Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισµούς του και άνοιξε τον δρόµο για την έκδοσή του...

Εάν το βρετανικό δικαστήριο απορρίψει την έφεση του Τζούλιαν Ασάνζ, σε δέκα ηµέρες ο ιδρυτής του Wikileaks θα βρίσκεται στη Σουηδία

Το πράσινο φως για την έκδοση του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήµατα που διέπραξε κατά την παραµονή του εκεί τον περασµένο Αύγουστο, έδωσε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, απορρίπτοντας τους ισχυρισµούς του ότι εκεί δεν θα τύγχανε δίκαιης δίκης. Αµέσως µετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι δικηγόροι του 39χρονου Αυστραλού κατέστησαν σαφές ότιεντός της ερχόµενης εβδοµάδας θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφαση, όπως ορίζει ο βρετανικός νόµος.

Επειτα από τρεις ακροαµατικές διαδικασίες αυτόν τον µήνα, ο βρετανός δικαστής Χάουαρντ Ριντλ αποφάνθηκε ότι οι κατηγορίες του βιασµού και της σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του Ασάντζ µπορούν να επισύρουν απέλαση και κατέληξε πως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουµε πως έχει γίνει λάθος» σχετικά µε το ευρωπαϊκό ένταλµα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τις σουηδικές Αρχές. Τέλος, απέρριψε τον ισχυρισµό των δικηγόρων του ότι αρνητικά σχόλια για τον Ασάντζ από σουηδούς εισαγγελείς και πολιτικούς θα επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη, καθώς και ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα είναι δίκαιη επειδή η δίκη θα γίνει κεκλεισµένων των θυρών. «Πρόκειται για µια πολύ συνήθη πρακτική στη Σουηδία», επεσήµανε ο Ριντλ. «Ελπίζουµε ακόµη πως το θέµα θα λυθεί σε αυτή τη χώρα και παραµένουµε πολύ αισιόδοξοι όσον αφορά την έφεση», δήλωσε στους δηµοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ο δικηγόρος του Μαρκ Στίβενς.

Οι συνήγοροί του δεν έχουν πάψει να τονίζουν πως αν ο πελάτης τους, ο οποίος έχει προκαλέσει τη µήνιν των αµερικανικών Αρχών µετά τη διαρροή στην ιστοσελίδα του χιλιάδων απόρρητων διπλωµατικών εγγράφων, εκδοθεί στη Σουηδία, ενδέχεται στη συνέχεια να σταλεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να φυλακιστεί στο Γκουαντάναµο ή να καταδικαστεί σε θάνατο. Από την πλευρά του ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ έσπευσε να δηλώσει διά του εκπροσώπου Τύπου Φίλιπ Κρόλι ότι η έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks στη Σουηδία, στο πλαίσιο των κατηγοριών που αντιµετωπίζει για βιασµό, είναι µια διµερής υπόθεση της Βρετανίας και της Σουηδίας και δεν αφορά τις ΗΠΑ. Στο ίδιο συµπέρασµα κατέληξε και ο βρετανός δικαστής, σχολιάζοντας πως ήταν λάθος εκ µέρους της υπερασπιστικής γραµµής να θέσει ζήτηµα έκδοσης του Ασάντζ στις ΗΠΑ, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καµία απολύτως απόδειξη γι’ αυτό. Με το βλέµµα στραµµένο στη χθεσινή ακροαµατική διαδικασία ήταν όλοι οι γνωστοί υποστηρικτές του, µεταξύ των οποίων η πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ Μπιάνκα και η βρετανίδα ακτιβίστρια Τζεµίµα Γκόλντσµιθ.

 

25/02/2011 - Μάρω Βακαλοπούλου / tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;