Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Θέλετε να φορέσετε γραβάτα στο πάρτι που σας έχουν καλέσει, αλλά δεν ξέρετε πώς να τη δέσετε; Ξεµείνατε από φαγητό, αλλά δεν γνωρίζετε πώς να βράσετε τα µακαρόνια που έχετε στο ντουλάπι σας; Ο εκτυπωτής σας βγάζει «µήνυµα λάθους», αλλά όσο και να προσπαθείτε δεν βγάζετε άκρη; Υπάρχει λύση: το ίντερνετ!

Τα «WikiHow» και «WonderHowTo» είναι δύο από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες «κάν’ το µόνος σου»
Το διαδίκτυο σήµερα αποτελεί στην κυριολεξία αυτό που η παλιότερη γενιά αποκαλούσε «φωτεινό παντογνώστη». Ενα πολυεργαλείο που προσφέρει απαντήσεις –αξιόπιστες ή µη– σε όποιο ερώτηµα µπορείτε να φανταστείτε.

Η φιλοσοφία «Do It Yourself - DIY» («Κάν’ το µόνος σου») ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και αφορούσε κυρίως οικιακά µαστορέµατα. Σήµερα, η on-line εκδοχή της έχει επεκταθεί σε όλες τις επιστήµες, τις τέχνες και τα επαγγέλµατα, µε αποτέλεσµα αυτό που µέχρι χθες µπορούσαµε να µάθουµε µόνο αν ρωτούσαµε τον δάσκαλο, τους γονείς ή τους φίλους µας, τώρα έχουµε την ευκαιρία να το µάθουµε «ρωτώντας» το ίντερνετ.

Το µόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να πληκτρολογήσει σε µια µηχανή αναζήτησης αυτό που ψάχνει και, στη συνέχεια, να επιλέξει ποια από τις –συχνά χιλιάδες– απαντήσεις τον ικανοποιεί και ποια θα εµπιστευθεί.

Έναν πρώτης τάξεως online «σύµβουλο» αποτελούν τα φόρα που λειτουργούν στο ίντερνετ και τροφοδοτούνται από χρήστες που είναι σίγουρο ότι στο παρελθόν έχουν αντιµετωπίσει κάποιο πρόβληµα παρόµοιο µε το δικό σας.

Αν ψάχνετε απεγνωσµένα να βρείτε πώς δένεται µια γραβάτα, δεν έχετε παρά να γράψετε τη σκέψη σας. Μία από τις πρώτες επιλογές που εµφανίζονται είναι η απάντηση ενός χρήστη στο forum του Adslgr.com: «Επειδή σε λίγες ώρες θα πάω σε έναν γάµο κι επειδή µέχρι πριν από λίγο δεν ήξερα πώς να δένω γραβάτα, έψαξα στο Ιντερνετ και βρήκα φυσικά αυτό που ήθελα στην διεύθυνση Neckties.com».

Αν δεν µπορείτε να παρακολουθήσετε τις οδηγίες στην οθόνη, επειδή τον τελευταίο καιρό τρεµοσβήνει διαρκώς, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε το πρόβληµα («σβήνει ο υπολογιστής») πριν καλέσετε τεχνικό. Στο forum Insomnia.gr (που ειδικεύεται σετεχνολογικά ζητήµατα) έρχεται η απάντηση: «Ανοιξε το κουτί και ρίξε ένα καλό καθάρισµα στην κάρτα γραφικών!».

Ανάλογες απαντήσεις µπορείτε να βρείτε και για σεξουαλικά ζητήµατα, για τα οποία συνήθως ντρεπόµαστε να ρωτήσουµε. Ξεχωρίζει ο ιστότοπος Askitis.gr, του γιατρού Θάνου Ασκητή, ο οποίος παρέχει και online συµβουλευτική.

Συνταγές µαγειρικής µπορείτε να βρείτε σε πολλές ιστοσελίδες, όπως το SintagesPareas.gr και το Yumm.gr.

Γνώσεις επί παντός επιστητού µπορείτε να λάβετε στη Wikipedia, ενώ πολύ χρήσιµο µπορεί να αποβεί το YouTube, στο οποίο µπορείτε να βρείτε βιντεάκια µε… οπτικοποιηµένες οδηγίες (π.χ. πληκτρολογήστε «How to kiss» για να µάθετε πώς να δώσετε το πρώτο σας φιλί!).

Βέβαια, ό,τι υπάρχει στο ίντερνετ δεν σηµαίνει ότι είναι απαραίτητα σωστό. Πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συµβουλή, ακολουθήστε την κοινή λογική ή ζητήστε τη γνώµη των ανθρώπων που εµπιστεύεστε.

Χρήσιµες διευθύνσεις:

 

01/02/2011 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;