Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ερευνες κατέδειξαν ότι χρήστες εθισμένοι στο Ιντερνετ εμφανίζουν συμπτώματα μέτριας ή μεγάλης κατάθλιψης και ότι η προσκόλληση των ανηλίκων στο Διαδίκτυο και τα gadgets προκαλεί σοβαρά μαθησιακά πρoβλήματα...

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να αποτελούν, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, το Ιντερνετ και η κατάθλιψη. Σε έρευνα που διεξήγε επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Λιντς και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Psychopathology», γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους εθισμένους στο Ιντερνετ χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων εμφανίζει συμπτώματα μέτριας ή μείζονος κατάθλιψης.

internet cafe

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις 1.319 χρηστών του Ιντερνετ σε ερωτηματολόγιο που διατέθηκε υπό ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο, ενώ η «στρατολόγηση» των συμμετεχόντων έγινε μέσω links σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το Ιντερνετ και για ποιους σκοπούς. Επίσης τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι εξ αυτών έπασχαν από κατάθλιψη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν από 16 έως 51 ετών, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να μην υπερβαίνει τα 21 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας μικρός αριθμός χρηστών είχε αναπτύξει μια συνήθεια με έντονα τα χαρακτηριστικά του εθισμού στο Ιντερνετ, αντικαθιστώντας τις διαπροσωπικές σχέσεις με αυτήν των on-line chat rooms και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά τη μελέτη και ανάλυση των στοιχείων, οι ερευνητές χαρακτήρισαν 18 εκ των συμμετεχόντων, ήτοι το 1,2% του συνόλου, ως «σοβαρά εξαρτημένους από το Ιντερνετ». Η συγκεκριμένη ομάδα περνούσε τις περισσότερες ώρες σε ιστοσελίδες τόσο ερωτικού περιεχομένου και τζόγου όσο και κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοτεινή πλευρά
«Το Ιντερνετ παίζει έναν τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ζωή, ωστόσο τα οφέλη του διαθέτουν και μια σκοτεινότερη πλευρά. Υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που δυσκολεύεται να ελέγξει πόσες ώρες περνά στο Διαδίκτυο», επισημαίνει στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC, η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Κατριόνα Μόρισον.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, η συμπεριφορά των εθισμένων στο Ιντερνετ χρηστών ήταν ιδιαίτερα καταθλιπτική σε σχέση με εκείνη των μη εξαρτημένων, παρουσιάζοντας μια εικόνα καταθλιπτικού κατά 5 φορές περισσότερο ενισχυμένη εν συγκρίσει με αυτή των μελών της ομάδας των μη εθισμένων εθελοντών.

Ο μέσος όρος της βαθμολογίας της που προέκυψε από τις απαντήσεις της πρώτης ομάδας κατέταξε τα μέλη της στην κατηγορία των πασχόντων από μέτριας έως σοβαρής μορφής κατάθλιψη.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η υπέρμετρη χρήση του Ιντερνετ συνδέεται με την κατάθλιψη, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ποιες εκ των δύο προηγείται της άλλης. Τα καταθλιπτικά άτομα στρέφονται προς το Ιντερνετ ή είναι το Διαδίκτυο που προκαλεί κατάθλιψη;», επισημαίνει η δρ. Μόρισον.

Ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα γενικότερα για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας μικροσυσκευών από τη νεολαία, καθώς η εκτεταμένη χρήση των gadgets φαίνεται να επιδρά αρνητικά στη διαδικασία μάθησης των ανηλίκων.

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από ομάδα Βρετανών πανεπιστημιακών ερευνητών στο Cranfield School of Management και το Northampton Business School, τα σύγχρονα gadgets «κατηγορούνται» για μαθησιακές δυσκολίες, καθώς οι μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα εμφάνισαν ιδιαίτερη μείωση της ικανότητας συλλαβισμού, ανάγνωσης και διάσπασης της προσοχής στα μαθήματα.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 267 μαθητές, ηλικίας από 11 έως 18, κατέδειξε ότι το 63% εξ αυτών ένιωθε εξαρτημένο από το Ιντερνετ και το 53% των ερωτηθέντων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Το 62% χρησιμοποίησε ή απέκτησε για πρώτη φορά υπολογιστή πριν από την ηλικία των 8 ετών, το 80% «σέρφαρε» για πρώτη φορά στο Ιντερνετ μεταξύ του 5ου και 10ου έτους της ηλικίας του, το 58% χρησιμοποίησε για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο σε ηλικία 8-10 ετών.

 

13/02/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;