Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Κυβερνήσεις παρακολουθούσαν τις συνδιαλέξεις ακτιβιστών

Δυνητικά διάτρητες είναι οι συνδιαλέξεις που πραγματοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες στο Skype. Όπως αποκαλύπτεται, είναι τεχνικά εφικτή η υποκλοπή των συνομιλιών που γίνονται μέσω της δημοφιλούς υπηρεσίας ιντερνετικών κλήσεων τηλεφωνίας και βίντεο.

Μάλιστα, τη δυνατότητα αυτή έχουν εκμεταλλευτεί κατά κόρον κυβερνήσεις διαφόρων κρατών, όπως της Αιγύπτου και της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal».

https://lh4.googleusercontent.com/-VlsvjyjuXqg/TexoDT_C3EI/AAAAAAAAAEo/Hmm-SEYAI-E/spying-on-skype.jpg

Παρακολουθούσαν τους αντιφρονούντες

Όταν οι αντιφρονούντες στην Αίγυπτο συντόνιζαν τις κινήσεις τους το περασμένο φθινόπωρο, συχνά επικοινωνούσαν μέσω Skype, θεωρώντας ότι οι συζητήσεις τους εκεί ήταν απόλυτα ασφαλείς.

Ωστόσο, λογάριαζαν χωρίς τις... κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες φαίνεται ότι κρυφάκουγαν τα τηλεφωνήματα και τις βιντεοκλήσεις τους ή διάβαζαν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαζαν.

Σε εσωτερικό υπόμνημα του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διείσδυσης της Αιγύπτου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «The Wall Street Journal», περιγράφεται μια χαρακτηριστική περίπτωση παρακολούθησης μιας συνομιλίας μεταξύ ακτιβιστών, κατά την οποία ένας από αυτούς αναφέρει πόσο σημαντική είναι η χρήση του Skype, «διότι δεν μπορεί να διεισδύσει σε αυτό καμία συσκευή ασφαλείας»...

https://lh3.googleusercontent.com/-Jhi7CgI-icM/Texo71GLpVI/AAAAAAAAAE0/vaM1gkympoI/skype-egyptian-spying.JPG

Μέσο εξέγερσης

Το Skype, το οποίο πριν από 20 ημέρες εξαγοράστηκε από τη Microsoft έναντι 8,5 δισ. δολαρίων, είναι ένας φθηνός τρόπος διαδικτυακής επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, βιντεο-κλήσεων και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (instant messaging).

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και βασικό «εργαλείο» συντονισμού για εκατομμύρια αντιφρονούντες και αντικαθεστωτικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς πιστεύεται ότι η ισχυρή τεχνολογία κρυπτογράφησης που διαθέτει αποτρέπει τις υποκλοπές.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή, οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν το Skype για τις απόρρητες συνομιλίες τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά την ανατροπή του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, κάποιοι ακτιβιστές εισέβαλαν στα γραφεία της Κρατικής Ασφάλειας της χώρας και ανακάλυψαν το μυστικό υπόμνημα που φέρεται να πιστοποιεί τις παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων μέσω Skype.

Υπέκλεπταν την... ερωτική του ζωή

Ένας από τους ακτιβιστές, ο 26χρονος Μπασίμ Φατχί, υποστήριξε ότι βρέθηκαν αρχεία στα οποία περιγράφεται η ερωτική του ζωή και τα παραθαλάσσια ταξίδια του. Τα εν λόγω αρχεία φέρεται να προέρχονται από email και τηλεφωνήματα που είχε κάνει ο Φατχί, τα οποία είχαν, προφανώς, υποκλαπεί.

«Πιστεύω ότι συνέλεγαν και την παραμικρή λεπτομέρεια που άκουγαν από τα στόματά μας και, κατόπιν, την αρχειοθετούσαν», είπε ο ίδιος.

Εργαλεία παρακολούθησης προς πώληση

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, εταιρείες στις ΗΠΑ σχεδιάζουν και πωλούν εργαλεία που μπορούν να μπλοκάρουν ή να παρακολουθήσουν συνομιλίες μέσω Skype.

Χρησιμοποιώντας λογισμικό «spyware» (πρόγραμμα που κατασκοπεύει τις δραστηριότητες του χρήστη σε έναν υπολογιστή), τα εργαλεία αυτά υποκλέπτουν τις φωνητικές συνδιαλέξεις, παρακάμπτοντας την κρυπτογράφηση του Skype.

Ο Άντριαν Άσερ, υπεύθυνος ασφαλείας του Skype, αναφέρει ότι η εταιρεία του δεν μπορεί να εμποδίσει αυτές τις τεχνολογίες να υποκλέψουν συνομιλίες: «Μπορούμε να ελέγξουμε την υποκλοπή ήχου από τα ηχεία ή το μικρόφωνο; Όχι, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό», παραδέχθηκε το στέλεχος του Skype.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal», οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου δοκίμασαν πέρυσι ένα λογισμικό υποκλοπής, το FinSpy, που έχει δημιουργήσει η βρετανική εταιρεία Gamma International UK.

Παράλληλα, αντάρτες στη Λιβύη ανακάλυψαν ένα αρχείο που έμοιαζε με spyware και διανεμόταν μέσω των λιστών επαφών τους στο Skype.

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Symantec, επρόκειτο για ένα «εργαλείο απομακρυσμένης πρόσβασης» που θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν τρίτο να παρακολουθήσει τις συνομιλίες και τις πληκτρολογήσεις.

Υποκλοπές στην Κίνα

Εντωμεταξύ, στην Κίνα το Skype έχει συμφωνήσει να εγκατασταθεί στην πλατφόρμα του λογισμικό που φιλτράρει τις συνομιλίες κειμένου και μπλοκάρει τις «πολιτικά ευαίσθητες» λέξεις-κλειδιά.

«Είναι πιθανό τα μηνύματα που αποστέλλονται προς ή από έναν χρήστη στην Κίνα να υπόκεινται σε αρχειοθέτηση και παρακολούθηση», παραδέχεται το Skype.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το 2008 το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπιστώνονται σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας στο κινεζικό Skype και γίνεται λόγος για «ευρεία και συστηματική επιτήρηση αντιφρονούντων και απλών πολιτών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν συγκεντρωθεί εκατομμύρια αρχεία με συνομιλίες κειμένου και φωνητικές κλήσεις που περιείχαν προσωπικές πληροφορίες χρηστών, τα οποία φυλάσσονταν σε δημόσια προσβάσιμους σέρβερ.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μικρές ευρωπαϊκές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων της βρετανικής Gamma, της γερμανικής DigiTask GmbH, της ιταλικής HackingTeam SRL και της ελβετικής ERA IT Solutions AG- έχουν αναπτύξει εργαλεία παρακολούθησης στο Skype.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι HackingTeam SRL και Gamma έχουν… δειγματίσει τα προϊόντα τους σε κυβερνήσεις εκτός της Ευρώπης.


Το Skype, το οποίο ιδρύθηκε το 2003, αριθμεί περίπου 663 εκατ. εγγεγραμμένους πελάτες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 170 εκατ. είναι ενεργοί χρήστες. Πέρυσι οι χρήστες του πραγματοποίησαν κλήσεις συνολικής διάρκειας 207 δισ. λεπτών.


 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;