Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

AuctionΌταν κάποιος σκοπεύει να αγοράσει π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο, γιατί να μην κάνει πρώτα μια βόλτα στο... ίντερνετ, όπου ενδεχομένως θα εντοπίσει το ίδιο μοντέλο από κάποιον ιδιώτη, μεταχειρισμένο ή ακόμη και αχρησιμοποίητο, σε αρκετά φθηνότερη τιμή από την αγορά; Και, από την άλλη πλευρά, γιατί να καταχωνιάσει την δύο ετών «παλιά» του τηλεόραση, αφού μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα πουλώντας την; Το μόνο που χρειάζεται, άλλωστε, είναι να εγγραφεί σε μία ιστοσελίδα δημοπρασιών και αγοραπωλησιών, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει κάποια από τη χώρα μας –όπως τα GRMarket.gr, Ricardo.gr, 124Sold.gr, EMarket.gr ή το «φρέσκο» iBid.gr. Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι λειτουργούν ουσιαστικά σαν ιντερνετικές πλατφόρμες που φέρνουν σε επαφή υποψήφιους αγοραστές και πωλητές, κυρίως ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες.

Από το 1997

Η ιδέα πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από το eBay.com και αμέσως γνώρισε τεράστια απήχηση· ήδη από το 1997, μέσα από το eBay πραγματοποιούνταν δύο εκατομμύρια συναλλαγές ανά μήνα. «Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα των ιστοσελίδων με δημοπρασίες είναι πως σε αυτά μπορεί κανείς να ανακαλύψει σπάνια ή ιδιαίτερα αντικείμενα που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο», λέει ο κ. Δημήτρης Τριτάρης, γενικός διευθυντής του Ricardo.gr. Μαζί με το eBay που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας με το Global eBay -και στα ελληνικά, οι ελληνικές πλατφόρμες αποκτούν κι αυτές ολοένα μεγαλύτερη δημοφιλία, αφού για παράδειγμα μόνο το Ricardo έχει σήμερα 100.000 μέλη και δέχεται 4.000 επισκέψεις κάθε ημέρα. Αριθμοί που οφείλονται όχι μόνο στις φθηνές τιμές, αλλά και στο γεγονός ότι και οι καταναλωτές εξοικειώνονται σταδιακά με τις online αγορές. «Ετσι, παρατηρούμε πως εκτός από τα προϊόντα τεχνολογίας, τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι αγοραπωλησίες σε πολλές ακόμη κατηγορίες, όπως στα είδη σπιτιού ή ρουχισμού», προσθέτει ο κ. Τριτάρης.

Αλλωστε, η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη: για την πώληση ενός προϊόντος, ο χρήστης «ανεβάζει» στην πλατφόρμα την αντίστοιχη αγγελία, με φωτογραφίες, σχόλια καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής που προτιμά. Κάθε αγγελία έχει ορισμένη χρονική διάρκεια ανάρτησης –η οποία κυμαίνεται από 3 έως 10 ημέρες, ανάλογα με την ιστοσελίδα– ενώ ο συντάκτης της μπορεί να ορίσει τόσο σταθερή τιμή πώλησης όσο και μία τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία. Ο αγοραστής, από την πλευρά του, έχει τη δυνατότητα να αγοράσει άμεσα όσα προϊόντα πωλούνται σε σταθερό ποσό ή να καταθέσει την προσφορά του στη δημοπρασία, αυξάνοντάς την κάθε φορά που υπάρχει «υψηλότερος» πλειοδότης. Σε ορισμένους ιστότοπους, επίσης, τα μέλη μπορούν να ορίσουν ένα ανώτερο ποσό ως πλαφόν και να «εξουσιοδοτήσουν» το ηλεκτρονικό σύστημα να καταθέτει αυτόματα προσφορές, μέχρι αυτό το όριο.

Οταν ολοκληρωθεί με επιτυχία μια αγοραπωλησία, μέσω email, το site ενημερώνει τον αγοραστή για τα στοιχεία του πωλητή, ώστε να έρθουν σε επαφή. Οι επιτυχημένες συναλλαγές αποτελούν εξάλλου την κύρια πηγή εσόδων για τις εταιρείες διαχείρισης, με την προμήθεια που παίρνουν από τον πωλητή – συνήθως ένα ποσοστό 3% για ποσά έως 100 ευρώ, και 1%-2% για μεγαλύτερα ποσά. Kάποιες πλατφόρμες επιβάλλουν χρεώσεις και για την καταχώριση αγγελιών.

Ιδιαίτερη προσοχή

Όλοι οι ιστότοποι χρησιμοποιούν πολλές δικλίδες ασφαλείας για να αποτρέπουν τα κάθε λογής... παρατράγουδα, αν και οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς για παράδειγμα δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι παραπλανητική η περιγραφή ενός προϊόντος στην αγγελία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες τέτοια κρούσματα είναι ελάχιστα αφού, για να πραγματοποιήσει κανείς πωλήσεις και αγορές, θα πρέπει να έχει πρώτα εγγραφεί στην πλατφόρμα, με μία διαδικασία που επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και μέσω του συμβατικού ταχυδρομείου.

Μόνο καινούργια

Διαφορετική λογική από τους υπόλοιπους ιστότοπους δημοπρασιών ακολουθεί το BidBang.com, το οποίο λειτουργεί εδώ και 15 μήνες. «Από την ιστοσελίδα διακινούνται μόνο προϊόντα που έχει αγοράσει η εταιρεία μας, καινούργια και με την εγγύηση των κατασκευαστών, ενώ συνήθως πρόκειται για ηλεκτρονικά είδη, όπως laptop, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα», εξηγεί η Αλεξία Κατσαούνη, εκ των ιδρυτών της ιστοσελίδας. Τα είδη αυτά εκτίθενται σε δημοπράτηση με τιμή εκκίνησης 0 ευρώ και διάρκεια από 30 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά, τη στιγμή που κάθε νέα προσφορά (ή αλλιώς «χτύπημα») ανανεώνει τον χρόνο της διαδικασίας και αυξάνει την τιμή κατά 0,01 ευρώ. Eτσι, το ποσό αγοράς είναι αυτό που προκύπτει στη λήξη της δημοπρασίας και το προϊόν κατοχυρώνεται στον χρήστη που κατέθεσε την τελευταία προσφορά.

Για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στο BidBang θα πρέπει να εγγραφεί και να αγοράσει ένα πακέτο από δικαιώματα «χτυπημάτων» αφού, σε κάθε νέα προσφορά που κάνει, ουσιαστικά ξοδεύει και ένα «χτύπημα» από τον λογαριασμό του. Το δέλεαρ είναι η τεράστια έκπτωση που μπορεί να πετύχει.

 

30/01/2011 - Κώστας Δεληγιάννης / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;