( 0 ψήφοι )

panguso.com Logo

Το ελεγχόμενο από την κινεζική κυβέρνηση ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua εγκαινίασε χθες δική του μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ με την οποία προωθεί πλέον τη δική του εκδοχή του Διαδικτύου και ελέγχει πλήρως τις επιλογές των χρηστών του. Πρόκειται για το Panguso.com, που είναι προϊόν συνεργασίας του Xinhua με τη μεγαλύτερη στον κόσμο από πλευράς συνδρομητών εταιρεία τηλεφωνίας, την επίσης κρατικά ελεγχόμενη China Mobile Ltd.

Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως η μηχανή αναζήτησης θα είναι βιώσιμη από επιχειρηματικής απόψεως καθώς θα αντλεί τις ειδήσεις του Xinhua και θα απευθύνεται στην πελατειακή βάση της China Mobile. Εκτιμούν, πάντως, πως δεν θα απειλήσει την πρώτη μηχανή αναζήτησης στη χώρα, την Baidu, που καταλαμβάνει περισσότερο από το 75% της κινεζικής αγοράς αναζήτησης στο ίντερνετ.

Οι δύο κινεζικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τη μεταξύ τους δημιουργία κοινοπραξίας για τη δημιουργία μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο από τον Αύγουστο μετά την αποχώρηση της Google από τη χώρα. Ανακοινώνοντας τη λειτουργία του Panguso, το πρακτορείο Xinhua εξέφρασε την ελπίδα να αναδειχθεί σε μια από τις κυριότερες μηχανές αναζήτησης στην Κίνα και «να αξιοποιήσει πλήρως το πλεονέκτημά του ως επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου με μεγάλο φάσμα ειδήσεων και ενημέρωσης, αλλά και εκείνο της China Mobile σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, τις αρχές λειτουργίας και την ισχυρή υποδομή». Η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηστών του ίντερνετ, που σύμφωνα με στοιχεία της China Internet Network Information Center την 31η Δεκεμβρίου 2010 έφθαναν τα 457 εκατ. άτομα και 303 εκατ. άτομα να έχουν χρησιμοποιήσει μηχανές αναζήτησης το περασμένο έτος. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι οι συνδρομητές της China Mobile υπερβαίνουν τα 589 εκατ.

Η νέα μηχανή αναζήτησης υπόκειται πάντως σε αυστηρότατη λογοκρισία και είναι ενδεικτικό ότι μια έρευνα για τον Λιου Ξιαομπό, τον Κινέζο ακτιβιστή στον οποίο απενεμήθη προσφάτως το Νομπέλ Ειρήνης, δεν εμφανίζει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την Google, η γαλλική εταιρεία 1plusV που δημιουργεί εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης στο ίντερνετ για τομείς όπως το δίκαιο, η μουσική και ο πολιτισμός, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά του αμερικανικού κολοσσού για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

 

23/02/2011 - Associated Press / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;