Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

pirate party uk

Οι εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη Βρετανία, BT και TalkTalk ζήτησαν από τη δικαιοσύνη της χώρας να εξετάσει το νόμο απαγόρευσης μοιράσματος αρχείων μέσω ίντερνετ, υποστηρίζοντας ότι το νομοθέτημα δεν συζητήθηκε επαρκώς στο κοινοβούλιο.

Οι δύο εταιρίες υποστηρίζουν ότι ο νόμος επιβάλει μέτρα, που επηρεάζουν αρνητικά την ιδιωτική ζωή των χρηστών και υποχρεώνουν τους παρόχους να αστυνομεύουν το Διαδίκτυο για τυχόν παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι η προσφυγή των παρόχων είναι ορθή, ο νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοσθεί.

Το δικαστήριο καλείται τώρα να αποφανθεί εάν ο νόμος συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων χρηστών και το ρόλο των εταιριών παροχής. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βρετανίας συνέταξε το αυστηρό νομοσχέδιο, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ραγδαία αναπτυσσόμενο φαινόμενο της «ιντερνετικής πειρατείας». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εταιρίες παροχής οφείλουν να ελέγχουν τα δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων (Ρ2Ρ) για παράνομες δραστηριότητες και να καταγράφουν τους μοναδικούς αριθμούς ΙΡ που προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες ανταλλαγές. Η εταιρία πρέπει αμέσως μετά να καταθέσει δικαστικό αίτημα για κοινοποίηση της ταυτότητας των παραβατών, που θα μπαίνουν σε ψηφιακή «μαύρη λίστα» χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσουν ουσιαστικές κυρώσεις.

Ο αναλυτής της ψηφιακής βιομηχανίας Μαρκ Μάλιγκαν προειδοποιεί, όμως, ότι ακόμη και αν το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει, τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά, καθώς έχουν ήδη ξεπεραστεί από την τεχνολογία. «Το μοίρασμα αρχείων μέσω Ρ2Ρ είναι ήδη απαρχαιωμένο. Οι χρήστες επιλέγουν τώρα να κινούνται εκτός δικτύου, όπου δεν μπορούν να εντοπισθούν. Ανταλλάσσουν τώρα σκληρούς δίσκους και βρίσκουν μουσικά κομμάτια μέσω μπλογκς και ειδικές ιστοσελίδες», λέει ο κ. Μάλιγκαν της εταιρίας Forrester Research.

 

23/03/2011 - kathimerini.gr με στοιχεία από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;