( 0 ψήφοι )

hacktivism

Εκατομμύρια δολάρια δαπανούν οι ΗΠΑ για να αναπτύξουν τεχνολογία η οποία θα βοηθά τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

Τεχνολογία ειδικά για τους ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Κίνα αναπτύσσουν οι ΗΠΑ.

Ένα από τα projects για τα οποία κυκλοφόρησαν πληροφορίες πρόσφατα είναι ένα ειδικό «κουμπί πανικού», το οποίο θα επιτρέπει στους διαδηλωτές να διαγράφουν τα αποθηκευμένα δεδομένα από τα κινητά τους τηλέφωνα σε περίπτωση σύλληψης από τις αρχές.

Κατά τον Μάικλ Πόσνερ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ δαπανούν χρήματα «σαν να πρόκειται για επιχειρηματικά επενδυτικά κεφάλαια», ενώ ανέφερε πως παρέχεται και εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών σε ακτιβιστές.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 50 εκατομμύρια δολάρια για τα «προγράμματα για ακτιβιστές», στα οποία συμπεριλαμβάνονται συστήματα για την προσπέλαση firewalls.

«Αναζητούμε για ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες, που θα προσαρμόσουν την τεχνολογία και τις εξειδικεύσεις τους σε αυτή την κοινότητα των ανθρώπων που προσπαθούμε να προστατέψουμε» συμπλήρωσε ο Πόσνερ, που χαρακτήρισε την «κούρσα» μεταξύ των ακτιβιστών και του κυβερνητικού ελέγχου ως ένα παιχνίδι «γάτας και ποντικιού».

Ο περιορισμός της πρόσβασης στο Ίντερνετ αποτελεί πλέον ένα σύνηθες καθεστωτικό μέτρο αντίδρασης απέναντι σε γενικευμένες εξεγέρσεις, όπως παρατηρήθηκε και παρατηρείται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Υεμένη και το Μπαχρέιν- σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, σημειώθηκαν περιστατικά ολικού «μπλοκαρίσματος» της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η αμερικανική κυβέρνηση στο παρελθόν έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των κοινωνικών δικτύων για την υποβοήθηση αντικαθεστωτικών, όπως στην περίπτωση του Ιράν το 2009, όταν ζητήθηκε από το Twitter να αναβληθούν εργασίες συντήρησης για να παραμείνει η υπηρεσία διαθέσιμη σε Ιρανούς που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των εκλογών.

Περίπου 5.000 ακτιβιστές έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Κατά τον Πόσνερ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τέτοιου είδους προγράμματα, παρά τον κίνδυνο να πέσει η τεχνολογία σε λάθος χέρια: μέσα αποφυγής εντοπισμού στο Ίντερνετ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εμπόρους ναρκωτικών ή τρομοκράτες.

 

13/04/2011 - kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;