Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

cloud computing

Υπολογιστές χωρίς σκληρό δίσκο. Πρόσβαση στα αρχεία ανά πάσα στιγµή και από οπουδήποτε στον κόσµο. Χρήση όλων των προγραµµάτων και εφαρµογών, πληρώνοντας µόνο για αυτές που πραγµατικά χρειάζεται ο κάθε ενδιαφερόµενος.

Αυτά είναι κάποια µόνο από τα νέα δεδοµένα που φέρνει το cloud computing, η νέα τάση στην πληροφορική, η οποία αφορά τόσο τις επιχειρήσεις –µικρές και µεγάλες– όσο και τους ιδιώτες χρήστες.

Η λογική του cloud computing είναι απλή: αντί τα δεδοµένα να αποθηκεύονται τοπικά, στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, συγκεντρώνονται όλα µαζί σε κάποιους servers, είτε σε εταιρικό περιβάλλον είτε ακόµη µαζικότερα σε κάποια «φάρµα» από µηχανήµατα.

Στη συνέχεια, ο κάθε χρήστης µπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά είτε χρησιµοποιώντας κάποιο εταιρικό δίκτυο είτε –όπωςσυµβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις– µέσω του ίντερνετ. Ουσιαστικά δηλαδή τα δεδοµένα αποθηκεύονται σε ένα «σύννεφο» υπολογιστών, γι’ αυτό και η τεχνολογία αυτή ονοµάζεται cloud computing.

Οι εφαρµογές
Η πιο απλή, αλλά ιδιαίτερα χρήσιµη εφαρµογή του cloud computing, για οικιακούς αλλά και επαγγελµατίες χρήστες, είναι η πρόσβαση στα δεδοµένα ανά πάσα στιγµή και από όπου και αν βρίσκεται ο κάθε χρήστης. Ουσιαστικά δηλαδή, αξιοποιώντας τις σχετικές υπηρεσίες, ο χρήστης δηµιουργεί έναν ιδεατό σκληρό δίσκο στο «σύννεφο» και µπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν κάθε στιγµή, αρκεί να µπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ. Ετσι, για παράδειγµα, µπορεί να σώσει από το γραφείο του το κείµενο µιας παρουσίασης και, χωρίς να κουβαλάει µαζί του τον υπολογιστή του, USB stick ή CD, να ανοίξει το ίδιο αρχείο από τον χώρο της συνάντησής του και µάλιστα από έναν υπολογιστή που ήδη βρίσκεται εκεί. Εφαρµογές cloud computing αφορούν όµως και την πρόσβαση σε λογισµικό και υπηρεσίες. Δηλαδή, αξιοποιώντας κανείς προγράµµατα που είναι αποθηκευµένα και τρέχουν στο «σύννεφο», µπορεί ανά πάσα στιγµή να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογισµικό θέλει, χωρίς να πρέπει να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Μάλιστα, πολύ συχνά, οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία είτε τη δίνουν δωρεάν για όσους έχουν αγοράσει την «παραδοσιακή» εκδοχή του προγράµµατός τους είτε χρεώνουν ανά χρήση, γεγονός που σηµαίνει ότι ο πελάτης πληρώνει µόνο γιατις υπηρεσίες που πραγµατικά χρησιµοποιεί. Μάλιστα, τόσο µεγάλη είναι η κινητικότητα στο cloud computing, ώστε πολύ σύντοµα αναµένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά υπολογιστές χωρίς σκληρό δίσκο, καθώς το λειτουργικό τους σύστηµα και όλα τα προγράµµατα που χρησιµοποιούν είναι αποθηκευµένα στο cloud.

Τα προβλήµατα
Εντούτοις, το «σύννεφο», εκτός από οικονοµία και ευχρηστία, φέρνει µαζί του µια σειρά από φόβους και προβλήµατα για εκείνους που το χρησιµοποιούν.

Το πιο βασικό ζήτηµα που έχει ανακύψει από το στρατόπεδο των σκεπτικιστών και πολέµιων της νέας τεχνολογίας είναι η ασφάλεια των δεδοµένων και η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών. Στην περίπτωση υποκλοπής ή κακόβουλης επίθεσης στους servers της εταιρείας ή του οργανισµού όπου αποθηκεύονται τα δεδοµένα, υπάρχει άµεσος κίνδυνος προσωπικά και ευαίσθητα έγγραφα να βρεθούν στα λάθος χέρια, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόµη και ολόκληρα κράτη.

Παράλληλα, υπάρχει πάντα το ζήτηµα της αξιοπιστίας και της δυνατότητας πρόσβασης στα δεδοµένα ανά πάσα στιγµή. Ετσι, οι σκεπτικιστές εγείρουν το ερώτηµα: «Τι θα γίνει στα δεδοµένα µου, αν η εταιρεία που τα αποθηκεύει κλείσει;».

Επιπλέον, στην περίπτωση τεχνικού προβλήµατος στους servers όπου αποθηκεύονται τα δεδοµένα ή στους οποίους τρέχουν οι εκάστοτε υπηρεσίες, ο ενδιαφερόµενος βρίσκεται αποκλεισµένος από την πολύτιµη γι’ αυτόν πληροφορία. Για παράδειγµα, δεν είναι αποδεκτό για µια τράπεζα να µην έχει ανά πάσα στιγµή πρόσβαση στα οικονοµικά δεδοµένα των πελατών της, ούτε για ένα νοσοκοµείο να µην έχει εύκαιρο το ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

Θέµατα για την υιοθέτηση του cloud computing έχουν τεθεί επίσης και σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγµα, πολλές κυβερνήσεις αντιδρούν στο γεγονός ότι τα δεδοµένα τους αποθηκεύονται –για λόγους κόστους ή ευκολίας– σε servers οι οποίοι βρίσκονται σε άλλα κράτη.

