Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ipad china

H ετήσια έκθεση της Apple για την εταιρική υπευθυνότητα των προμηθευτών της εντοπίζει περιστατικά παιδικής εργασίας, μη οικειοθελούς εργασίας και έκθεσης εργαζόμενων σε επικίνδυνα χημικά. Η εταιρεία επαινεί πάντως τη Foxconn, την κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει τις συσκευές της, για τα μέτρα που έλαβε μετά τις αλλεπάλληλες αυτοκτονίες.

«Η Κίνα πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιτυχία της Apple» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει την Τετάρτη η εφημερίδα Shanghai Daily.

Ο ετήσιος έλεγχος της Apple για το 2010 κάλυψε 127 εγκαταστάσεις παραγωγής, οι περισσότερες στην Κίνα. Αυτή τη φορά εντόπισε 91 εργαζόμενους με ηλικία κάτω από το νόμιμο όριο των 16 ετών. Αντιδρώντας στο χειρότερο από τα περιστατικά που εντόπισε, η Apple διέκοψε τη συνεργασία με εργοστάσιο που προσέλαβε 42 παιδιά, τα οποία προήλθαν από σχολείο που παραποίησε τα χαρτιά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν λόγω των χρεών τους.

Η έκθεση αναφέρεται και σε θέματα ασφάλειας. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της εταιρείας Wintek, έξω από τη Σαγκάη, δεκάδες εργαζόμενοι δηλητηριάστηκαν από έκθεση στο τοξικό χημικό n-εξάνιο. Η ουσία χρησιμοποιήθηκε από τη Wintek για τον καθαρισμό οθονών, εν αγνοί της Apple, επειδή είναι πιο δραστική από τη σχετικά ακίνδυνη αιθανόλη. Η Wintek κλήθηκε να σταματήσει τη χρήση n-εξανίου και να βελτιώσει το σύστημα εξαερισμού, ενόψει νέου ελέγχου φέτος.

Συνολικά 80 προμηθευτές κλήθηκαν από την Apple να αλλάξουν τις πρακτικές τους στο χειρισμό και την αποθήκευση επικίνδυνων χημικών.

Όσον αφορά την ταϊβανέζικη Foxconn, η οποία απασχολεί 920.000 άτομα και είχε πέρυσι τουλάχιστον 13 αυτοκτονίες μεταξύ των εργαζομένων της, η Apple την επαινεί για τη λήψη μέτρων που «έσωσαν ζωές». Η Foxconn μεταξύ άλλων εγκατέστησε δίχτυα έξω από τα κτίριά της, ώστε να μην είναι εύκολο να αυτοκτονήσουν οι εργαζόμενοι, έδωσε αυξήσεις, προσέλαβε ψυχολόγους και δημιούργησε ιατρεία που λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Εκτός από συσκευές της Apple, η Foxconn παράγει και συσκευές και για τη Sony και τη Nokia.

 

18/02/2011 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;