την κληρονοµιά.

Δέκα χρόνια µετά, οι κάτοικοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν τα κινητά Nokia, αλλά δεν ζητούν να µάθουν για τη µετοχή της εταιρείας, ενώ άλλες εταιρείες έχουν διεισδύσει στην αγορά και κυρίως των νέων. Αλλά και η Nokia, αν και παραµένει πρώτη στον κόσµο σε πωλήσεις κινητών, δεν συνδέεται πλέον τόσο στενά µε το µέλλον της χώρας. Ο επικεφαλής της Στίβεν Ελοπ προέρχεται από τον Καναδά, ενώ η συµµετοχή της εταιρείας στο φινλανδικό ΑΕΠ έχει µειωθεί από 4% το 2000 σε 1,6% σήµερα. Οι φόροι που πληρώνει, αντιστοιχούν στο 2,6% του συνόλου των φόρων που προέρχονται από επιχειρήσεις, έναντι 14,2% πριν από 10 χρόνια. Αλλά και στις εξαγωγές, η συµµετοχή της έχει µειωθεί από 21% πριν από 10 χρόνια σε 14% σήµερα.

 

14/01/2011 - Μαρία Βασιλείου / tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;