Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Your iPhone is Tracking Your Every Move

Σε μια εβδομάδα η Apple φρόντισε να κατευνάσει τις ανησυχίες των χρηστών του iPhone σχετικά με την καταγραφή της θέσεώς τους, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε ένα bug στο λογισμικό του που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάχρηση των δεδομένων. Πάντως, αρνείται ότι τα δεδομένα αφορούν στην ακριβή θέση των χρηστών.

Η καταγραφή αφορούσε σημεία ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi hotspot) και κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην ακτίνα του κατόχου του smartphone (όχι τα ακριβή σημεία όπου βρισκόταν, αφού όπως υποστηρίζει η εταιρεία μπορεί να είναι πολύ μακριά) επί έναν ολόκληρο χρόνο. Σύμφωνα με την Apple, η καταγραφή επί έναν χρόνο ήταν πράγματι αποτέλεσμα λάθους στο σχεδιασμό του λειτουργικού της συστήματος και επιφυλάχτηκε να το διορθώσει. Πράγματι, μέσα σε μια εβδομάδα διατέθηκε η ενημέρωση 4.3.3 του iOS για iPhone και το iPad 3G (μέσω σύνδεσης στο iTunes).

H Apple είχε απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσεως ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου: είχε δικαιολογήσει την καταγραφή των Wi-Fi hotspot και των κεραιών καθώς την αξιοποιούσε ώστε οι εφαρμογές πλοήγησης να ανταποκρίνονται ταχύτερα στα αιτήματα του χρήστη, σε σχέση με την αναζήτηση δορυφόρων (GPS). Εντούτοις, η Apple δεν είχε απαντήσει στο ερώτημα γιατί κατέγραφε την ημερομηνία και την ώρα κατά την οποία «πέρασε» ο κάτοχος του κινητού από κάθε σημείο (εξάλλου, η εμβέλεια των Wi-Fi δεν είναι τόσο μεγάλη).

Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποίησαν οι ερευνητές Alasdair Allan και Pete Warden για να αναπαράγουν ζωντανά σε χάρτη τις μετακινήσεις ενός κατόχου iPhone επί ένα χρόνο.

Μετά την ενημέρωση του λειτουργικού με την πρώτη διόρθωση, τα δεδομένα θα καταγράφονται μόνο για επτά ημέρες. Μετά το ξέσπασμα αγανακτισμένων χρηστών, η Apple είχε υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέπεται η λήψη αντιγράφων ασφαλείας του επίμαχου αρχείου με τα δεδομένα θέσης σε PC (που θεωρούνται επιρρεπή σε κακόβουλες επιθέσεις). Μια άλλη διόρθωση είναι η κρυπτογράφηση του αρχείου (και στο iPhone) και η απενεργοποίηση της καταγραφής των σημάτων στα διαθέσιμα σημεία πρόσβασης όταν οι χρήστες έχουν επιλέξει να απενεργοποιήσουν πλήρως όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται δεδομένα θέσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Apple υποστηρίζει ότι τα δεδομένα θέσης των χρηστών που επιστρέφουν σε αυτή είναι ανώνυμα. Επίσης, τα δεδομένα θέσης μπορεί να είναι διαθέσιμα σε εταιρείες που παρέχουν τοπικές υπηρεσίες μέσω εφαρμογών για το iPhone, αν και, για να συμβεί αυτό, απαιτείται η συναίνεση του χρήστη. Το ίδιο ισχύει και για τη διάθεση των στοιχείων θέσης σε διαφημιζόμενους μέσω της πλατφόρμας της Apple, iAd.

Ανησυχίες για το ίδιο θέμα εκφράζονται και για τα κινητά με Android, με την Google Inc. να παραδέχεται ότι πράγματι αποθηκεύονται δεδομένα θέσης για σύντομο χρονικό διάστημα από χρήστες που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες GPS.

Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της Apple:

  1. Η Apple αρνείται κατηγορηματικά ότι καταγράφει τη θέση των κατόχων iPhone
  2. Αποδίδει την παρανόηση σε κακή επικοινωνία σε ένα ούτως ή άλλο περίπλοκο τεχνικό θέμα
  3. Εξηγεί ότι το iPhone δεν καταγράφει τη θέση του κατόχου του, αλλά διατηρεί μια βάση δεδομένων με τα Wi-Fi hotspot και τις κεραίες που εντοπίζει γύρω από τη θέση του χρήστη, ώστε εάν ζητηθεί από το χρήστη, να ορίσει την ακριβή θέση του. Ο χρόνος που απαιτείται στη συνέχεια για αυτό περιορίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα από μερικά λεπτά που απαιτούνται όταν ο εντοπισμός βασίζεται μόνο στο δορυφορικό σήμα (μπορεί μάλιστα να το επιτύχει συνδυάζοντας τρία σημεία Wi-Fi ή/και κεραίες κινητής τηλεφωνίας όταν δεν υπάρχει σήμα GPS, όπως σε εσωτερικούς χώρους ή υπόγεια). Οι απαιτούμενοι υπολογισμοί γίνονται εκείνη τη στιγμή στο iPhone από μια βάση σημείων πρόσβασης που εμπλουτίζεται συλλέγοντας στοιχεία από άλλα iPhone στέλνοντας στοιχεία στην Apple ανώνυμα και κρυπτογραφημένα, αναφέρει η ανακοίνωση της Apple.
  4. Ένα μέρος των πληροφοριών αυτών αποθηκεύονται σε κάθε iPhone και αντίγραφα ασφαλείας του αρχείου αυτού μεταφέρονται μέσω του iTunes (κρυπτογραφημένα ή όχι, ανάλογα με την επιλογή του χρήστη). Εντούτοις, αντίγραφα από αυτό το προσωρινό αρχείο δεν θα αποθηκεύονται στο εξής μέσω iTunes (με Software Update).
  5. H καταγραφή των παρακείμενων hotspot και κεραιών επί ένα χρόνο χαρακτηρίζεται bug που διορθώνεται με το πρώτο Software Update που διατέθηκε στις 4 Μάη.
  6. Ως bug που θα διορθωθεί κατά τον ίδιο τρόπο χαρακτηρίζεται και η ενημέρωση της θέσης παρακείμενων σημείων πρόσβασης όταν ο χρήστης έχει επιλέξει να απενεργοποιήσει τις υπηρεσίες που χρειάζονται τη θέση του.
  7. Η Apple αποκαλύπτει ότι συλλέγει ανώνυμα στοιχεία κίνησης από τους χρήστες iPhone ώστε τα επόμενα χρόνια να παρέχει σχετικές υπηρεσίες.

 

Πηγή: tech.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;