Τέλος, σε επιχειρηµατικό επίπεδο, υπάρχει το ζήτηµα της µεταφοράς των δεδοµένων και των υπηρεσιών, στην περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να επιλέξει κάποια διαφορετική εταιρεία παροχής υπηρεσιών µέσω του cloud.

«Αεροµαχίες» κολοσσών

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=18840332&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=700&h=

To σύννεφο έφερε...βροχή από νέες υπηρεσίες και πλέον ο πόλεµος στο cloud computing φαίνεται ότι παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις, ακόµη και για τους οικιακούς χρήστες. Μέχρι πρότινος, η καθηµερινή επαφή για το ευρύ κοινό µε τις υπηρεσίες cloud computing αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά την αποθήκευση δεδοµένων στο ίντερνετ. Υπηρεσίες όπως το SkyDrive της Microsoft, το Dropbox της οµώνυµης εταιρείας και το Amazon S3 επέτρεπαν στους συνδροµητές τους άµεση πρόσβαση στα έγγραφά τους όπου και αν βρίσκονταν.

Τώρα όµως η πήχυς του ανταγωνισµού ανέβηκε και τρεις κολοσσοί των τεχνολογιών –η Microsoft, η Apple και η Google– ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα τα σχέδιά τους για την επέκταση στο «σύννεφο». Οπως φαίνεται, η µάχη στους... αιθέρες µόλις αρχίζει. Office παντού
Η κίνηση της Microsoft στην ψη φιακή «σκακιέρα» ακούει στο όνοµα Οffice 365 και είναι η µεταφορά στο «σύννεφο» της γνωστής σουίτας γραφείου της Microsoft. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της εταιρείας, το Office 365 θα κυκλοφορήσει στις 28 Ιουνίου και µέσω αυτής οι επαγγελµατίες και οι µικρές επιχειρήσεις µπορούν να βελτιώσουν την οργάνωση και τη λειτουργία τους χρησιµοποιώντας µια σειρά από εφαρµογές και προγράµµατα. Συγκεκριµένα, το πακέτο περιλαµβάνει πρόσβαση στα Office Web Apps, στο Microsoft Exchange Online, στο Microsoft SharePoint Online, και στο Microsoft Lync Online, ενώ οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να αποκτήσουν την υπηρεσία µέσα σε µόνο 15 λεπτά και µε κόστος €5,25 ανά χρήστη, ανά µήνα.

Παράλληλα, το Office 365 απευθύνεται και σε µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και κυβερνητικούς οργανισµούς, µε τιµή εκκίνησης από €4,5 ανά χρήστη, ανά µήνα (η τιµή µειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθµός των χρηστών), για βασικές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδροµείου.

Επιπλέον, µε €22,75 ανά χρήστη, ανά µήνα (κι εδώ η τιµή µειώνεται όσο αυξάνεται ο αριθµός των χρηστών), οι οργανισµοί µπορούν να έχουν το Office Professional Plus µαζί µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, φωνητικό ταχυδροµείο (voicemail), κοινωνική δικτύωση για επιχειρήσεις (enterprise social networking), υπηρεσία άµεσων µηνυµάτων (instant messaging), διαδικτυακές πύλες (Web portals), extranets, τηλεδιάσκεψη (videoconferencing), διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη (Web conferencing), τηλεφωνική υποστήριξη σε εικοσιτετράωρη βάση (24/7 phone support), άδειες χρήσης για χρήση των εφαρµογών on-premises (on-premises licenses) και πολλά άλλα.

Το ενδιαφέρον της όλης προσπάθειας είναι ότι το Office365, η µετάβαση στο cloud δεν απαιτεί από τους χρήστες να αλλάξουν τον τρόπο µε τον οποίο εργάζονται, καθώς τα ίδια προγράµµατα που χρησιµοποιούν οι χρήστες, αποθηκευµένα στον υπολογιστή τους, µεταφέρονται στο ίντερνετ.

«Συννεφιασµένο µήλο»
Από την πλευρά της, η Apple µπήκε δυναµικά στον κόσµοτου cloud, παρουσιάζοντας την υπηρεσία iCloud, η οποία επιτρέπει τον συγχρονισµό αρχείων του χρήστη από και προς όλους τους υπολογιστές που διαθέτει.

Η πρόταση της Apple, είναι να µεταφερθούν στο σύννεφο τα δεδοµένα ώστε να είναι διαθέσιµα από παντού όπου υπάρχει σύνδεση. Το iCloud αποτελεί µετεξέλιξη της υπηρεσίας mobile me και θα αποθηκεύει το περιεχόµενο ενός χρήστη (φωτογραφίες, εικόνες και έγγραφα) και θα το συγχρονίζει µε τις υπόλοιπες συσκευές.

Ακόµη ο χρήστης θα µπορεί να φτιάχνει έγγραφα και παρουσιάσεις που θα αποθηκεύονται στο «σύννεφο» και θα κατεβαίνουν αυτόµατα σε όλες τις συσκευές που έχει. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να φτιάχνει αντίγραφα ασφάλειας µέσω WiFi.

Οι φωτογραφίες και η µουσική επίσης θα µπορούν να συγχρονίζονται µέσα από την υπηρεσία iCloud. Η υπηρεσία iCloud θα είναι δωρεάν και θα λειτουργεί µέσα από όλες τις συσκευές iOS µέσω του νέου λειτουργικού συστήµατος iOS 5, το οποίο θα είναι διαθέσιµο το Φθινόπωρο για το iPhone,το iPad αλλά και για υπολογιστές Mac και PC.

 

Πηγή: tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;