Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

epione

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό της «Microsoft Imagine Cup 2011» στην κατηγορία Software Design, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, η ομάδα του Α.Π.Θ. που αποτελείται από τους Κώστα Βρένα, Σταμάτη Γεωργούλη, Στέφανο Eλευθεριάδη και Δημήτρη Τζιώνα, με την «Epione» (Ηπιόνη), ένα σύστημα διαχείρισης πόνου.

Ειδικότερα, η ομάδα που προέρχεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., υπό την καθοδήγηση του Αν. Καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, θα συμμετάσχει με την καινοτόμα εφαρμογή «Epione: An inovative pain management system», που αφορά στην καινοτόμα διαχείριση πόνου.

Πιο αναλυτικά, η «Epione» (Ηπιόνη) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πόνου (σωματικού και ψυχολογικού), ανεπτυγμένου σε περιβάλλον .NET και στηρίζεται στην πλατφόρμα Azure (cloud). Η Epione υπάρχει στο περιβάλλον εργασίας του χρήστη ως ένα διακριτικό gadget που:

  1. «νιώθει» τον πόνο του, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας (από webcam) και βιοσημάτων (EEG μέσω Emotiv), για την ανίχνευση εκφράσεων πόνου και της ψυχολογικής κατάστασης του χρήστη (ανέκφραστος πόνος), αντίστοιχα,

  2. αλληλεπιδρά μαζί του, ενεργοποιώντας συστήματα ανάδρασης (διεγέρτες-T.E.N.S.), ένα 3D περιβάλλον (θόλος Ηπιόνης) απόσπασης προσοχής από το αίσθημα του πόνου μέσω εικονικής πραγματικότητας και βιωματικής αλληλεπίδρασης (μέσω kinect) και κατάλληλη μουσική, που, μέσω του binaural effect, επάγει χαμηλές συχνότητες (1-8 Hz) χαλάρωσης στον εγκέφαλο του χρήστη,

  3. υποστηρίζει τον ειδικό ιατρό να παρακολουθεί και να συμβουλεύει το χρήστη σε θεραπευτικά σενάρια μέσω windows phone,

  4. βοηθά το χρήστη να μοιράζεται τον πόνο του μέσω δομικών πληροφοριών κοινωνικής συμπεριφοράς και

  5. ανακουφίζει χρήστες που υποφέρουν από τον πόνο φανταστικού μέλους (phantom limb pain) προσομοιώνοντας, μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, τα σωματικά μέλη που λείπουν, δημιουργώντας σενάρια κίνησης με τη σκέψη των εικονικών μελών.

Η Epione εισάγει μια νέα αντίληψη στη χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου και διαχρονικού προβλήματος, όπως είναι ο πόνος. Να σημειωθεί ότι η Ηπιόνη ήταν η σύζυγος του Ασκληπιού και λατρεύονταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο.

Το Imagine Cup είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φοιτητικής καινοτομίας, με πάνω από 300.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο για το 2011! Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την ευρηματικότητα των φοιτητών μέσω τεχνολογικών λύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, όπως αυτά έχουν τεθεί από την UNESCO. Ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, από 8 έως 14 Ιουλίου 2011.

Η επιλογή της ομάδας έγινε μέσω διαγωνισμού, σε εθνικό επίπεδο, στις 3 Μαΐου 2011 στην Αθήνα, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρίτη θέση κατέλαβε μια ακόμη ομάδα από το Τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ., αποτελούμενη από τους φοιτητές Φάνια Καλύβα, Λία Καμπάνταη, Παναγιώτη Μπαΐλη, και Devin Jeffrey, υπό την καθοδήγηση της Αναπλ. Καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη, με θέμα «Life Avatar: μια πλατφόρμα λογισμικού με στόχο την απόκτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής».

Στους προηγούμενους διαγωνισμούς ομάδες προπτυχιακών φοιτητών του Α.Π.Θ. κατέλαβαν σημαντικές θέσεις, όπως η 2η, 3η, και 7η παγκοσμίως, των οποίων οι ιδέες έχουν επεκταθεί σε πιλοτικές εφαρμογές και ερευνητικά έργα.

 

Πηγή: typosthes.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;