( 0 ψήφοι )

Google στην Κίνα: «Αισθάνεσαι τυχερός;»

Την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στη σινο-αμερικανική κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τις καταγγελίες της Google για κυβερνοεπιθέσεις στην κινεζική υπηρεσία της, πίσω από τις οποίες «φωτογράφιζε» το καθεστώς του Πεκίνου, φέρνει στο φως δημοσίευμα της Washington Post, που κάνει λόγο για συνεργασία του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).

Στόχος της συμφωνίας -η οποία σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα- είναι η καλύτερη προστασία της Google από ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα στηρίζονται σε πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Όπως αναφέρει η Washington Post, οι δύο πλευρές θα μοιράζονται πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, χωρίς, ωστόσο, να παραβιάζονται η προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών των συνδρομητών της Google.

Πρόσβαση
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η NSA δεν θα παρακολουθεί το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή των διαδικτυακών αναζητήσεων που πραγματοποιούνται μέσω των υπηρεσιών της Google, αλλά θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους που διαχειρίζεται η εταιρεία.

Η συνεργασία της διαδικτυακής εταιρείας με τις μυστικές υπηρεσίες επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα πλέον φλέγοντα προβλήματα στον κυβερνοχώρο: Την προστασία της εθνικής ασφάλειας σε συνδυασμό με την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου στις online επικοινωνίες.

Οι καταγγελίες της Google, σε συνδυασμό με την απειλή της ότι θα αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, στάθηκαν αφορμή για έναν άτυπο «κυβερνοπόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε διπλωματικό έστω επίπεδο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε εξηγήσεις από το Πεκίνο, το οποίο, ενώ αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις ηλεκτρονικές επιθέσεις, δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει όπως κρίνει σκόπιμο στο διαδίκτυο για την «προστασία» του κινεζικού λαού.

 

05/02/2010 - imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;