Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Streetview

Πρόστιμο 100.000 επιβλήθηκε στην Google από την γαλλική Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και την Ελευθερία (CNIL) σχετικά με το Street View. Πρόκειται για την υπόθεση του περασμένου Μαίου, όταν είχε αποκαλυφθεί πως τα οχήματα του καταγραφικού προγράμματος Street View συνέλεγαν -εκτός από φωτογραφίες, σημεία GPS, Wi-Fi SSID και MAC διευθύνσεις- δεδομένα από ξεκλείδωτα ασύρματα τοπικά δίκτυα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης αλλά και η επιβεβαίωση της από την ίδια την Google, προκάλεσε την δραστηριοποίηση της CNIL στην Γαλλία, καθώς και ανάλογες έρευνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η εταιρεία είχε ισχυριστεί πως είχαν συλλεχθεί μόνο κομμάτια δεδομένων και αυτό οφείλεται στο οτι ο W-Fi εξοπλισμός των καταγραφικών οχημάτων άλλαζε κανάλια πέντε φορές το δευτερόλεπτο. Δηλαδή το χρονικό παράθυρο που υπήρχε για να γίνει η καταγραφή των δεδομένων ενός Wi-Fi δικτύου ήταν μόλις 1/5 του δευτερολέπτου.

Ωστόσο η έρευνα της CNIL έδειξε πως με δεδομένη την θεωρητική μέγιστη ταχύτητα των 54Μbps των ασύρματων δικτύων, ο όγκος των δεδομένων που μεταφέρονται έστω και σε αυτό το 1/5 του δευτερολέπτου δεν είναι αμελητέος.

Η γαλλική CNIL ήταν η πρώτη Αρχή που πήρε άδεια από την Google για να ελέγξει τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και στο 32σέλιδο πόρισμα (PDF | 1,69 Mb) της αποκαλύπτει ικανό αριθμό περιπτώσεων όπου προσωπικά δεδομένα χρηστών οι οποίοι σέρφαραν στο διαδίκτυο καταγράφηκαν από την Google και τα οχήματα του Street View.

Για παράδειγμα στις 12:45 μ.μ. στις 2 Ιουνίου του 2008, σε συγκεκριμένη διεύθυνση στην Μασσαλία, το όχημα του Street View κατέγραψε το username και το password ενός μέλους πορνογραφικής ιστοσελίδας. Στις 26 Μαρτίου του 2009 στις 3:03 μ.μ. έγινε η καταγραφή username/password κάποιου χρήστη ο οποίος συνδέονταν εκείνη την ώρα σε ιστοσελίδα εύρεσης σεξουαλικών συντρόφων, στο Καρκασόν. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα σχετικά με θέματα υγείας, αλληλογραφία κ.α.

"Η ανάλυση των δεδομένων, μας επέτρεψε να προσδιορίσουμε με μεγάλη ακρίβεια την φύση των ιστοσελίδων, των κωδικών τους καθώς και την γεωγραφική θέση των χρηστών", αναφέρει το πόρισμα της CNIL.

Eπίσης η CNIL ανακάλυψη πως η Google δεν κατέγραφε μόνο την MAC διεύθυνση των Wi-Fi routers/access points, όπως ισχυρίζονταν, αλλά και τις MAC διευθύνσεις όλων των συνδεδεμένων στο router συσκευών. Σε μόλις έναν σκληρό δίσκο καταγραφικού οχήματος στο Milau βρέθηκαν πάνω από 6.000 SSID και πάνω από 185.000 MAC διευθύνσεις.

Η γαλλική ανεξάρτητη Αρχή αναγνωρίζει πως από την 26η Μαρτίου 2010 η Google έχει συμμορφωθεί με την εντολή τερματισμού συλλογής Wi-Fi δεδομένων όμως επικρίνει την εταιρεία γιατί συνεχίζει και χρησιμοποιεί τα SSID/MAC και τις φυσικές διευθύνσεις των ασύρματων δικτύων (δηλαδή τα μη-παρανόμως συλλεχθέντα δεδομένα) χωρίς την συγκατάθεση των ιδιοκτήτων τους.

Επίσης επικρίνει την Google γιατί εξακολουθεί και συλλέγει τις ίδιες πληροφορίες με άλλους τρόπους όπως μέσω των smartphones.

"Oι άνθρωποι της Google δεν ήταν πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας και δεν μας έδωσαν όλες τις πληροφορίες που ζητήσαμε, όπως πχ ο πηγαίος κώδικας των συσκευών των οχημάτων", δήλωσε ο Yann Padova από την CNIL.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η Google μπορεί πλέον να διαγράψει τα δεδομένα που καταγράφηκαν παρανόμως.

"Η διαγραφή των δεδομένων ήταν προτεραιότητα για μας και είμαστε ικανοποιημένοι από την άδεια της CNIL να προχωρήσουμε", δήλωσε ο Peter Fleischer από την Google. "Zητάμε εκ βαθέων συγνώμη για την κατά λάθος συλλογή δεδομένων από ξεκλείδωτα ασύρματα δίκτυα. Με το που ανακαλύψαμε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο σταματήσαμε την ενέργεια αυτή και ειδοποιήσαμε τις αρχές."

 

22/03/2011 - nm96027 / adslgr.com με πηγή από computerworld.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;