Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

google κίνας

Το καθεστώς σφίγγει τον κλοιό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο για να αποτρέψει μια νέα «επανάσταση των γιασεμιών».

Ο κολοσσός του Διαδικτύου Google κατηγορεί το Πεκίνο για διακοπές στη λειτουργία του Gmail που επηρεάζουν τους Κινέζους χρήστες της. Λόγω των εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή, η Κίνα έχει σφίξει τον κλοιό λογοκρισίας στο Διαδίκτυο και προσπαθεί να καταστείλει τις ανώνυμες εκκλήσεις για μια νέα «επανάσταση των γιασεμιών».

Eνα χρόνο μετά την πρώτη σύγκρουσή της με την κινεζική κυβέρνηση, η Google διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι χρήστες του Gmail δεν οφείλονται στην ίδια: «Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα από την πλευρά μας -το έχουμε ελέγξει ενδελεχώς. Πρόκειται για μπλοκάρισμα από την πλευρά της κυβέρνησης, προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να φαίνεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο Gmail» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η Google είχε ανακοινώσει στις 11 Μαρτίου ότι είχε αντιληφθεί «στοχευμένες επιθέσεις κατά των χρηστών μας, με πολιτικά όπως φαίνεται κίνητρα. Πιστεύουμε ότι οι στόχοι ενδέχεται να ήταν ακτιβιστές». Η ανακοίνωση της εταιρείας δεν διευκρίνιζε σε ποιους ακτιβιστές αναφερόταν, ούτε ποια ήταν η προέλευση των επιθέσεων.

Η Κίνα είναι ευρέως γνωστό ότι λογοκρίνει συστηματικά το περιεχόμενο του Παγκόσμιου Ιστού και έχει επιβάλει φραγή σε υπηρεσίες δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube (το οποίο ανήκει στη Google).

Παρά τις απαγορεύσεις, στο κινεζικό Διαδίκτυο έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό εκκλήσεις για μια κινεζική «επανάσταση των γιασεμιών», αντίστοιχη με την πρόσφατη, ομώνυμη εξέγερση στην Τυνησία. Το Πεκίνο αναπτύσσει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στα σημεία όπου προγραμματίζονται διαδηλώσεις και μέχρι σήμερα καταφέρνει να τις αποτρέψει.

Η κόντρα ανάμεσα στη Google και το Πεκίνο ξέσπασε επίσημα πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά να λογοκρίνει τα αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησής της στην Κίνα. Eκτοτε, η μηχανή λειτουργεί με έδρα το Χονγκ Κονγκ, όπου οι κανόνες είναι διαφορετικοί από ότι στην υπόλοιπη Κίνα.

Αφορμή για την απόφαση της Google ήταν οι ηλεκτρονικές εισβολές σε λογαριασμούς Κινέζων αντιφρονούντων στο Gmail, καθώς και οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της ίδιας της Google και δεκάδων άλλων αμερικανικών εταιρειών.

 

21/03/2011 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;