( 0 ψήφοι )

chinese microblogger

H μάχη στην Κίνα δίνεται στη διατήρηση microblogging υπηρεσιών που μοιάζουν με το Twitter καθώς το τελευταίο, όπως και το Facebook, δεν λειτουργούν.

Οι ανακοινώσεις της Χίλαρι Κλίντον για τις προοπτικές του Διαδικτύου πυροδότησαν αρκετές αντιδράσεις στις απανταχού ιντερνετικές κοινότητες. Ένα από τα θέματα που έθιξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ήταν η διαχείριση του Ιντερνετ από την κινεζική κυβέρνηση.

«Η από το ίντερνετ εκκινούμενη πτώση των εξουσιαστών στην Αίγυπτο και την Τυνησία έδειξε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιλέξουν ποιες ελευθερίες θα παραχωρήσουν στους πολίτες», δήλωσε η Κλίντον για να σχολιάσει στη συνέχεια ότι η Κίνα βρίσκεται μπροστά «σ’ ένα δικτατορικό δίλημμα»: διαδικτυακή λογοκρισία ή το ρίσκο του online πλουραλισμού.

Πάντως οι μνήμες της διαμάχης Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι νωπές, καθώς μόλις πέρσι ο κολοσσός της Google αποχώρησε από την Κίνα και μεταφέρθηκε στο Xoνγκ Κονγκ. Την ίδια στιγμή, η μάχη στην Κίνα δίνεται στη διατήρηση microblogging υπηρεσιών που μοιάζουν με το Twitter καθώς το τελευταίο, όπως και το Facebook, δεν λειτουργούν. «Όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη προσπαθούν να το κάνουν, ωστόσο έχουν μια αίσθηση που βρίσκονται τα όρια», λέει ο Liu Yawei, επικεφαλής του προγράμματος στο Kέντρο Κάρτερ της Κίνας.

Πρόσφατα, αρκετοί microbloggers στο δημοφιλές Sina.com ξεκίνησαν συζήτηση για την εξέγερση στην Αίγυπτο χρησιμοποιώντας «πλάγιες» αναφορές για να ξεφύγουν από σχετικά φίλτρα λογοκρισίας. Ωστόσο, το περιθώριο συννενοήσης μέσα από αυτές τις υπηρεσίες είναι στην ευχέρεια των κινεζικών αρχών οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να ασκήσουν πίεση για λογοκρισία.

Αντίθετα με τα συμβατικά έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα blogs, τα microblogs μπορούν να διαδώσουν την πληροφορία πριν το «ψαλίδι» της λογοκρισίας πιάσει δουλειά. Ήδη το 37% των διαδικτυακών χρηστών στην Κίνα ή αλλιώς 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν microblogging υπηρεσίες. 65 εκατομμύρια βρίσκονται στο Sina και σύμφωνα με την εταιρεία ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει σύντομα στα 100 εκατομμύρια.

 

16/02/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;