Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η μεγάλη εμπορική επιτυχία του νέου ψηφιακού αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων (e-reader) Kindle, έφερε σημαντική άνοδο 71% στα κέρδη του τελευταίου (τέταρτου) τριμήνου της Amazon, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ύφεσης και την ανανεωμένη πια διάθεση των καταναλωτών για ηλεκτρονικές αγορές.

Η εταιρεία -και μαζί με αυτήν οι αναλυτές- προβλέπει ότι θα τα πάει ακόμα καλύτερα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη της έφτασαν τα 384 εκατ. δολ. έναντι 225 εκατ. δολ. πριν ένα χρόνο (άνοδος 71%), ενώ τα έσοδα, που έφτασαν τα 9,52 δισ. δολ., αυξήθηκαν κατά 42% συνολικά, κατά 29% ειδικότερα για τον τομέα βιβλίων, CD και DVD και κατά σχεδόν 60% για τα ηλεκτρονικά.

Ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 37% στις ΗΠΑ και κατά 49% στον υπόλοιπο κόσμο (το ισχυρό ευρώ βοήθησε πολύ σε αυτό). Συνολικά, μέσα στο 2009, τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 902 εκατ. δολ. (άνοδος 40% έναντι του 2008) και οι πωλήσεις της σε 24,51 δισ. δολ. (άνοδος 28%).

Η εταιρεία συνεχίζει να μην αποκαλύπτει πόσα Kindle έχει πουλήσει, αν και, όπως δήλωσε ο ιδρυτής και επικεφαλής της Τζεφ Μπέζος, «εκατομμύρια» χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον τη συσκευή. Είπε ακόμα ότι το ηλεκτρονικό κατάστημά του πουλάει έξι αντίγραφα ηλεκτρονικών βιβλίων για κάθε δέκα πραγματικά βιβλία (στις περιπτώσεις που το ίδιο έργο διατίθεται τόσο σε ψηφιακή όσο και σε φυσική μορφή).

Το Amazon πλέον διαθέτει 410.000 ηλεκτρονικά βιβλία προς πώληση και η εταιρία Forrester εκτιμά ότι το Kindle έχει μερίδιο περίπου 60% στην αγορά, ενώ η δεύτερη Sony έχει 35%. Πάντως ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί, καθώς και άλλες εταιρίες μπαίνουν στην αγορά των e-readers, με πιο πρόσφατη -και επίφοβη- είσοδο της Apple με το νέο iPad tablet, το οποίο λειτουργεί και ως e-reader, σε συνδυασμό με το νέο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που η εταιρία δημιούργησε.

Το ακριβότερο iPad έχει γυάλινη φωτιζόμενη έγχρωμη οθόνη, ενώ το φθηνότερο Kindle ασπρόμαυρη πλαστική με ηλεκτρονική μελάνη (e-ink), που είναι πιο άνετη στο διάβασμα.

 

29/01/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;