Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κεραία κινητής τηελφωνίαςΗ ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών για να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε 4-5 μήνες, από δύο έτη που είναι σήμερα, σκόνταψε στην έλλειψη... υπολογιστών σε διάφορους δημόσιους φορείς. Ενα άλλο πρόβλημα ήταν ότι σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν να «διαβάζουν» σχέδια στην οθόνη και ότι, εν τέλει, είναι προτιμότερο το χαρτί. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 250 εκατ. από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας...

Υποσχέθηκε άδειες κινητής σε τέσσερις μήνες, αλλά... δεν ρώτησε τις πολεοδομίες 
Η ρύθμιση Ρέππα για γρήγορη αδειοδότηση μέσω ΕΕΤΤ σκοντάφτει στην έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Δεν πρόλαβε να χαμογελάσει η αγορά κινητής τηλεφωνίας, και όλα εκ νέου... σκοτείνιασαν. H μονοαπευθυντική διαδικασία (one stop shop) και η δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης μιας άδειας κεραίας κινητής τηλεφωνίας, που υποσχέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση, συνθλίβονται για άλλη μία φορά κάτω από τις μυλόπετρες της γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, στις 9 Δεκεμβρίου 2010, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς των ταχυδρομείων (το 2013). Στο σχέδιο αυτό, ο υπουργός συμπεριέλαβε και τροποποιήσεις του ν. 3431/2006 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η αλλαγή του καθεστώτος έκδοσης αδειών κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Βασικό αίτημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, από το 2006 που ψηφίστηκε ο ν. 3431, ήταν η διαδικασία να καταστεί μονοαπευθυντική και παράλληλα να τεθεί όριο στον χρόνο έγκρισης μιας άδειας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Ρέππας εισάκουσε την αγορά και η ρύθμιση που πρότεινε προβλέπει η σχετική αίτηση για την αδειοδότηση των κεραιών να υποβάλλεται στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η τελευταία, αφού πραγματοποιήσει έναν αρχικό έλεγχο, να διανέμει τα σχετικά έγγραφα στις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», πολεοδομίες, αρχαιολογικές υπηρεσίες, δασαρχείο κ.λπ.). Η πρόταση προβλέπει την ηλεκτρονική διανομή των εγγράφων από την ΕΕΤΤ και την αυτοδίκαιη εκχώρηση της άδειας στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, εφόσον ένας ή περισσότεροι φορείς καθυστερήσουν να γνωμοδοτήσουν πλέον των τεσσάρων μηνών. Απώτερος στόχος της ρύθμισης ήταν η μείωση του χρόνου αδειοδότησης μιας κεραίας κινητής -ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, σήμερα ξεπερνά τα δύο χρόνια- σε τέσσερις με πέντε μήνες, όσο δηλαδή είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Χθες ωστόσο στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, καθώς σειρά δημοσίων φορέων αντιδρά στις προτεινόμενες ρυθμίσεις Ρέππα. Ο λόγος δε που επικαλέστηκαν στις αντιδράσεις τους είναι ότι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ επιπλέον δεν μπορούν να «διαβάζουν» σχέδια στην οθόνη και ότι, εντέλει, είναι προτιμότερο το χαρτί. Παράγοντες του υπουργείου, ωστόσο, κάνουν λόγο για παλινωδίες που δεν έχουν να κάνουν με τα εργαλεία λειτουργίας, αλλά με την παραοικονομία που έχει στηθεί γύρω από τις εγκρίσεις των αδειών –όχι μόνον της κινητής τηλεφωνίας, αλλά του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες αντιδράσεις προέρχονται από τις πολεοδομίες», παραδέχεται στέλεχος του υπουργείου Υποδομών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο 3ο ΚΠΣ δαπανήθηκαν δεκάδες εκατ. ευρώ για τη μηχανογράφηση των πολεοδομιών.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ευελπιστεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να εισπράξει 250 εκατ. ευρώ -η ΕΕΤΤ ανεβάζει το ποσό αυτό σε 350-500 εκατ. ευρώ- από την ανανέωση των αδειών κινητής τηλεφωνίας που λήγουν το 2012. Ετσι εξηγείται και η σπουδή του κ. Ρέππα να ικανοποιήσει ένα αίτημα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που χρόνιζε περισσότερο από πέντε έτη. Τώρα εξετάζεται για τις προτάσεις Ρέππα, σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των κεραιών, να υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία η διανομή των εγγράφων να γίνεται έγχαρτα και ταυτόχρονα η ΕΕΤΤ να δημιουργήσει ένα πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωναν χθες ότι ακόμη και χωρίς Η/Υ ο νόμος θα ισχύσει, αναγκάζοντας την ΕΕΤΤ να μοιράζει... χαρτιά για όσο διάστημα δεν λειτουργεί το πληροφοριακό σύστημα.

 

21/01/2011 - Βαγγέλης Mανδραβέλης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;